Güzel çay demlemek, çaydanlığa koyulan su ve çay miktarının oranı ve aynı zamanda çayın kalitesi ile yakından ilişkilidir.
Çayın Çeşitleri ve Lezzeti
Çay, sıcak olarak içilen en önemli ve en fazla tüketilen içecek türlerinden birisidir. Ülkemizde de oldukça sık ve fazla bir şekilde üretilerek tüketilen çay, siyah ve yeşil olmak üzere farklı türlere ayrılmaktadır. Bitki çayları ve aromalı çaylar genellikle daha özel zamanlarda ya da dışarıda tüketilen çaylardır. Ancak siyah çay, her evin vazgeçilmezi olan çay çeşididir. Bazıları poşet şeklinde bazıları ise toz şeklinde çay demlemektedir. Özellikle kültürümüzde siyah çayın yeri ve önemi oldukça fazladır.
Sabah kahvaltılarında, akam vakitlerinde, misafir ağırlarken, yaz akşamlarında sokaklarda içilen tek içecek olarak tercih edilmektedir. Evlerde kokusu ve kaynayan suyu görüldükçe, kişileri sevindiren çayı güzel demlemek de oldukça önemlidir. Güzel demlenmeyen ve oturmayan çayda, acımsı bir tat oluşur ve kokusu da tam olarak hedefine ulaşmaz. Böylece içilen çaydan herhangi bir şey anlaşılmaz ve tadına varılmaz.
Çay Demlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Çayı demleyebilmek tamamen kişilerin damak zevkine uygun olarak ortaya çıkmaktadır. Güzel bir şekilde çay demleyebilmek için, tecrübe de oldukça önemli bir role sahiptir. Öncelikle çayı nasıl sevdiğinize karar vermeniz önemlidir. Bazıları çayı sade içmeyi severken, bazıları ise karanfil, tarçın gibi baharatlarla aroma vererek tüketmeyi tercih etmektedir. Ancak şu bir gerçektir ki, çay yalnızca sade olarak demlendiği takdirde, güzel ve doğal bir aromaya sahip olmaktadır. Aynı zamanda çayın hangi tarz bir çaydanlıkta demlenmiş olduğu da önemlidir.
Güzel Çay Demlemek İçin Yapılması Gerekenler
Çayın güzel ve lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken genel hususlar şu şekilde sıralanmaktadır.
- Çayın kuru ve serin ortamda saklanması önemlidir. Nemden korunması gereken bir ürün olduğu için ısıdan ve ıslak ortamlardan uzak tutulmalıdır.
- Çayın suyunu koyarken mutlaka tatlı su tercih edilmelidir ve orta sertlikte olmasına özen gösterilmelidir. Bilhassa çeşme suyu çay demlerken asla tercih edilmemelidir.
- Çayı demleyeceğiniz çaydanlık eğer mevcutsa bakır ya da cam olmalıdır. İkisi de bulunmuyorsa en uygun materyal porselen olan çaydanlıktır.
- Çay ve su oranı da dengeli bir şekilde çaydanlığa eklenmelidir.
Lezzetli ve Güzel Çay Demlemenin Püf Noktaları
Yukarıda belirtilen tüm hususlara dikkat edildikten sonra, en önemli kısım fiziksel olarak çayın demlenme sürecidir. İlk olarak çaydanlığın alt demliğine su koyulmalı ve kaynamaya bırakılmalıdır. Üzeri kesinlikle açık bırakılmamalıdır. Su ılık olmaya başladığı andan itibaren üst demliğe çay eklenir. Bu tamamen kişinin tercihine bağlı olarak poşet ya da toz çay olabilir. Ancak toz çay tercih ediyorsanız, mutlaka ılık su ile çayı yıkamanız önerilmektedir. Daha sonra su kaynamaya başlayınca 20 saniye kaynamasının durması beklenir ve çay demlenir. Toplamda 21 dakika boyunca demlenen ve oturan çay servise hazır hale gelmektedir. Güzel çay demlemek için biraz özen göstermek yeterli olacaktır.