Çocuklarda iştahsızlık; çok sık görülen bir problem olmakla birlikte, çoğunlukla kabızlık, kronik hastalık, kansızlık gibi birtakım hastalıklar sonucunda meydana gelmektedir.
Çocuklarda İştahsızlık Nedenleri Nelerdir?
Çocuğun büyümesi ve gelişmesi için yeterli beslenmemesi ve yemek yemeyi reddetmesi durumu iştahsızlık olarak nitelendirilmektedir. Çoğunlukla psikolojik nedenlerden dolayı meydana gelse de aynı zamanda birtakım hastalıkların semptomu olarak da meydana gelebilmektedir. Çocuklarda iştahsızlık 6 şekilde görülmektedir;
- Yemek seçen çocuklar iştahsız olarak nitelendirilmektedir. İstemedikleri yemeği yemek için zorlandıklarında aşırı bir tepki meydana getirirler. Bu çocukları zorlamadan teşvik etmek gerekmektedir.
- İştahsız zannedilen normal çocuklar aslında genel olarak gerektiği kadar yemek yemektedir. Fakat ebeveynleri tarafından başka çocuklarla kıyaslanarak iştahsız sanılırlar.
- İştahsız ve aynı zamanda hareketli çocuklar yemek yemeye karşı ilgisiz olurlar. Kolay doyarlar ve dikkatleri oldukça dağınıktır. Bu çocuklar bir an önce yemeği yiyerek faaliyete geçmek isterler.
- Yemekten korkan çocuklar yemek yemeye karşı aşırı tepki gösterirler. Ağlarlar ve ağızlarını asla açmazlar.
- Hastalık dolayısı ile iştahsız olan çocuklar genel olarak altta yatan sebep geçtikten sonra yemek yerler.
- İştahsız ve aynı zaman içine kapanık çocuklar psikolojik olarak iştahsızdır. Anne ve babanın kavga etmesi, ayrılması onlarda etki meydana getirir.
Beslenme şekli, yemeklerin nasıl hazırlandığı ve beslenme saatleri çocukların iştahını etkileyen faktörlerdir. Çocuklarda iştahsızlık nedenleri kronik birtakım hastalıklardan, kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinden, serebral palsi, çinko eksikliği gibi durumlardan kaynaklanabilir. Ayrıca ülser, gastrit gibi hastalıklar, vitamin ve mineral eksikliğine dayalı olarak görülen halsizlik gibi durumlarda da kaynaklanabilir.
Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir?
Öncelikle çocuğunuz hangi iştahsızlık sınıfına girdiğini çözmeniz gerekmektedir. Eğer ki iştahsız zannedilen çocuksa onu yemek yeme konusunda zorlamamanız gerekmektedir. Eğer ki psikolojik etkenlerden dolayı iştahsızlık yaşıyorsa evin içerisindeki iletişimin düzeltilmesi gerekmektedir. Çocuğunuza daha fazla ilgi göstermeniz gereklidir. Anne-baba arasındaki olumsuzluktan etkilenmemesi gerekir. Çocuklarda iştahsızlık çözümleri için öncelikle onlara sevmedikleri yemekleri yedirmeyiniz. Bunları yemeleri için onlara baskı ve ısrar yapmayınız. Bu besinler daha cazip bir hale getirip ara ara vermeyi sağlayınız.
Çocukların mideleri küçük olduğu için yetişkinlere göre daha çabuk doyarlar ve daha az yerler. Bunu aklınızdan çıkartmayınız. Mide kapasiteleri küçük olduğu için 7-8 kaşık yedikten sonra yemek yemek istemeyebilir. Çocuklarınızı başka çocuklarla asla kıyaslamayınız. Onları tehdit etmeyiniz. Yemek öncesinde onlara abur-cubur vermeyiniz. Bunlar iştah kapatır ve yemek yemelerini önler. Çocuklarınızın uyku düzenine dikkat ediniz. Aynı zamanda temiz havada oyun oynamalarını sağlayın. Bunlar iştahın açılmasını sağlar.
Çocuklarda İştah Açmak İçin Ne Yapılmalı?
Doğal iştah açıcı yöntemlerden yararlanarak çocuklarınızın daha sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle çocuğunuzun acıkmasına fırsat veriniz. Yemek aralıkları 3-4 saat kadar olmalıdır. Çocuk acıktığı zaman yemek yemeye daha sıcak bakacaktır. Eğer ki sevmediği sebzeleri yedirmek istiyorsanız onun hoşuna gideceği şekilde veriniz. Farklı lezzetlere alışmasını sağlayınız. Yemek masasına birlikte oturunuz ve çocuğunuz için rol model yaratınız. Çocukların tabağını çok fazla doldurmayın. Küçük porsiyonlar ile beslenmesini sağlayınız. Çocuğunuzla oyun oynamaya yönelik, onu kandırmadan ve tehdit etmeden yemek yediriniz.
En İyi İştah Açıcı Şurup Nedir?
Çocuğunuz yeterli şekilde beslenmiyorsa öncelikle yemek yemeyi daha keyifli bir hale getirmeye çalışınız. Bunlar etkili olmuyorsa uzman bir doktora danışmanız gereklidir. İştahsız çocuğa bitkisel çözümler değil, doktorun uygun gördüğü yöntemleri uygulayınız. Eğer ki şuruba ihtiyaç varsa doktorunuz bunu önerecektir.