Curcumin; Hindistan ve Çin yemeklerinde sıkça kullanılan, zencefil familyasına ait bir baharat türüdür ve bitkinin yer altında yetişen köklerinden elde edilmektedir.
Curcumin Nedir? Zerdeçal Faydaları Nelerdir?
zerdeçal sarı renkli bir baharattır ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi etkileri bulunmaktadır. Günlük hayatta tükettiğimiz pek çok şeyin içerisinde curcumin ya da zerdeçal bulunmaktadır. Gerek tadı gerekse faydalı etkileri sayesinde hem yemeklerde tüketilir hem de tıbbi alanda pek çok hastalığın tedavisi ve önleyicisi olarak kullanılmaktadır. Curcumin asıl olarak zerdeçalın sarı rengine verilen isimdir. Bu sarı pigment anti-inflamatuar özelliğe sahiptir ve ağrı kesici, depresyon ve iltihap gibi hastalıkların önlenmesi için kullanılmaktadır.
Curcumin, Hintlerin tıp alanında kan temizleyici ve tonik olarak kullanılırken aynı zamanda birtakım deri hastalıkları, kesik, yara gibi durumlarda tedavi edici olarak tercih edilmiştir.
Mikrop kırıcı etkisi bulunan zerdeçal içerisinde yüksek miktarda antioksidan bulunmaktadır. Zerdeçalın en önemli vitaminleri ve etkisi aktif maddesi olan curcuminde saklıdır. Curcumin kanseri önleme, yavaşlatma etkileri sağlarken aynı zamanda alzheimer hastalığının önlenmesi, kalp krizi, diyabet ve romatizmal hastalıkların giderilmesi konusunda da etkili olmaktadır. Bu bitki kısacası koruyucu ve aynı zamanda tedavi edici etkiler göstermektedir.
Zerdeçal Ne İşe Yarar?
İnsan sağlığına olan katkıları ve faydaları sayesinde günlük hayatta hemen herkesin kullandığı zerdeçal, içeriğinde aktif maddeler sayesinde bazı hastalıkların önlenmesi, bazılarının ise tedavi edilmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Grip ve nezle gibi hastalıklarda tedavi edici etki göstermektedir. Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde hastalığın iyileşmesi konusunda etkili olmaktadır. Boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı için faydalı olmaktadır.
Curcumin sadece basit hastalıkları değil önemli bazı rahatsızlıklara da etki etmektedir. Kötü huylu tümör hücrelerin ilerlemesini önlemektedir. Bu hücreler önlenmediğinde kansere yol açabilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu bitki kanser hastalığının oluşumuna bu şekilde engel olmaktadır. Günlük hayatta yemeklerde tüketilmesi yeterli olabilmektedir.
Vücuda enerji veren zerdeçal bir hastalığın iyileşme sürecinin hızlanmasına katkı sağlamaktadır. Kan temizleyici özelliği bulunduğu için özelikle kolesterolü hastalarda kalp-damar rahatsızlıklarının oluşmasına engel olmaktadır. Vücuttaki toksin maddelerin temizlenmesine destek olur. Böylece ödem oluşumunu engeller. Ayrıca bu baharatın astım hastalığına da iyi geldiği bilinmektedir.
Curcumin Zararları Var mı? Yan Etkileri Nelerdir?
Son derece faydalı bir bitki olan zerdeçalı bazı kişilerin tüketmesi zararlı yan etkilere neden olabilmektedir. Hamileler ve emziren anneler, safra kesesinde problem olanlar, kanı yavaş pıhtılaşan kişiler, kan şekeri normalden düşük olanlar, sperm ve testosteron hormonunun azalmasına neden olabileceğinden kısırlık problemi olanlar ve vücutta demir emilimi azaltabileceği için demir eksikliği olanlar kullanmamalıdır. Bu kişiler için zararları olabilmektedir.
Curcumin Kullananlar ve Kullananların Yorumları
Gerek zayıflama gerekse sağlık için pek çok şekilde kullanılan curcumin, günümüzde pek çok kişi tarafından faydalı bulunmakta ve kullanılmaktadır. Curcumin kullananların yorumları incelendiğinde oldukça etkili sonuçların alındığı gözlemlenmektedir. Hem yemekte hem de ballı şekilde tüketilen bu baharat faydaları sayesinde adından sıkça söz ettirmektedir.