
Detoks çorbası; vücutta biriken toksin maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur ve vücutta adeta arındırıcı bir etki meydana getiren yiyecektir.
Detoks Çorbası Ne İşe Yarar?
Aktif bir yaşamla gelen yorgunluk, stres, gerginlik, sağlıklı olmayan madde tüketimleri, hormonlu gıdalarla beslenmek, vücutta toksin yani zehirli madde toplanmasına yol açar. Bu nedenle vücudun bu zararlı maddelerden temizlenerek, dinlenmeye ihtiyacı vardır. Vücut, sabah erken saatlerde ve gece 22:00 dan sonra bunu zaten yapar. Fakat günün getirdiği zararları vücuttan uzaklaştırmak bu kadar kolay değildir. Vücudun desteğe ihtiyacı vardır. Bu desteği detoks ile sağlamak mümkündür.
Detoks çorbası; vücuttaki yağ atmaya yardımcı olurken aynı zamanda serbest radikallerden de kurtulmaya destek olur.
İyi ve amacına uygun bir detoks çorbası yapmak için, detoks etkili besinlerin iyi bilinmesi gerekir. Detoks etkisi yaratan gıdalar, vücuttan toksin maddeleri arındırarak, dinç, dinamik ve sağlıklı bir bünyeye sahip olunmasını sağlar. Detoks suları ve detoks çorbaları, lezzetli bir şekilde sağlıklı vücuda kavuşmaya yardımcı olur.
Detoks Yiyecekleri Nelerdir? Özellikleri ve Faydaları
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler (pazı, ıspanak, maydanoz, brokoli ...); karaciğeri zararlı maddelerden arındırarak diüretik oluşturur. İyi bir idrar söktürücü etkiye sahiptir.
- Turp yaprakları; bağışıklık sistemini güçlendirerek, bağırsaklardaki mikropların dışarı atılmasını sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır. Canlandırıcı etkisiyle detoksun önemli besinlerindendir.
- Kırmızı biber; C vitamini açısından zengin bir sebze olduğu için, toksin maddelerin sindirilmesini sağlar.
- Turunçgiller (portakal, limon, greyfurt) ; asidik bir yapıya sahip oldukları için, sadece detoks etkili hafif gıdalarla tüketildiğinde, bağırsaklardan kolayca geçerek, alkalik olurlar ve C vitamini etkisiyle toksin maddeleri kolaylıkla vücuttan atarlar.
Detox Yaparken Ne Yenmeli? Nasıl Beslenmeli?
Vücudumuzda arındırıcı bir etki meydana getirmek için soya fasülyesi tüketebiliriz. Bu gıda, toksin maddelerin emilimini kolaylaştırır. Ayçekirdeği; içerdiği selenyum ve E vitamini etkisiyle, karaciğerin toksin maddelerden arınmasına destek olur. Bu sebeple kolesterolü olan hastalar için de önerilir. Zerdeçal; toksin maddelerin atılımını sağlamak için karaciğeri destekler. Tahıllar ( buğday, yulaf, çavdar); lif bakımından zengin gıdalar olduğu için bağırsakları düzene sokar ve kabızlığı önler. Detoksun tamamlayıcı besinlerindendir Pancar; yüksek lif içeriği ile bağırsak düzenleyici etkiye sahiptir. Elma; içerisindeki zengin lif ve vitaminler ile bağırsakları temizleyerek, vücuda canlılık verir. Sarımsak; doğal antibiyotik olarak bilinir ve vücudu hastalıklardan koruyarak sağlıklı bir vücuda sahip olmayı sağlar. Enginar; safra kesesi hastalıklarında doğal tedavi edicidir. Sindirimi kolaylaştırarak detoks etkisi yaratır.
Detoks Çorbası Tarifi Nedir? Nasıl Yapılır?
Detoks çorbası yaparken, saydığımız sebzelerin etkilerine göre karıştırmak önemli. Sadece liften zengin gıdaları birleştirmek yerine, içinde vücut için değişik etkileri olan gıdaları birleştirmek gerekir. Bunun için vereceğimiz bu tarifte sarımsak, brokoli, kırmızı biber, turp yaprağı, pancar ve kıvamlı olmasını sağlamak için buğday kullanacağız. Tüm sebzeleri güzelce temiz suda yıkadıktan sonra kuruması için bir kenara alıyoruz. 1 su bardağı buğdayı sıcak-ılık suda yıkayıp, iki su bardağı suyun içinde bekletin. 2 adet büyük boy ya da 3 adet orta boy kırmızı biberi ve bir tutam turp yapraklarını az yağda hafifçe kavurun. İçine avuç içi büyüklüğündeki brokoli ve beklettiğiniz buğdayı suyuyla birlikte tencereye ilave edin ve üzerine 3 su bardağı daha su,3 diş sarımsak ve tuz ekleyin. Kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde tüm malzemeleri kaynatın. Kaynama bittikten sonra blenderdan geçirip yiyebilirsiniz. İstediğiniz şekilde detoks suyu ve çorbası hazırlanabilir. Önemli olan amacına uygun besinleri birbiriyle birleştirmek.