Diş eti çekilmesi, tedavi edilmediği takdirde insanların diş kaybına sebep olabilen ciddi bir rahatsızlıkken kısa sürede tedavisi en doğru seçim olacaktır.
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti çekilmesi rahatsızlığı, tamamen isminin karşılığını veren bir rahatsızlık olurken ağzı içerisinde yer alan pembe renkteki dişetlerinin içe doğru çekilmesi anlamına gelmektedir. Bu durumda insanlarda dişlerin çok daha fazla bölümü belli olmaya başlamaktadır. Diş etine gömülü kısmın miktarı azalırken daha uzun bir diş görünümü ortaya çıkar. Bu durum insanlar için hiç iyi olmazken estetik açıdan çok itici bir görüntü ortaya çıkar.
Dişlerin diş etinin içerisinde olan kısımlarının azalması çok daha kolay kopmalarına ya da kırılmasına sebep olabilmektedir. Buna ek olarak hastalığın devam etmesi durumunda dişlerin kökünün olduğu kısma kadar çekilme gerçekleşecek ve dişler dökülmeye başlayacaktır.
Diş Etlerinde Çekilme Nedenleri Nelerdir?
Diş eti çekilmesi rahatsızlığının sebepleri arasında çok sayıda farklı madde sayılabilir. İnsanlarda bu sebeplerin herhangi birisi olmuş olabilir. Bu sebeple de insanların hemen diş hekimlerine gitmesi ve bu konuda tedavinin başlatılması gerekmektedir. İnsanlarda, diş eti rahatsızlıklarının ilk sebebi vücuttaki kalsiyum eksikliğidir. İnsanların kalsiyum kaynağı olan besinleri düzenli olarak tüketmemesi diş eti problemlerine sebep olur. Süt ve süt ürünleri bilindiği üzere en iyi kalsiyum kaynakları olarak bilinmektedir. Bu ürünleri sevmeyen ve hiç kullanmayan kişilerde bu rahatsızlık ortaya çıkabilir.
Kadınlarda, sık aralıklarla doğum yapmak bu rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Sık doğum yapılması durumunda hormonlar normal düzeye inmez ve bunun yanı sıra vitamin eksikliği yaşanır. Bu durumun oluşmaması için hamile bayanların vitamin desteği alması doğru bir tercih olacaktır. Hormonların bu konudaki etkisi hamile bayanlarda görülmesi ile kanıtlanırken bir yanında 60 yaşını aşan kişilerde hormonların düzgün bir biçimde salgılanmaması ile de bu rahatsızlık yaşanabilir.
Diş Eti Çekilmesinde Diş Nasıl Fırçalanır?
Diş fırçalama işlemlerinin düzenli bir biçimde yapılmaması ya da yapıldığı dönemde çok sert bir uygulamanın gerçekleştirilmesi ile birlikte diş eti problemleri kendisini göstermeye başlayacaktır. Dişleri fırçalarken gayet nazik davranılması ve günde 2 defa fırçalama işleminin yapılması doğru olandır.
Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu durumla karşılaşmaya başlayan kişilerin en kısa süre içerisinde doktorlara ulaşması gerekirken uzmanlar tarafından gerekli müdahalelerin yapılması gerekmektedir. Bu aşamada ilaç tedavisi en doğru seçenek olarak görülürken bazı durumlarda küçük cerrahi müdahaleler de gerekebilmektedir. Buna ek olarak insanlar evlerde alacakları küçük önlemler bu rahatsızlığın ilerleyişini yavaşlatabilirler. Şap kullanımı bu konuda çok etkili olacaktır. İltihap kurutucu olan bilinen şapın diş etine uygulanması sorunu yavaşlatabilir. Yeşil çay ve karanfil de diş eti çekilmesine karşı içerikleri ile birlikte destek sağlamaktadır. Yeşil çay tüketmeye başlayan kişiler demleme aşamasında içerisine karanfil de atabilirken sonrasında çayı süzerek günde 2 defa tüketebilmektedir. Daha fazla tüketmek vücuda zarar verebilir.