Gıda alerjisi; Normalde zararlı olmaması rağmen, bazı besinlerden alınan proteinlere karşı bağışıklık sisteminin tepki ve reaksiyon göstererek IgE isimli antikorlar üretmesi şeklinde tanımlayabileceğimiz bir durumdur.
Gıda Alerjisi Nedir, Ne Demek?
Genel olarak çocuklarda görülen gıda alerjisi aynı zamanda yetişkinlerde de ortaya çıkabilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin daha sonrasında ek besine geçtikleri zamanda alerjik belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Tüketilen bir gıdanın içerisinde yer alan proteine karşı bağışıklık sisteminin karşı savunmaya geçmesidir. Vücut proteini adeta bir virüs gibi algılar ve yok etmeye çalışır. Bu da birtakım alerjik tepkimelerin ortaya çıkmasına neden olur.
Gıda alerjisi genel olarak buğday, soya ürünleri, yumurta, süt, çilek, badem ve ceviz besinlerin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Vücutta alerji meydana getiren proteine karşı bağışıklık sistemi IgE ismi verilen antikorlar meydana getirir. Bu antikorlar daha sonra histamin isimli maddenin oluşmasına ve bu da bazı kimyasalların salınımına yol açar. Bu durum vücudun bazı maddelere karşı duyarlılık geliştirdiğini göstermektedir. Gıda alerjisi genel olarak besin ilk tüketildiğinde de değil ikinci kez tüketildiğinde ortaya çıkmaktadır. Besin alerjisi hafif bir şekilde kendini gösterebileceği gibi aynı zamanda vücutta şiddetli belirtilerde meydana getirebilmektedir.
Besin Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Alerjiye neden olan besinlerin tüketilmesinin ardından birkaç dakika içerisinde ya da birkaç saat içerisinde reaksiyonlar ortaya çıkmaya başlamaktadır. Gıda alerjisi belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Boğazda, dilde ve gözde alerjiye bağlı olarak şişme oluşması
- Deri üzerinde kızarıklık, kaşıntı, döküntü, egzama ve kurdeşen benzeri rahatsızlıkların meydana gelmesi
- Mide bulantısı, kusma ya da midede ağrı ortaya çıkması
- Nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile birlikte aniden meydana gelen fenalık hissi
- Vücuttaki kan basıncının değişmesine bağlı olarak tansiyonun düşmesi ve baş dönmesi
- İleri derece alerji sonucunda gelişen anaflaktik ve bayılma etkisi
- Ağızda kaşıntı ve karıncalanma hissinin görülmesi
- Geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi etkiler
İnek sütü, buğday, balık, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri, susam ve bazı bakliyatların tüketilmesi sonucunda meydana gelebilen besin alerjisi belirtileri bazen hafif bazen şiddetli bir şekilde gerçekleşebilmektedir.
Gıda Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer ki bir besine karşı alerji durumu söz konusu ise bu besinin tüketilmemesi gerekmektedir. Sadece besinin kendisi değil, içerisinde bulunan herhangi bir şeyin de tüketilmemesi önerilmektedir. Gıda alerjisi tedavisi için doktorlar antihistaminika ilaçların kullanımı önerilmektedir. Bu tarz ilaçlar genel olarak ileri derecede olmayan alerjinin bastırılması için etkilidir. Gerekli durumlarda enjeksiyon ya da acil müdahaleler yapılabilmektedir.
Gıda Alerjisinde Hangi Doktora Gidilmeli? Tanısı Nasıl Konur?
Eğer yetişkin bir kişi ise besin alerjisi için dahiliye ya da immünoloji doktorlarına gidilmesi gerekmektedir. Eğer ki çocuklarda alerji söz konusu ise çocuk hastalıkları veya çocuk immünoloji doktorlarına gidilmesi gerekmektedir. Gıda alerjisi tanısı için kan, solunum ya da deri testleri yapılmaktadır. Gıdanın tüketimi sonrasında vücuttaki IgE antikor sayısına bakılarak teşhis yapılmaktadır.