Gizli şeker; kişiye henüz şeker hastalığı teşhisi konulmamış olmasına rağmen şeker hastalığı bulgularının ve belirtilerinin gözlemlendiği erken dönem olarak tanımlanan sürece verilen isimdir.
Gizli Şeker Nedir? Nasıl Olur?
Genel olarak şeker hastalığı aniden ortaya çıkmamaktadır. Öncesinde birtakım belirtiler ve süreç ile kendini göstermektedir. Genetik bir şekilde şeker hastalığına yatkınlığı bulunan kişiler kötü yeme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, egzersiz yapılmaması, ciddi oranda kilo artışının görülmesi gibi durumlar vücutta insülin hormonunun salgılanması hususunda dengesizlik meydana getirir. Bu durumda insülin hormonu yeterli oradan salgılanmaz ve kan şekerinin dengelenmesi, olması gereken orana getirilmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu durum insülin direnci olarak isimlendirilmektedir.
Vücudumuzda insülin direnci meydana geldiği zaman kan şekerinin düzenlenmesi ve gerekli miktarlara getirilmesi için gereğinden fazla insülin salgılanmaya başlar. Bu durum sonucunda kandaki insülin seviyesinin artması ile kan şekeri bir süre dengede tutulabilmektedir. Fakat kişi olumsuz ve yanlış beslenme, yaşam koşullarına devam ettiği sürece bu durum zaman içerisinde tersine döner ve vücut yeterli insülini üretemez. Bu durum gizli şeker olarak isimlendirilir.
Gizli şeker hastalığında eğer ki kişi yaşam koşullarını, beslenmesini düzeltirse, egzersiz yaparsa bu şekilde kan şekerini dengeleyebilir. Yani gizli şeker asıl olarak diyabetten öncesidir ve kontrol edilebilmektedir. Bu durum engellenmediği zaman şeker hastalığı meydana gelmektedir. Gizli şeker doğru şekilde tedavi edilirse kişi şeker hastalığına yakalanmaktan kurtulabilir.
Gizli Şekerin Belirtileri Nelerdir?
Diyabet öncesi ya da prediyabet olarak isimlendirebileceğimiz gizli şeker, genel olarak vücutta herhangi bir bulgu ya belirti vermemektedir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin yaklaşık olarak sadece %10'unda birtakım şikayetlerin olduğu gözlemlenmiştir. Bundan dolayı gizli şeker asıl olarak farklı hastalıklar için yağılan testler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Buna ek olarak birtakım durumlar hastalığın belirtilerini gösterecek şekildedir. Bunlara baktığımızda obezite ve vücut ağırlığında artış olması, çok sık acıkmak ya da sık sık yemek yemek, kan basıncının yüksek olması, kandaki kolesterol seviyesinin yüksek olması, yorgunluk, halsizlik ve konsantrasyonda bozukluk meydana gelmesi ve son olarak ciltte birtakım renk değişikliklerinin oluşması belirtiler arasında gösterilebilmektedir. Kendini gözlemleyerek uzman bir doktora gidip gizli şeker tanısı yaptırabilirsiniz.
Gizli Şekerin Nedenleri Nelerdir?
Bu hastalığın ortaya çıkmasında bazı risk faktörleri önemlidir. Fazla kilolu olmak ya da obezite gizli şeker sebepleri arasında sayılabilmektedir. Hareketsiz bir yaşam tarzınızın olması, kan basıncınızın yüksek olması, kolesterol seviyesinin yüksek olması, birinci derece yakınlarda tip2 diyabet hastalığının olması, doğum ağırlığı 4 kilodan fazla olan bebek dünyaya getirme gibi etkenler bu hastalığın nedenleri arasında gösterilebilmektedir.
Gizli Şeker Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel olarak gizli şeker tedavisinde asıl amaç insülin hormonunun dengelenmesini sağlamaktır. Bu hastalıkta vücut henüz insülini salgılıyordur ve bu nedenle prediyabet beslenme alışkanlıklarına dikkat edilerek ilerlemesi önlenebilir. Sigara ve alkol gibi alışkanlıkları bırakmak, vücudun ideal kiloya gelmesini sağlamak ve en önemlisi hareketli yaşam tarzına geçmek hastalığın tedavi kapsamını oluşturmaktadır.