Ülkemizde ve Dünyada en sık karşılaşılan kanser türlerinden biri olan kolon kanseri kalın bağırsağın bulunduğu bölgede meydana gelen ve sindirim sisteminin tamamen çökmesine sebep olan hastalıktan biridir.
Kolon Kanseri Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Kanser hastalıklarının en büyük nedeni genel olarak genetik yapıdan kaynaklanmaktadır. Ailede kanser geçmişi olan bireylerde bu kanserin görülme olasılığı diğer kişilere oranla daha fazla olmaktadır. Genetik olarak DNA yapısından dolayı bu kansere yakalanma riski oldukça fazladır. Genetik yapının yanı sıra diğer faktörler bu hastalığın yayılma oranını yükseltmektedir.
Şişmanlık, yaş faktörü, düzensiz beslenme, yağlı beslenme, aşırı kırmızı et tüketimi, sigara ve alkol kişinin kolon kanseri hastalığına yakalanma riskini daha da arttırmaktadır.
Özellikle 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Bağırsak iltihapları bu kanserin meydana gelmesinde büyük rol oynar. Uzun süren bağırsak iltihaplanmalarında yaşında ilerlemesi ile meydana gelerek kişinin sağlığını olumsuz etkiler.
Kolon Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Her hastalık kendisine göre vücutta çeşitli belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Bu kanserin en belirgin belirtileri arasında ağrılı dışkılama, dışkılama güçlüğünün çekilmesi ve özellikle bağırsakların tamamen boşaltılmadığı hissinin olmasıdır. İlerleyen hastalığın teşhisi henüz konulmamış ise hastanın dışkılamada kan ile karışık dışkıladığı ve sürekli ağrı hissi ile şikayet ettiği görülmektedir.
Bağırsak Kanserinin Tedavisi Var mı? Nasıl Yapılır?
Kolon kanseri sonrasında meydana gelen hastalık belirtileri sonrasında hastanın acil bir şekilde doktora başvurması gerekmektedir. Gerekli teşhissin yapılabilmesi için bir takım testlerden sonra teşhisin kesinleşmesi tedaviye başlama aşamasını belirler. Hastalığın hangi aşamada olduğu ve nasıl bir tedavi yönteminin belirleneceği doktor tarafından belirlenerek gerekli tedavi yöntemlerine başlanır. Kanserin ilk evrelerinde kanserli hücrenin bulunduğu bölge alınması için ameliyat gerekmektedir. Ameliyat esnasında bazı sağlıklı lenf düğümleri ve dokularda alınarak kanserli hücrelerin yayılma olasılığı olan bölge temizlenir.
Ameliyat sonrasında hastanın kolon kanseri evresine göre kemoterapi tedavisine geçilebilmektedir. Kanserin tamamen iyileştirilmesi için üç tedavi yöntemi uygulanır. Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi hastalıkta tedavi yöntemi olarak hastaya uygulanmaktadır. İlerleyen teknoloji ve tedavi yöntemleri ile hastalığın ilaç tedavisi ile de durdurulabildiği ve ayrıca ilaç tedavisinden olumlu sonuçların alındığı gözlenmektedir.
Bağırsak Kanseri Nasıl önlenir? Korunmak İçin Ne Yapmalı?
Bu kanserin en önemli etkeni genetik faktörler olduğuna göre kişinin düzenli aralıklar ile kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlayacak beslenme alışkanlıkları edinmek hastalığı önleyen faktörler arasında yer alır:
- Bu hastalığın en temel nedeni beslenmede tek tip alışkanlıkların olmasıdır. Meyve, sebze ve tahılların vücuda düzenli olarak alınması gerekir.
- Sigara ve alkolden uzak durulması vücut sağlığının korunması için gereklidir. Böylece kişinin diğer hastalıklara karşı da direnç göstermesi sağlanmış olur.
- Bağırsakların düzenli çalışması oldukça önemli olduğundan sindirim sistemini destekleyici yaşam biçiminin edinilmesi gerekir.
Kolon kanseri sağlıklı beslenme ve düzenli bir hayat ile engellenebilmektedir. Stres her hastalığın nedeni olduğu gibi kanserin de önemli nedenlerinden birisidir. Bu nedenler rahat bir yaşam sürdürmeyi tercih ediniz.