Kortizon diyeti; kortizon tedavisi gören kişiler için uygulanması gereken, vücudun daha az yan etki görmesini sağlayan bir beslenme programıdır.
Kortizon Diyeti Nedir? Ne İşe Yarar?
Tıbbi tedavilerde sıklıkla uygulanan kortizon ilaçlar, uzun süre ve yüksek dozda kullanıldığı zaman vücutta bazı yan etkiler meydana getirmektedir. Omuz ve karın bölgesinde yağ birikmesi, vücutta su tutulmasına bağlı olarak ödem oluşumu ve kemik erimesi gibi etkiler meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra psikolojik sorunlar, ülser, şeker hastalığı, tansiyon gibi rahatsızlıklar da söz konusu olabilmektedir. Kortizon ilaçların vücuttaki yan etkilerini azaltmak ve vücuda verebileceği zararları en aza indirmek için kortizon diyeti niteliğinde bir beslenme uygulanması gerekmektedir.
Kortizon diyeti; kortizon tedavisi sırasında sağlıklı beslenmeyi sağlayan ve iştah kontrolüne destek olan bir liste olarak betimlenmektedir.
Kortizon ilaçlar vücutta iştah artışına neden olmaktadır. Kortizon diyeti, tansiyon dengeleyici, ödem attırıcı, kan şekerini düzenleyici, kalsiyum atımını arttırma gibi özelliklere sahip olmalıdır. Çünkü bu tarz ilaçlar vücutta ödem, kemik erimesi, kan şekerinin artması ve tansiyonun yükselmesi gibi etkiler meydana getirmektedir. Bu ilaçların şikayetlerini en aza indirmek için bahsedilen 4 etkiye sahip bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Kortizon Diyeti Nasıl Yapılır?
Bir hastalığın tedavisi için kortizon ilaçlar kullanmak zorundaysanız beslenmeye dikkat etmelisiniz. Kortizon diyetinde öncelikle tuz ve şeker kullanımını minimum seviyeye indirmelisiniz. Kortizon böbreklerde tuz emilimini arttırmaktadır. Bu da yüksek tansiyonun oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tuz alımının kısıtlanması gerekmektedir. Ayrıca şeker ve karbonhidrat yakımının azalmasına neden olan bu ilaçları kullanırken şekeri ve şeker içeren besinleri, meyveleri azaltmak gerekmektedir.
Böbrek üzerinde tuz tutma özelliği bulunan kortizon ilaçlar aynı zamanda potasyum atma etkisi meydana getirirler. Bu tarz ilaç kullanan kişilerde potasyum kayıpları çok fazla görülmektedir. Bu durum kaç güçsüzlüğüne neden olabilir. Bunun yanı sıra kalbin kasılma aktivitelerinde, hormon salgılanma fonksiyonlarında olumsuz birtakım etkiler meydana gelebilmektedir. Bu durumu engellemek için yağsız beslenmeye, sebze ve meyve tüketimini arttırmaya özen göstermelisiniz. Bunun yanı sıra kemik erimesini engellemek için kalsiyum açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Tatlı gibi yiyeceklerden uzak durmaya ve gün içerisinde egzersiz yapmaya önem veriniz. Spora zaman ayıramıyorsanız ve tempolu yürümeye özen gösteriniz.
Kortizon Diyeti Ne Kadar Sürer?
Yan etkisi bulunan kortizon ilaçlarının olumsuz etkilerini azaltmak için uygulanan sağlıklı beslenme programı niteliğindeki kortizon diyetinin uygulanması belli bir süreye tabi değildir. Burada amaç sağlıklı beslenmeye yöneliktir. Doktorunuzla iletişim halinde olarak ilaç kullanımı sona erene kadar tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olmaktadır. Bu diyetin süresi için belli bir süre belirtmek çok doğru bir yaklaşım olmamaktadır.
Kortizon Diyeti Yapanlar ve Yorumlar
Günümüzde pek çok insan belli hastalıklara karşı kortizon tedavisi görmektedir. İlacın vücuttaki yan etkilerini azaltmak amacı ile kahvaltı, öğlen ve akşam yemeklerinde daha sağlıklı beslenme sağlanması tavsiye edilmektedir. Bu tavsiyelere uyan kişiler yan etkilerin azaldığına dair pek çok yorum yapmaktadır. Fakat belirtildiği üzere doktorunuza danışarak ve tavsiyelere uyarak kortizon diyeti niteliğinde bir beslenme programı uygulamanız gerekmektedir.