Folik asit; B9 vitaminin sentetik yapıda olan formu olarak ifade edilen bir diğer adı pteroylmonoglutamic asit olan bir bileşendir. Proteinlerin yapı taşı olan folik asit eksikliğinde vücutta pek çok yan etki meydana gelmektedir.
Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
DNA yapısındaki nükleik asitlerin üretiminde ve kan hücrelerinin yapımında, çoğalmasında önemli olan folik asit, aminoasitlerin birbirine dönüşmesi için etkili olan bir bileşendir. Bebeğin anne karnında iken ilk gelişen sistem sinir sistemidir. Bu süreçte folik asit oldukça önemli bir yere sahiptir. Hamilelik döneminde folik asit eksikliği söz konusu olursa eğer, spina bifida yani sinir tüp bozukluğu söz konusu olur. Beyin ve omuriliği oluşumunda etkili olan tüpün, embriyonun gelişimi sırasında düzgün kapanmaması durumunda spina bifida meydana gelir.
Folik asit eksikliğinde anemi durumu söz konusu olur. Anemi, RBC'nin çok fazla olması durumudur. Gebelik döneminde kadınlarda folik asit eksikliği olursa eğer, bebeğin anomalili olması durmu söz konusu olur. Vücutta kan hücrelerinin oluşmasına destek olan bir B vitamini olan bu bileşen eksik olduğunda kansızlık ve beraberinde organların oksijensiz kalması söz konusu olur. Genel anlamda folik asit eksikliğinde görülebilecek olan belirtileri şöyle sıralayabiliriz:
- Yorgunluk,
- Ağız yaraları,
- Dil şişmesi,
- Büyüme problemleri,
- Konsantrasyon eksikliği,
- İştahsızlık ve beraberinde kilo kaybı,
- Baş ağrısı ve baş dönmesi,
- Deri renginde solgunluk,
- Depresyon,
gibi semptomlar söz konusu olur. Gün içerisinde tüketilen besinlerden alınabilen folik asit, eğer ki takviye olarak alınacaksa doktor onayı ve öneri şeklinde olmalıdır. En iyi folik asit ilacı hangisi diye size doktorunuz tavsiye verecektir.
Folik Asit Eksikliği Nedenleri Nelerdir?
Genel olarak günümüzde pek çok besinin içerisinde folik asit bulunmaktadır. Fakat hamilelik döneminde bu yeterli olmayabilir. Çoğunlukla folik asit eksikliği sebepleri şöyledir:
- Alkol tüketimi sonrasında görülebilir. Vücutta folat emilimini önler. Ayrıca folatın parçalanması ve vücuttan atılma oranının artmasında etkili olur.
- Hamilelik dönemi folik asit bakımından ayrı bir süreçtir. Fetüsteski hücrelerin gelişiminde önemli bir yere sahip olan folik asit, hamilelik döneminde daha fazla ihtiyaç haline gelir.
- Emilim bozukluğuna neden olan bağırsak ameliyatları ya da sindirim sistemi bozuklukları folik asit eksikliğine neden olabilir. Çölyak hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalıkları buna örnek olabilir. Mide asidinin düşmesine neden olan cerrahi uygulamalar ya da sindirim organları ile ilgili birtakım operasyonlar bu duruma sebep olabilir.
- Birtakım genetik varyantlar sonrasında gelişebilir. MTHFR geninin bir varyantını taşıyanlarda, folatı tekrar kullanım için aktif hale getiremez.
Yukarıdaki belirtmiş olduğumuz sebeplerden dolayı folit asit eksikliği söz konusu olabilir. En iyi folik asit takviyeleri ya da besinler ile bu durum giderilebilir.
Folik Asit Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Vücut için oldukça önemli olan folik asit eksikliği tedavi edilmezse megaloblastik anemi meydana gelebilir. Folik asit eksikliği saç dökülmesi de oluşturabilir. Megaloblastik anemi kırmızı kan hücrelerinin anormal bir şekilde büyümesi ve zayıf olarak biçimlenmesi demektir. Bunun sonucunda ise yorgunluk, iştah kaybı, aşırı uyku, soluk cilt, nefes darlığı, ishal, mide bulantısı, dilin şişmesi, ellerde ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma gibi durumlar meydana gelir. Eğer gebelikte olursak bebeğin omurga ve beyin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bundan dolayı mutlaka tedavi edilmelidir.
Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?
Eğer ki bebek sahibi olmak istiyorsanız ya da vücudunuzda normal bir şekilde folik asit eksikliği varsa şu besinler tüketebilirsiniz;
- Baklagiller
- Kuşkonmaz
- Yumurta
- Kuru fasulye
- Ay çekirdeği
- Domates suyu
- Nane, maydanoz ve kişniş
- Çilek
- Pancar
- Turunçgiller
- Brüksel lahanası
- Brokoli
- Ispanak
- Soya fasulyesi
- Kereviz
- Ceviz
- Tahin
- Fındık
- Ciğer
- Buğday
- Papaya
- Muz
- Avokado
Bu besinler folik asit bakımından zengindir. Doktora danışarak folik asit içeren ilaçlar hakkında da bilgi alınabilir. Doktorların önerdiği folik asit sağlık açısında en iyisidir.