Mis C hastalığı; çocuklarda koronavirüs sonrasında ortaya çıkan, ciddi sonuçlar meydana getirebilen ve kalp, akciğer, kan damarları, böbrekler gibi pek çok organda iltihaplanma oluşturan bir sendromdur.
Mis C Hastalığı Nedir?
Koronavirüs salgını ile bağlantılı olduğu düşünülen mis c hastalığı; covid-19 virüsüne maruz kalmış çocuklarda meydana gelen, bazı organ ve dokularda ciddi anlamda iltihaplanma oluşturan, hastalık olarak değil daha çok sendrom olarak kabul edilen bir durumdur. Bir grup belirti ve semptomdan meydana gelen mis c, aileleri oldukça tedirgin etmektedir. Mis c önlemenin yolları covid-19'un bulaşmasını engellemek ile aynıdır.
Bazı çocuklar koronavirüsü hafif semptomlar ile atlatırken, bazıları ise daha ağır geçirmektedir. Bazı çocukların vücutları hastalık sonrasında mis c sendromu geliştirmeye devam etmektedir. Bu durumda kalp, akciğerler, kan damarları, böbrekler, sindirim sistemi, beyin, cilt veya gözler gibi organlar ya da dokular iltihaplanarak ciddi sonuçların oluşmasına neden olur. Mis c döküntü gibi belirtiler ile kendini gösterirken aynı zamanda iltihaplanmanın meydana geldiği bölgeye göre belirtiler değişmektedir. Hayati organlara ciddi anlamda zarar verebilen mis c, kalıcı hasar ya da ölüm meydana getirebilir.
Mis C Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Multisistem inflamatuar sendrom olarak tanımlanan mis c hastalığı semptomları şöyledir:
- 24 saat ya da daha uzun süren ateş
- Kusma
- İshal
- Mide ağrısı
- Deri döküntüsü
- Aşırı derecede kendini yorgun hissetme
- Hızlı nabız ve hızlı nefes alma
- Gözlerin kırmızılaşması
- Dudak ve dilde kızarıklık ve şişkinlik
- Ellerde ve ayaklarda kızarma ya da şişme
- Baş ağrısı ya da baş dönmesinin oluşması
- Lenf düğümlerinin büyümesi
Bu belirtilerin biri ya da birkaçı aynı anda görülebilmektedir. Eğer ki acil bir durum söz konusu ise şiddetli karın ağrısı, nefes almanın zorlaşması, soluk, gri ya da mavi cilt, dudak ya da tırnak yatakları, yeni gelişen konfüzyon, uykuya meyilli olma gibi semptomlar gözlemlenir. Bu durumda mutlaka en yakın sağlık kurumundan destek alınmalıdır.
Mis C Kriterleri Nelerdir?
Eğer uzman doktor 1 günden uzun süren yüksek ateş ve etkilenen organlar söz konusu ise mis c tanı kriterleri için doktorunuz ilk olarak covid-19 geçirilip geçirilmediğini araştıracaktır. Klinik ve laboratuvar sonuçlarını yorumlayarak tanının koyulması sağlanır. İltihaplanma alanları ve mis c belirtilerinin kontrolü için kan testleri, göğüs, kalp ve karın görüntüleme testleri yapılmak istenebilir.
Uzman doktor yapmış olduğu testler sonrasında eğer ki mis c sendromundan şüpheleniyorsa, erken teşhis ve uygun bir tedavi yöntemi için Kawasaki hastalığı, sepsis veya toksik şok sendromu gibi birtakım inflamatuar durumları dışlamalıdır. Eğer çocuğunuzda belirtileri fark ediyorsanız teşhis için acilen doktora gitmelisiniz.
Mis C Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel anlamda mis c tedavisi için destekleyici bakım ve organlardaki iltihabın azalmasına yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Semptomun şiddetine, tipine ve hangi organı etkilediğine bağlı olarak tedavi uygulanmaktadır. İnflamasyonun azaltılması için; antikordan meydana gelen intravenöz immünoglobulin, steroid tedavisi ve sitokin olarak tanımlanan, inflamasyona neden olan yüksek protein seviyelerinin düşürülmesi sağlanır.
Mis c covid sonrası gelişir ve bu durumda vücudun destekleyici bakıma ihtiyacı vardır. sıvı kaybı varsa eğer sıvı desteği, solunum yetersizse solunum desteği sağlanır. Kalp destek ilaçları verilebilir. Mis c sendromuna eşlik eden bakteriyel bir enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik kullanılabilir. Mis c tekrarlar mı diye merak ediyorsanız bu konuda henüz net veriler bulunmamaktadır.