Kireçlenme; eklem yüzeyinde kalsiyum tuzlarının birikmesi sonucunda kişinin zor hareket etmesi durumuna verilen isimdir.
Kireçlenme Nedir? Neden Olur?
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak eklem sıvılarında azalma meydana gelir. Bu durum zaman içerisinde kireçlenme gibi etkiler meydana getirmektedir. Ağırlık yüklenen eklem bölgelerinde daha sık rastlanan bu durum genel olarak 40 yaş üzerindeki kişilerde gözlemlenmektedir. Tıp dilinde dejeneratif artrit ya da osteoartrit isimleri ile biline bu eklem rahatsızlığı en fazla rastlanılan hastalıklar arasında yer almaktadır.
Kireçlenme; diz, kalça, bel, boyun, başparmak başta olmak üzere diğer parmakların küçük eklem yerlerinde oluşabilmektedir.
Kireçlenme daha çok 65 yaş üstü kişilerde sıkça görülebilmektedir. Bu hastalığın asıl oluşum nedeni eklemlerde sıvı ve yumuşaklık sağlayan, daha rahat hareket etmeye destek olan kıkırdağın aşınmasıdır. Bu aşınma ağrı meydana getirir. Aynı zamanda eklemlerde şişme ve hareketlerde kısıtlama etkisi meydana getirir. Bu rahatsızlık ilerleme kaydettiği zaman eklem çevresinde ufak kemik birikmeleri oluşabilir. Bu durum ağrıların daha da şiddetlenmesine, hareketlerin zorlaşmasına ve kıkırdağın daha fazla hasar görmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kesinlikle önlenmeli ve dikkat edilmelidir. Eklemlerin aşırı kullanılması, ilerleyen yaş, obezite, önceki dönemlerden gelen eklem rahatsızlıkları, zayıf kaslar ve genetik yatkınlık bu hastalığın en önemli nedenleri arasında yer almaktadır.
Kireçlenme Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Hastalığın ilerlemesine, eklemlerin görmüş olduğu hasar boyutuna göre belirtilerde kişiden kişiye değişiklikler gözlemlenebilmektedir. Belirtiler aniden değil zaman içerisinde ortaya çıkar. Hareket ettikçe eklem sertliğinin azalması ve hareket kısıtlılığında azalma kireçlenme belirtileri arasında gösterilmektedir. Eklem büküldüğü zaman çıtırtı ya da tıkırtı sesi gelmesi bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer almaktadır. Eklem etrafında şişme ve gün sonunda eklem ağrılarında artış gözlemlenmesi bu rahatsızlığın diğer belirtileridir.
Kalça bölgesinde kireçlenme varsa kasık ve kalçada bazı zamanlarda ise uyluk ve dizde ağrılar hissedilmektedir. Diz bölgesinde kireçlenme olduğunda hareket ettirilirken kazıma ya da gıcırdama gibi sesler meydana gelmektedir. Eğer ki kireçlenme parmaklarda ise şişme ya da kemik çıkıntsı, ayaklarda ise ağrı ve şişlikler meydana gelmektedir.
Kireçlenme İçin Dizlik ve Korse İyi Gelir mi?
Özellikler ileri yaşlarda oldukça zorlu sonuçların doğmasına neden olan kireçlenme kişilerin rahat hareket etmesini önlemektedir. Dizlikler ve bel bölgesine takılan korseler ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olmaktadır. Genel olarak kireçlenme hastalığı yaşayan pek çok kişi dizlik kullanarak daha iyi yürüdüğünü ifade etmektedir. Ayrıca bel bölgesindeki ağrıların hafiflemesi için ve gün içerisinde daha rahat hareket etmek için korse kullanımı da önem kazanmaktadır. Kullanım öncesinde doktorunuza bu konuyu danışmayı unutmayınız.
Kireçlenme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kesin çözüm getiren bir tedavisi bulunmayan kireçlenme bazı ilaçlar ya da cerrahi işlemler ile tedavi edilmektedir. Tedavide amaç ağrı ve şişliklerin yok olmasını sağlamak, eklem hareketliliğini ve esnekliği arttırmaktır. Bunun için eğer kişi kiloluysa bundan kurtulmalıdır. Esnekliğin artması için ise bol egzersiz yapılmalıdır.