Ruam hastalığı; mankafa hastalığı ve sakağı olarak adlandırılan hem hayvanlarda hem de insanlarda görülebilen, akut ya da kronik olarak oluşan bir hastalıktır.
Ruam Hastalığı Ne Demek? Etkeni Nedir?
Son zamanlarda atların ölmesi ile gündeme gelen ruam hastalığının etkeni Pseudomonas cinsi bakterilerdir. Doğada yaygın bir şekilde bulunan bu bakteriler her fırsatta hastalığın oluşmasına neden olabilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olan ruam, deride, solunum sisteminde ya da iç organlarda nodül, yara şeklinde oluşmaktadır. Bu hastalık hayvanlarda akut ya da kronik bir şekilde oluşurken insanlarda ise hayvanlarda bulaşma sonucunda meydana gelmektedir.
Ruam hastalığı; Kuzey Amerika, Batı ve Orta Avrupa'da görülmezken, Doğu Avrupa ve Asya kıtalarında görülmeye devam etmektedir.
Ülkemizde de son zamanlarsa görülen ruam hastalığı endişe meydana getirmektedir. Bu hastalıkta önemli olan hayvanının taşıyıcı mı olduğu yoksa herhangi bir yerden bulaşmış olup olmadığıdır. Sindirim sistemine yem ve su aracılığı ile direkt yerleşebilen bu hastalık aynı zamanda yaranın direk olarak enfekte olması ile de bulaşabilmektedir. Bu hastalık hayvanlarda burun akıntısı ve deri lezyonları ile görülmektedir.
Ruam Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Bu hastalık kendini 3 şekilde göstermektedir. Hastalığın belirtilerinden biri burun akıntısının kanlı olmasıdır. Ayrıca burun mukozasında öncelikli olarak oluşan nodüller yarar meydana getirir. Bir başka belirti deri altında lenf yollarının şişmesi ve deri üzerinde yaraların oluşmasıdır. Akciğer oluşan belirtiler ise kendini çok geç gösterir.
Vücutta oluşmuş ruam hastalığı insanda zayıflama meydana getirir. Zayıflamanın yanında burunda görülen akıntının her geçen gün arttığı gözlemlenmektedir. Akıntı zaman içerisinde renk değiştirebilmektedir. Eğer hastalık deride başlamışsa zaman içerisinde derinin alt tabakasından kaynaklı olarak üst tabakasında apseler meydana gelir. Bu hastalığa yakalananla çabuk yorulurlar ve burunda sık sık kanama etkisi meydana gelir.
Ruam Hastalığı İnsanlara Bulaşır mı?
Atlardan insanlara bulaşan hastalıklar arasında olan ruam hastalığı, hayvanlarda ve insanlara farklı bölgelere etki etmektedir. Genel olarak farklı belirtiler göstermektedir. Eğer ki solunum ile akciğere ulaşmışsa bu kişiler solunum güçlüğü yaşarlar. Eğer buruna etki ettiyse akıntılar, eğer ki deriye etki ettiyse yaralar meydana gelmektedir. Hayvanlardan insanlara bulaşma genel olarak hayvan etinin tüketilmesi ile gerçekleşmektedir. Fakat ruam olan bir hayvanla ilgilenen insana da bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir.
Ruam Hastalığının Tedavisi Var mı? Nasıl Yapılır?
Son günlerde oldukça gündem haline gelen ve endişe meydana getiren ruam hastalığının tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır. Hastalığın bulaşmaması için gerekli önlemlerin alınması ve tedbirlerin uygulanması gerekmektedir. Tüketilen besinlere dikkat etmeli ve hastalığı taşıyan hayvanlarda çok fazla temas halinde bulunulmaması gerekmektedir. Genel olarak tedavi kapsamın uygulanan yöntem uygun antibiyotiklerin kullanılmasıdır. Bu antibiyotikler uzman dahilinde ve kontrolünde hastane ortamında gerçekleşmektedir.