Saç dökülmesi; belli dönemlerde, mevsimsel geçişlerde veya yaşanan hastalıklar doğrultusunda ortaya çıkar ve yıpranma, kelleşme ve sonrasında tamamen yok olma aşamaları ile devam eder.
Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saç dökülmesi sebebi olarak birçok sebep vardır ki, bunların başında ırsi durumlar ya da demir ya da çinko eksikliği sayılabilir. Saç dökülmeleri için birtakım bakım kürleri uygulamaları yardımcı olabilir. Saç hücrelerinin yenilenmesi, güçlenmesi daha kuvvetli olması için beslenme alışkanlıklarında düzenleme getirilmesi ilk önemli adım olacaktır.
Saç dökülmesini engellemek için köklerinin güçlenmesi ve onarılması gerekmektedir.
Saç dökülmesine iyi gelen besinler olarak başta deniz ürünleri gelir. Özellikle somon balığından alınacak vitaminle vücudun kaybı canlandırılır. Havuç, yulaf, yumurta, kırmızı et, yoğurt, süt, kuruyemiş özellikle badem, fındık ve ceviz beslenme listesine eklenmelidir. Saç dökülmesinde etkili olan demir eksikliği besini olarak sebze tüketimi ile bu açık kapatılabilir. C vitamini katkılı meyve tüketimi de saçlar açısından önem taşır.
Saç Neden Yıpranır? Stres Saç Döker mi?
Saçlarda yıpranma ve dökülme durumları özellikle yaz aylarında fazla güneş, klorlu su gibi durumlara maruz kalındığından gittikçe soluklaşmaya ve cansızlaşmaya kadar gider. Bunun gibi çevresel etkiler dışında genetik sebeplerle dökülen saçlar ailede kellik problemi varsa yaşanası bir durumdur. Vücutta bir enfeksiyon varsa, kronik bir hastalıkla baş ediliyorsa, kanser tedavisi görülüyorsa, vücutta eksik protein ve demir varsa bu sıkıntının yaşanması olasıdır. Özellikle kadınlarda sıkça yaşanan saç dökülmeleri kullanılan doğum kontrol hapları ya da doğum sonrasında yaşanır. Saç şekillendirme durumları olan perma, boya gibi işlemler de saç dökülmesinde etkili nedenlerdir.
Saç dökülmesinde en önemli sebeplerden biri de stres kaynağıdır. Aşırı stres ve yaşanan ani bir şok saç dökülmesine neden olur. Psikolojik rahatsızlıklar saç derisine kadar etki gösterir. Saç dökülmesini engellemek için öncelikle sebebiyet veren durumun tespiti araştırılmalıdır. Çevresel faktörler ya da beslenme faktörlerinden kaynaklanıyorsa bu tür durumların değiştirilmesi ile sıkıntı kısa sürede aşılabilir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Saçlar çok fazla kuaför işlemlerinden geçiyorsa, aşırı stresli bir ortamda bulunuluyorsa, hayat zorsa, beslenme tarzı kötü ise saç dökülmesinin hızlanmasında katkıda bulunulur. Saçlara sık sık masajlar yapıp aloe vera ile nemlendirerek bakımını yapmakla saç size kısa sürede gülümser.
- Yumurta, kabak çekirdeği, balık, süt, meyve ve sebze ile saç dökülmesi engellenebilir.
- Saç dökülmesinin başlıca nedeni strestir.
- Saç dökülmeleri belli rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Mesela tiroid hastalıkları, anemi, polikistik over hastalıkları gibi.
- Saçların dökülmesini durdurmak aslında kişinin elindedir. Biraz hayat akışında ufak değişikliklerle her şey yoluna girecektir.
Aşırı Saç Dökülmesine Karşı Çözümler
Beslenme düzeninin değiştirilip, bol sebze ve meyve tüketimi gerekli vitaminleri alan vücut hemen cevap verir. Saç bakımı ve beslenmesi bu noktada önemli olan detaydır. Diğer taraftan bütün bunlara rağmen sonuç alınma söz konusu olmadıysa gelişen teknolojiyle birlikte artık mezoterapi ve saç ekimi yaygın bir haldedir. Ekilen saçların dökülmesi bir durum söz konusu değildir. İlgili hekim ile konuşup durumu çözüme kavuşturmak yeterli olacaktır. Saçların dökülmesi her insan için rahatsız edici, stres yaratıcı bir durumdur. Çünkü bu durumun başlaması ile birlikte kısa sürede tamamen saçsız kalma durumu ile karşı karşıya kalınabilir. Erkeklerde de çok sık yaşanan saç dökülmelerinde özellikle kullanılan ilaçlar etkili olabilir. Örneğin testosteronu yüksek erkeklerde kellik durumu çok sık yaşanır. Kadın ya da erkek ciddi bir sıkıntı olan saç dökülmeleri engellemediği takdirde kısa sürede kayıp oranı fazlalaşır.