Üşütme; çoğunlukla soğuk havaların hakim olduğu kış aylarında meydana gelen ve eğer ki tedaviye yönelik bir eğilim gerçekleştirilmezse zatürre ya da bronşite dönebilen bir durum olarak nitelendirilmektedir.
Üşütme Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Kış aylarında pek çok kişinin yaşadığı bir hastalık olan üşütme, soğuk algınlığı olarak de isimlendirilebilmektedir. Eğer soğuğa maruz kaldıysanız ve bağışıklık sisteminiz güçsüzse hasta olmanı kaçınılmaz olur. Üşütme, adından da anlaşılacağı üzere bir virüs ya da bakteriden kaynaklı hastalık değildir. Üşüme sonrasında vücudun hasta düşmesidir. Eğer kişi kendini yorgun ve halsiz hissediyorsa, burnu akıyorsa ve buna ek olarak ateşi yükseliyorsa üşütme gerçekleşmiş olabilir.
Üşütme; 2-3 gün boyunca doğru beslenme ve dinlenme ile iyileşebilecek bir hastalıktır.
Çocuklarda yüksek ateş terleme ile kendini gösteren üşütme belirtileri genel olarak kas ağrılarının yaşanması, halsizlik ve yorgunluk olarak nitelendirilir. Çoğu zaman grip il karıştırılabilen üşütme de yoğun burun akıntısı ve burun tıkanıklığı yer almaktadır. Fakat belirtiler üşütmenin şiddetine göre değişebilmektedir. Ciltte kızarıklık, kusma, boğulma, nefes darlığı, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi etkiler de meydana gelebilmektedir. Bu etkiler ile birlikte kişide yemek yeme isteksizliği meydana gelebilmektedir. Bu hastalık tedavi edilmezde eğer akciğerlere inebilir ve buradan enfeksiyon yaratarak ciddi hastalıkların oluşmasına neden olabilir.
Üşütme Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki üşütme belirtileri yaşıyorsanız, kendinizi çok kötü hissediyorsanız ve ateşiniz varda mutlaka doktora gitmelisiniz. Çünkü bu tarz belirtiler başka hastalıkların da semptomları olabilir. Bunun yanı sıra hastalık fark etmeden ilerlemiş olabilir. Doktorun uygulayacağı birtakım ilaç tedavileri ile kısa sürede toparlanma sağlayabilirsiniz.
Vücudumuzun halsiz düşmesine neden olan üşütmeye iyi gelen şeyler arasında en verimlisi vücudu sıcak tutmak ve dinlenmektir. Terleme konusunda çok aşırıya kaçmadan vücudunuzu sıcak tutmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca stresten uzak durunuz. Stres bağışıklığı güçsüzleştiren bir etmendir. Soğuktan kendinizi korumalısınız. Yattığınız odayı havalandırmalı ve nemli tutmalısınız.
Bağışıklığı güçlendirecek birtakım yöntemler uygulamak soğuk algınlığı rahatsızlığının giderilmesinde önemlidir. Bunun için sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Çok sıcak ya d açok soğuk değil ılık şeyler tüketmelisiniz. En önemlisi de bol su içmeye özen göstermelisiniz.
Soğuk Algınlığına İyi Gelen Bitki Çayları
Vücudun kendini daha iyi hissetmesiniz sağlayan bitki çayları soğuk algınlığı gibi hastalıklar için alternatif bir tedavi yöntemidir. İçerisinde çeşitli vitaminler barındıran bu doğal çaylar boğazın yumuşamasına, balgamın azalmasına ve öksürük gibi oluşumların iyileşmesine yardımcı olur. Taze zencefili suda kaynatıp çay halinde tüketebilirsiniz. Bunun yanında ıhlamur da soğuk algınlığı için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda ekinezya bitkisi grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar için oldukça etkilidir. Bu bitkiyi tüketmek, bağışıklığın güçlenmesine destek olacaktır. Mutlaka evinizde bulundurunuz.
Üşütmeye İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Doğru ve dengeli beslenme bu süreçte bağışıklığın güçlenmesi için oldukça önemlidir. Tıkanıklığın giderilmesi için tavuk çorbası oldukça faydalıdır. Mikropları vücudunuzdan atmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra kış çorbası gibi yemekler de soğuk algınlığı için faydalıdır. Üşütme hafif ve basit bir hastalıktır. Ama eğer tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle mutlaka dikkat edilmelidir.