Trabzon hurması, cennet hurması gibi isimlerle de bilinen yaş hurma, en sağlıklı yiyecekler arasında gösterilen içerisinde yüksek oranda nişasta, glukoz, vitamin ve mineral barındıran bir besindir.
Yaş Hurmanın Faydaları Nelerdir?
İçerisinde yüksek oranda antioksidan barındıran yaş hurma, özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen ve üst solunum yolları hastalıklarının oluşmasına neden olan enfeksiyon virüslerinin engellenmesini sağlamaktadır. A vitamini bakımından oldukça zengindir ve bu sayede alternatif tıpta sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca içerisinde B vitamini, C vitamini, tiamin, ribollavin ve protein barındırmaktadır. Doğal fruktoz ve sakkaroz içeren bu meyve sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesini de sağlamaktadır.
Yüksek oranda antioksidan barındıran yaş hurmanın faydalarına baktığımızda vücuttaki serbest radikallerin giderilmesini sağladığını görmekteyiz. Bununla birlikte hücrelerin mutasyona uğramasını ve kanserli tümörlere dönüşmesini önlemektedir. Ayrıca sağlıklı hücre sayısının artmasını sağlayarak vücut direncinin yükselmesine destek olmaktadır. Askorbik asit açısından zengin olan yaş hurma, vücudun C vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %75'ini karşılamaktadır. Bu etki sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar. Beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlayarak viral enfeksiyonlar ve toksinlere karşı vücudu korumaktadır.
Günlük lif ihtiyacının yaklaşık olarak %30'unu karşılayan bu besin, metabolizmanın hızlandırılmasını ve düzenli, dengeli çalışmasını sağlar. Böylece sindirimin kolaylaştırılmasını sağlar. Sindirim sistemi problemlerinin giderilmesi için bu meyvenin tüketimi sağlanabilmektedir. Bununla birlikte midede gastrit, ülser gibi hastalıkların giderilmesini, önlenmesini de sağlamaktadır. Bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin artmasını sağlayarak kabızlık gibi problemlerin önlenmesine destek olabilmektedir.
Yaş Hurma Neye İyi Gelir?
Beta karoten, lutein, likopen ve A vitamini içeren yaş hurma çeşitleri stres, yorgunluk, depresyon ve göz hastalığı gibi pek çok sağlık probleminin önlenmesi için etkili olmaktadır. Damarların genişlemesini sağlayan bu besin kan basıncının dengelenmesine destek olur. Bu etkisi sayesinde yüksek tansiyonu engeller ve beraberinde kalp hastalıklarının önlenmesine destek olur. Rahim kaslarının güçlenmesini sağlayarak hem doğumda hem de sonrasında kanamaların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Kış aylarında soğuk algınlığına bağlı olarak meydana gelen balgam ve öksürük şikayetlerinin giderilmesini sağlamaktadır.
Yaş hurma Nasıl Yenir?
Oldukça lezzetli olan yaş hurmanın tüketimi için tamamen olgunlaşmasının beklenmesi belirtilmektedir. Tam olgunlaştığı zaman belirtilen her türlü vitamin ve minerali bünyesinde barındırmaktadır. Tam olarak olgunlaşmamış olan yaş hurma hem serttir hem de tadı o kadar lezzetli değildir. Zor kesilmektedir. Ağızda çiğnenmesi bile oldukça zordur. Yumuşak hali tüketildiği zaman hem daha faydalı hem de daha lezzetli olmaktadır. Olgunlaşmış olan yaş hurma pasta, reçel ve pekmez yapımında kullanılabilmektedir. Ayrıca normal şekilde direkt olarak da tüketilebilmektedir. Pasta reçel ya da farklı bir şeyde kullandığınız zaman reçel gerekmemektedir. Pekmezini her sabah tükettiğinizde vücudunuzun enerjik ve denk kalmasını sağlayabilirsiniz.
Yaş Hurma Nasıl Kurutulur?
Pek çok kişi yaş hurmayı kurutarak tüketmektedir. Bu meyvenin kurutulması için saplarının koparılmasına gerek yoktur. Saplarından doğru iplere bağlayarak kurutabilirsiniz. Bir tencerenin içerisinde su, şeker ve tarçın ekleyip kaynatınız. Hurmaları içerisine 10 saniye batırıp çıkartın. Sonrasında nemsiz ve güneş alan bir yerde kurutunuz.