Astım, nefes darlığı ile kendini gösteren, göğüste sıkışma, nefes alamama ve öksürük gibi belirtilere sahip olan bir hastalıktır.
Astım Nedir, Neden Olur?
Astım genellikle vücudumuzda bulunan hava yollarının çevresel etkenlere karşı fazla duyarlı olmasıdır. Hava yollarını düzenleme görevi gören sümüksü yapı mukoza zarında şişme görülür. Bazen bu durum nefes alımını engeller ve atakları (nöbetleri) meydana gelir.
Astım hava yolları daralması ile başlayan nefes alma güçlüğüdür.
Astım çeşitli ataklara neden olabilir. Dünyada 300 milyondan fazla kişide görülen bu hastalık, yaşam kalitesini derinden ve olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık çeşitli nedenlere ortaya çıkabilir ve risk faktörleri oluşturabilir. Aile bireylerinde astım hastası olması, çeşitli zehirli gazlara ve etken maddelere maruz kalınan işlerde çalışılması, ağır solunum yolu enfeksiyonları hastalığı geçirmek, alerjik maddelere maruz kalmak, sigara kullanımı, gebelikte annenin sigara kullanımı ve gebelik süresince yetersiz beslenmesi olarak gösterilebilir.
Astımın Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Astım hava yollarını ilgilendiren bir hastalık olduğu için genellikle belirtileri, öksürük, nefes darlığı gibi etkenlere bağlı olabilir. Hastalığın asıl teşhisini koymaya yardım eden belirtiler şunlardır;
- Tekrarlayıcı özellik göstermesi, genellikle sabaha karşı ya da gece meydana gelen nöbetlerin ve nefes daralmalarının olması, alerjik maddeye maruz kalınması, ağır spor ve egzersiz sonrası olarak belirtilebilir.
Genel belirtileri:
- Öksürük( kuru öksürme krizleridir, nefes aldırmaz ve gece uykudan uyandırabilir), nefes darlığı, göğüste ve ciğerde hissedilen tıkanıklık ve batma hissi, hırıltılı solunum ve nefes alıp verirken ıslığa benzer ses gelmesidir.
Bu belirtileri gösteren kişilerin hemen bir doktor muayenesinden geçip kesin tanı konulması gerekmektedir.
Astım Bronşiti Tetikleyen Etkenler Nelerdir?
Astım hastalığı bulunmayan ve risk faktörlerini de barındırmayan kişilerde çevresel olarak bu hastalık başlayabilir.
- Ev tozu akarları; çok sık rastlanan bir durumdur. Akarlar gözle görülemeyen bakterilerdir. Evde yastık, çarşaf, yorgan, halı gibi yerlerde yaşarlar. Yaşayabilmek için sıcak ve nemli bir ortamda olmaları gerekir. Akarların dışkıları toz halindedir ve bu toz etkin bir alerjen maddedir. Akar alerjisi olan kişiler genellikle ilkbahar aylarında astım şikayeti ile doktora başvururlar.
- Polenler; ilkbahar ayında ortaya çıkar ve dönemsel bu rahatsızlığa yol açarlar. Genelde nefes darlığı ve öksürüğe sebep olurlar. Burun akıntısı, göz kızarmaları, ciltte kızarıklık gibi belirtileri vardır.
- Kedi - Köpek Alerjisi; Kedilerin ve köpeklerin üzerinde bulunan tüylere bazı insanlar alerjik reaksiyon gösterir. Bu tüyler kişilerin genzine ya da boğazına kaçtığı zaman astıma neden olabilmektedir. Ayrıca kedi ve köpeklerin, salyasında, idrarında, mukusunda bulunan alerjik maddeler bu hastalığa sebep olur.
Astım Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?
Hastalığın tedavisinde en önemli olan şey, neden olan etkenlerden uzak durmaktır. Astım hastalarına, nöbet geçirdiklerinde genellikle sprey verilir ve bu kişinin rahatlaması sağlanır. Nöbetlerden olabildiğince kaçınmak için, sigara kullanmamak, ortam havasını her zaman ferah ve temiz tutmak, sigara içilen ortamlarda bulunmamak, alkol tüketmemek, ev içinde ağır yemek kokularında kaçınmak, polen yoğunluğu olan yerlere gitmemek gibi etkenlere dikkat edilmesi gerekir.