Boğazda kaşıntı hissi, genel olarak alerjik reaksiyonlar veya enfeksiyon kapma gibi durumlar sonrasında oluşan bir rahatsızlıktır.
Boğazda Kaşıntı Hissi Neden Olur?
Saman nezlesi, birtakım kimyasallara ya da kimyasal bulunan ortama maruz kalma, alerjik birtakım etkenler boğazda kaşıntı oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum çevresel faktörlerden kaynaklanabildiği gibi aynı zamanda üst solunum yollarında bir enfeksiyon oluşması ya da soğuk algınlığı gibi durumlarda da oluşabilmektedir. Boğazda meydana gelen kaşıntının en sık rastlanılan nedenlerini şu şekilde belirtebiliriz:
- Mantar, bakteriyel ve viral enfeksiyonların boğaz kısmına yerleşmesi
- Çevresel faktörler ya da yüksek ateş gibi durumlardan dolayı boğazda kuruluk meydana gelmesi
- Devamlı kusma sonucunda tahriş oluşması
- Ses tellerinde ya da boğaz çevresinde tümör oluşumu
- Devamlı konuşmak ya da şarkı söylemek
- Tiroid bezlerinin genişlemesi
- Kronik bronşit
- Gün içerisinde yeteri kadar su içmemek
Yukarıda bahsettiğimiz durumlara ek olarak sinüs ve akciğer iltihapları ve alerjik etkenlerde boğaz kaşıntısı meydana getirebilmektedir. Bu durum oldukça rahatsız edicidir ve geçmesi için nedenine yönelik yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Eğer ki soğuk algınlığı sonucunda bir enfeksiyon oluşumu mevcutsa doktorun önerdiği ilaçları ya da doğal birtakım yöntemleri uygulamanız gerekmektedir. Fakat sebebin ne olduğu önemlidir. Eğer ki alerjikse ve farklı bir tedavi uygularsanız sonuç alamayabilirsiniz.
Boğazda Öksürük Neden Olur?
Boğaz kaşıntısının artması beraberinde öksürük de getirmektedir. Bu nedenler öksürük ile kaşıntı nedenleri aynı bulgularda değerlendirilmektedir. Hatta kaşıntı burun akıntısı ve boğazda ağrı da meydana getirebilmektedir. Öksürük balgamlı ya da kuru olabilir. Kuru öksürük genel olarak gıcık oluşumuna neden olmaktadır. Sinüzit, bronşit, nezle, grip gibi rahatsızlıkların yanı sıra sigara içmek de boğazda öksürük oluşumuna neden olmaktadır.
Öksürük nedenini çözmek için süresi ve şekli çok önemlidir. Örneğin, geceleri artan öksürük genel olarak üst solunum yollarında meydana gelen alerji ya da enfeksiyon kaynaklıdır. Egzersiz, gülme ya da ağlama sırasında artış gösteren öksürük astıma işaret etmektedir. Bu tarz durumlardan ötürü öksürük nedenine göre çözüm yaratılması gerekmektedir.
Boğaz Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
Evde uygulayabileceğiniz doğal bazı yöntemler kaşıntının azalmasına yardımcı olabilir. Tuzlu su gargarası bunlardan biridir. Hem boğaz birikmiş mukusu atmaya yardımdı olur hem de iltihabın azalmasına estek olur. 1 bardak ılık suyun içerisine yarım çay kaşığı tuz atıp gargara yapmak yeterlidir. Eğer ki kaşıntının nedeni iltihap ve üşütme gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa bu oldukça etkili olacaktır. Bu yöntemi yanı sıra ağrı kesici ilaçlar, bal tüketmek, yeşil çay gibi bitki çayları tüketmek ve bol miktarda su içmek de önemlidir.
Geçmeyen Öksürük İçin Ne Yapmalı?
Bazı öksürükler oldukça uzun bir süre geçmez ve kronik bir hal alır. Evde uygulanabilecek basit yöntemler ile öksürüğü geçirebilirsiniz. Karabiber çayı, kekik-bal, limon-karabiber-tuz ve ılık süt-bal gibi doğal yöntemler ile boğazda öksürük problemini geçirebilirsiniz.