Bademcik şişmesi; akut tonsilit olarak belirtilen, boğazın arka iki tarafında da bulunan ve vücudun ilk savunma mekanizması olarak nitelendirilen lenf düğümlerinin bakteri ya da enfeksiyon durumunda zarar görmesi durumudur.
Bademcik Şişmesi Neden Olur?
Bademcikler; vücuda giren zararlı bakterileri önler ve burada bir savunma mekanizması geliştirerek hücrelerin korunmasına, bakterilerin atılmasına yardımcı hücrelerin geliştirilmesine destek olan organlar olarak belirtilir. Bademcik şişmesi, bakteri ya da viral bir enfeksiyon nedeniyle tonsilitlerin iltihaplanması durumu olarak nitelendirilir. Daha çok çocuklarda meydana gelen bu rahatsızlık aynı zamanda gençlerde ve yetişkinlerde de gözükmektedir.
Bademcik iltihabı, yüksek ateş, yutma zorluğu, kulak ve boyun ağrısı gibi belirtilerle kendini göstermektedir.
Bademciklerin görevi beyaz kan hücresi üreterek vücutta bir savunma mekanizması meydana getirmektir. Aynı zamanda ağız yolu ile alınan bakteri ve virüslere karşı koruyucu bir görev üstlenirler. Fakat bu virüslere karşı hassas bir yapısı bulunmaktadır. Soğuk algınlığı ya da vücuda alınan bir bakteri bademciklerde bakteriyel bir enfeksiyon meydana gelmektedir. Fakat genel olarak virüs ve bakteriler şişmeye neden olmaktadır. Bu durum gerçekleştiğinde bademcikler savunmasız bir hale gelir ve virüslerle savaşamazlar. Bu enfeksiyon bulaşıcıdır ve hapşırma, öksürme gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir.
Bademcik Şişmesi Neden Geçmez? Nasıl Geçer?
Vücut savunmasız kalırsa ve bakterilerle savaşmak için herhangi bir destek alınmazsa şişmez geçmez. Bademcik şişmesinin geçmesi için bakterilerin yok olmasını sağlayacak bazı yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Gerek ilaç kullanımı gerekse bitkisel ve doğal yöntemler ile bu virüslerden kurtulabilirsiniz. Bu yöntemlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Tuzlu Su il Gargara Yapmak: Bu doğal yöntem bademcik enfeksiyonlarının iyileşmesi için faydalı olabilmektedir. Sıcak suya atılan tu ile gargara yaparak boğaz ağrısının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Fakat bazı kişilerde tahriş meydana getirebileceği için dikkat edilmelidir.
Sıcak Çay ve Bal Uygulaması: Bal güçlü anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Sıcak çay ile birlikte içildiğinde boğaz iltihabında rahatlama meydana getirir. Çayın aşırı sıcak olması tahriş meydana getirebilir. Bu nedenle kendinize göre bir sıcaklık ayarlayınız.
Bunların yanında ıhlamur ve adaçayı gibi bitkisel içecekler de boğaz ağrısının giderilmesi ve bademcik iltihabının iyileşmesi konusunda faydalı olmaktadır. İlaç kullanımında ise doktorunuzun önerdiklerini kullanınız. Kendi bilgileriniz doğrultusunda antibiyotik ya da ilaç kullanımı sağlamayınız.
Bademcik Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlık genel olarak bademciklerde meydana gelen şişme ve kızarıklık, ateşin yükselmesi, basit sıvıları bile yutarken meydana gelen zorluk, uyumada zorluk, öksürük, titreme, eklem ağrıları, bademciklerde beyaz ve sarı lekeler ve ağız kokusu gibi belirtilerle meydana gelmektedir. Bunlar genel olarak herkeste görülebilecek yaygın belirtiler olarak nitelendirilir. Nadir durumlarda mide bulantısı, paslı dil, ağzı açmakta zorluk ve mide ağrısı gibi belirtiler de meydana gelebilmektedir.
Bademcik İltihabı Bulaşıcı mı?
Bademciklerde meydana gelen iltihap virüs ve bakteriler sonucu oluşmaktadır. Hapşırma ya da öksürme gibi durumlarda ağız kapatılmazsa etrafa bakteriler yayılabilir ve bulaşma meydana gelebilir. Bu nedenle bademcik şişmesi yaşayan kişilerin ağızlarını mendil ile kapatması gerekmektedir.