CRP, karaciğer tarafından üretilen bir protein çeşididir ve vücudu bağışıklık olarak güçlendirmektedir.
CRP Nedir, Ne Demek?
Her proteinin oluşumu gibi CRP de aminoasitlerin birbirine belirli bağlarla bağlanması sonucu meydana gelmektedir. Yapısal olarak bu proteinin içerisinde 206 adet aminoasit bulunmaktadır. Bu aminoasitler birbirlerine kovalan olmayacak şekilde bir bağ ile bağlanmışlardır.
CRP proteinin açılımı C- Reaktif Protein'dir.
Karaciğer tarafından salgılanan bu protein, vücudun herhangi bir olumsuz duruma karşı kendisini savunabilmesi için üretilmektedir. Vücutta fazla salgılanması ya da az salgılanması durumunda farklı durumlar ortaya çıkabilir. Vücuttaki oranı ise yapılan bir test ile belirlenmektedir. Bu test sayesinde vücuttaki oranı tespit edilebilmektedir. Böylelikle az mı, normal düzeyde mi ya da gereğinden fazla mı anlaşılmaktadır. Fazla olması durumunda ne gibi durumlar mevcuttur ve bu durumlar nasıl bir tedavi ile ortadan kaldırılabilir vs. gibi hususlarda kontrol altında tutulabilir.
CRP Değeri Nasıl Ölçülür?
Test yapıldıktan sonra CRP değeri yüksek çıkıyorsa bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi vücutta gerçekleşmiş olan bir iltihap durumudur. Karaciğer; vücutta bir iltihaplanma durumu söz konusuysa bu protein salımı artıracaktır. Testin sonucuna göre kişinin vücudunda iltihaplanma mevcut mu değil mi öğrenebiliriz ancak bu iltihaplanmanın nerede olduğunu kestiremeyiz. Bunun için ayrıca bir muayene gerekmektedir. Testin kişiye uygulanabilmesi için kişiden bir tüp kan alınır. Kan vermek için aç ya da tok olma gibi bir koşul aranmamaktadır. Testin sonucu ertesi gün ya da birkaç saat sonra çıkabilmektedir. Eğer testin sonucunda çıkan değer 3 mg/l ve 6 mg/l arasında ise bu salgılanma oranının normal olduğunu gösterir. Ancak 6 mg/l ölçüsünün üzerine çıkan bir değer söz konusu ise bu ortada farklı bir durumun olduğunu kanıtlar niteliktedir.
CRP Yüksekliği Neden Olur? Nelere Yol Açar?
CRP değerinin yüksekliği bazı hastalıklara yol açar. Doktora aşağıdaki şikayetlerden dolayı gittiğinizde sizden CRP testi isteyebilir:
- Kanser,
- Bağ dokusu iltihabı,
- Enfeksiyon,
- Tüberküloz ve bunun gibi rahatsızlıklar.
CRP Yüksekliği Bitkisel Tedavisi Nedir?
Eğer kişinin vücudunda gereğinden veya olması gereken miktardan fazla oranda bir CRP salımı gerçekleşiyorsa bunun önüne geçmek için bazı bitkisel yöntemlere başvurabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi beyaz dut tüketmektir. Kişi beyaz dut tüketimini artırırsa bunun sonucunda vücudundaki bu salınım oranının dengelendiğini rahatlıkla yeni yapılacak olan bir test ile gözlemleyebilecektir. Bunun dışında denenebilecek olan farklı bir bitkisel yol ise bitkilerden oluşturulacak olan bir kürün kullanılması olacaktır.
Kurutulmuş kiraz sapı, ısırgan, ebegümeci ve karabaş kullanılarak CRP yüksekliğinin azaltılmasına yönelik bir kür hazırlayabilirsiniz. Kiraz sapı ve ısırgan ile bir çay demleyebilirsiniz. Bu demlemiş olduğunuz çayı gündüz içerek tüketebilirsiniz. Bu işlemin ardından da akşam vaktinde ise karabaşı çay şeklinde demleyerek tüketebilirsiniz. Ebegümeci ise bir bardak su içerisine bir tutam ebegümeci atılıp ardından bu kaynatılarak hazırlanmaktadır. Bunu da tüketerek CRP salımı fazlalığının önüne geçebilirsiniz.