
Deve dikeni bileşikgiller ailesinden gelen ve birbirinden farklı arazi koşullarında yetişen bitki türüdür.
Deve Dikeni Nedir? Neye Yarar?
Latince ismi silybum marianun olarak tanımlanan bir bitkidir. Bu bitkiye toplumda kenger otu, akız, sütlü kengel, kansa, deve kengeri, eşek dikeni, şevlülmeryem, uslu kenger denir. Yetiştiği arazi tipleri çorak, kurak ve taşlıktır. Genel olarak bir veya iki senelik bitki olarak bilinir. Otuz ile yüz santimetre yüksekliğe kadar uzayabilmektedir. Yapısı çenekli ve incedir. Genel olarak çiçek açtığı tarih Ağustos ve Temmuz ayıdır. Çiçeklerin rengi ise erguvandır. Çiçeklerin kokusu oldukça güzeldir.
Deve dikeni içerisinde birbirinden farklı silymarin, albümin, tyramin, agmatin, histamin, flavonit, uçucu yağlar gibi maddeler vardır.
Deve dikeni bitkisinin yaprağı, tohumu, dalları, gövdesi ve çiçeği kişiler tarafından yenilmektedir. Suda haşlaması yapılmakta ve sebze yemeği türü olarak tüketilmektedir. Ayrıca et yemeklerinin içerisine sebze takviyesi amacıyla ilave edilen bitkidir. Çiçeklerinin ve tomurcuklarının tat olarak enginar sebzesine benzediği söylenen bilgiler arasında yer alır. Deve dikeni tohumu yağı da kullanılmakta ya da kavurma işlemi yapılarak içecek halinde servis edilmektedir. Kullanılmadan önce hekime danışılması tavsiye edilir.
Deve Dikeninin Faydaları Nelerdir?
Bitki içerisinde güçlü bit antioksidan barındırmaktadır. Bu sayede alkol kullanan kişilerin karaciğerini koruma özelliğinin olduğu ifade edilir. Balgamı çıkartma yeteneği vardır. Yapılan birçok araştırma sonucuna göre bu bitkinin tohumunun karaciğer üzerinde olumlu etkilerinin olduğu söylenmiştir. Toksinlerin karaciğerdeki hücrelere girmesini engellemekte ve bu organın zarar görmesini önlemektedir.
Deve dikeni vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.
İnsanlar tarafından talep gören detoks programları vücuttaki toksinleri dışarı atarak vücudun yaşlanma halini geciktirmektedir. Doğa kendini temizleme yeteneğine sahip olan bir döngüye aittir. İnsanlar eski yıllarda doğada yaşadıkları için bu zaman dilimlerinde var olan toksinleri bitkiler aracılığı ile dışarı atmaktaydılar. Toksinleri atmaya yardım eden bitkilerden biri de o dönemlerde deve dikeni olarak bilinmekteydi. Bu bitkinin detoks özelliği olduğu için vücudu toksinlerden temizleyen bir bitki türüdür.
Deve Dikeni Tohumu Ne Zaman Toplanır?
Deve dikeni bitkisinin tohumu meydana geldiği zaman tahmini olarak toplanan ay Ağustostur. Güzel bir kokuya sahip olan bitkinin çiçekleri kurutularak tohumlarından arındırılmaktadır. Yıkama işleminden sonra kurutma yapılarak saklanmaktadır. Doğal takviye amacı ile eczanelerde tablet halinde satışa sunulmaktadır. Gün içinde önerilen doz oranı ise on beş gram olarak belirtilmektedir. Eczacının önerdiği oranda kullanılması tavsiye edilir.
Deve Dikeni Bitkisi Nasıl Kullanılır? Kullanım Şekli Nedir?
Deve dikeni tohumlarından hazırlanan çay bazı organlar için kullanılmaktadır. Çayın ilk defa kullanılması halinde ishal gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Fakat vücudun çaya alışmasından sonraki süreçte herhangi bir sorun meydana gelmez. Ateş düşürme etkisinin olduğu ve romatizma rahatsızlıklarından kaynaklı ağrıları azalttığı söylenmektedir. İştah açma etkisinin olduğuna inanıldığı için yıllardan beri kullanılan bitki türlerinden biridir.