"Dismorfofobi" kelimesinin Türkçe karşılığı ayna hastalığıdır. Aynaya küs olmak olarak bilinen bir olumsuzluk durumudur. Ancak ayna karşısında fazla zaman geçirmek ve aynada tüm uzuvlarına saatlerce bakmak da olumsuz bir davranıştır.
Dismorfofobi Nedir, Ne Demek?
İnsan vücudunda beğenmediği veya kusurlu olduğunu düşündüğü birçok yeri olabilir. Ancak burnunuza estetik yaptırdıktan sonra bu defa hiç hesapta olmayan bacaklarınızı beğenmemek anormal sıkıntılara yol açabilir. Bacakları da bir şekilde beğenilir hale getirdikten sonra, bu defa bir başka uzvunuzu ayna karşısında saatlerce inceleyebilir yine hoşnutsuzluk duyabilirsiniz.
Ayna hastalığında kişide saatlerce ayna karşısına geçip, uzuvlarınız beğenmeme ve kusur arama gibi belirtiler gözlenmektedir.
Dismorfofobik bozukluk pek çok kişide rastlanılan bir problemdir. Kişi aynada herhangi bir uzvunu dikkatlice inceleyebilir ve buz uzvunda imgesel bir kusur bulabilir. Böyle bir durumda ise bu uzvu ile saatlerce meşgul olmaya çalışır. Halk arasında ayna hastalığı olarak da bilinen dismorfofobi ile bu hastalığa yakalanan kişiler günlük aktivitelerden de kendilerini soyutlamaktadırlar.
Ayna Hastalığı Olanlar ve Belirtileri
Majör depresif bozukluk, obsesif-kompulsif bozukluk, yeme bozuklukları gibi birçok ruh bozukluğu ile birlikte görülen bu dismorfofobi bozukluğu sosyal fobi ile de doğru orantılı olabilmektedir. Dismorfobi bozukluğu olanlar sürekli olarak kendilerinin nasıl göründüğünü dışarıdan kimseler tarafından sorgulamaktadırlar. Bu hastalığa sahip kişiler çoğunluklar hastanelerin cilt hastalıkları bölümünün kapısını aşındırmaktadırlar. Çünkü en ufak bir yara izi, akne veya başka bir unsurun tüm güzelliklerini etkilediklerine inanıyorlar. Sonrasında ise estetikçilerin yolunu tutan hastaların aslında ilk gitmesi gereken yer ise psikologlardır.
Ayna Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dismorfofobi hastaları az sayıda arkadaş edinirler veya hiç arkadaş edinemezler. Sosyal aktivitelerden de uzak duran bu kişilerin yaşam belirtileri de oldukça düşüktür. Bu kişilerin fazlasıyla strese düştükleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Çoğu hasta bu yüzden hem kariyer hedeflerinde hem de toplumsal statülerinde düşüş yaşamaktadırlar. Bu hastalığa yakalananların çoğu estetikçilerden önce psikologlara gitmesi tedavi için zaman kaybının önüne geçecektir. Ancak psikolojik bir problemi olduğunu kabul etmeyen dismofofobik hastaları, estetiksel bir ameliyatta ısrarcı davranırlar.
Umutsuzlukla birlikte çoğu hasta kendi ameliyatlarını bile kendileri yapma peşine düşmüşlerdir. Örnek vermek gerekirse; zımba teli ile yüz gerdirme. Doktor veya psikolog desteğini geri çeviren hastaların, intihara kadar sürüklendiği araştırmalar ile ortaya konmuştur. Bu kadar umutsuzluk içinde olan ve psikolog desteğini reddeden hastalar çareyi merdiven altı hiçbir vasfı olmayan estetikçilerde bulabilirler ki, bu son derece yanlış bir durumdur. Kişinin psikolojik tedaviyi kabul etmesi ile birlikte, bu tedavi ilaç ve psikoterapiler ile belir bir süreçte başarıya ulaşabilir.
Dismorfofobiden Kurtulmak İçin Ne Yapmalı?
Bilişsel davranışçı tedavi ile birlikte hipnoterapi, bu tarz hastalıklara oldukça yarar sağlamaktadır. Tedavi kararı ile birlikte estetikçilerden önce gidilecek psikologlar dismorfofobi hastalığı ile başa çıkabilmeniz için oldukça önemlidir. Psikolojik tedavide hastanın iyileşme şansı her zaman için daha yüksektir.