Duruş bozuklukları; omurgada meydana gelen şekil bozuklukları, eğilme gibi durumlardan kaynaklanan kas ve iskelet sisteminde ortaya çıkan bir rahatsızlık şeklidir.
Duruş Bozuklukları Nelerdir? Çeşitleri Nelerdir?
Duruş bozuklukları skolyoz, lordoz, kifoz gibi omurgada meydana gelen eğilmeler ve şekil değişiklikleri gibi durumlar nedeniyle oluşan hastalıklardır. Skolyoz, omurga kemiğinin sağa ya da sola doğru eğilmesi nedeniyle meydana gelmektedir. Hastalığın derecesi eğimin derecesi ile birlikte ilerleme göstermektedir. Kamburluk omurganın üst kısmının öne, alt kısmının ise arkaya doğru eğilmesi durumunda meydana gelen bir duruş bozukluğudur. Kamburluk tıp dilinde kifoz olarak nitelendirilmektedir. Hastalık doğuştan oluşabileceği gibi ergenlik dönemin de ya da daha sonradan da meydana gelebilmektedir. Lordoz ise belde bulunan hafifi çukurluk olarak adlandırılmaktadır.
Omurga bir denge halindedir. Bu dengeyi bozabilecek iç ya da dış etkenlerin her biri duruş bozukluğu meydana getirmektedir. Duruş bozuklukları sadece görüntü olarak değil aynı zamanda iç organlara da zarar verme potansiyeline sahip rahatsızlıklardır. Bu nedenle belirtiler fark edildiğinde derhal müdahale edilmelidir.
Duruş Bozukluklarına Hangi Doktor Bakar?
Omurgada meydana gelen şekil bozukluğu ortopedik birtakım rahatsızlıklara neden olmaktadır. Eğer ki duruş bozukluğu ile ilgili bir probleminiz varsa ortopedi, travmatoloji ya da fizik tedavi bölümlerindeki doktorlardan yardım alabilirsiniz. Ortopedi ve fizik tedavi bölümünde yapılan incelemeler sonrasında travmatoloji bölümüne sevkiniz yapılabilir. Hastanın rahatsızlık durumuna göre ortak bir tedavi yöntemi de uygulanabilmektedir.
Duruş Bozukluklarını Düzeltmek İçin Egzersizler Nelerdir?
İleri derecede olmayan duruş bozukluklarını düzeltmek için birtakım egzersizler uygulanabilmektedir. Bunlar şu şekildedir:
- Boynunuzu sağa ve sola doğru yatırın. Son hareket 5 saniye bekletilmelidir. Daha sonra kafanızı sağa ve sola çeviriniz. son harekette yine 5 saniye bekleyiniz.
- Bir sandalyeye dik bir şekilde oturun, ellerinizi ön tarafta birleştirin. Yaklaşık 5 saniye ellerinizi önde esnettiğinizde ardından aynı hareketi arka tarafa doğru yapınız. Daha sonra ayak uçlarınıza dokunun ve yaklaşık olarak 5 saniye bekleyiniz. Bu hareketten sonra ellerinizi yukarı kaldırın ve tekrar 5 saniye boyunca bekleyiniz.
- Sandalyede oturmaya devam ediniz. Ellerinizle dizlerinizi kendinize doğru çekin ve 5 saniye boyunca bekletiniz.
- Ayağa kalkarak ellerinizi geriye ve belinize doğru esnetin. Bu hareketi 10 defa tekrarlayın.
- Yerde sırtınız düz karnınız içeri doğru çekilmiş bir şekilde oturunuz ve kürek kemiklerini birbirine yakınlaştırıp, bırakınız. Bu hareketi 10 defa tekrarlayınız.
Bu egzersizlerin haricinde yerde uzanarak ve ayakta yapabileceğiniz birtakım egzersizler de bulunmaktadır. Bu egzersizler duruş bozuklarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Fakat bilinmesi gerekir ki hastalığın derecesi burada oldukça önemlidir.
Duruş bozuklukları nasıl düzeltilir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Her hastalığın kendine göre tedavi şekli bulunmaktadır. Duruş bozuklukları doğuştan olabileceği gibi gelişme döneminde ya da travmalar sonucunda oluşabilmektedir. Eğer ki doğuştan meydana gelmişse ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunlar meydana getirebilir. bu yüzden belirtiler gözlemlendiğinde hemen tedaviye başlanmalıdır. Bazı korseler, skolyoz ve kamburluk gibi hastalıklar için faydalı olabilmektedir. İleri durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.