Ramazan ayında en çok merak edilen konular arasında emziren anneler oruç tutabilir mi sorusu gelmektedir. Emziren anneler oruç ibadetini yerine getirebilir mi ve bu konuda herhangi bir sakınca var mı öğrenmek istiyorsanız yazımı okumaya devam ediniz.
Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?
İslam'ın şartlarından biri olan oruç tutmak, sağlığı yerinde olan, herhangi bir engeli bulunmayan ve ergenliğe ulaşmış her Müslüman için yapılması gereken, farz olarak tanımlanan bir ibadettir. Fakat bazı durumlar oruç tutmaya engel olabilmektedir. Bu konuda akla gelen ilk sorulardan biri emziren anneler oruç tutabilir mi sorusudur. Bu sorunun cevabı asıl olarak annenin ve bebeğin sağlığına göre değişmektedir. İslam Dini için sağlık çok önemlidir. Sağlık ibadet için riske atılmayacak kadar önemli bir konu olarak nitelendirilmektedir. Aksi durumda bu mekruh olarak belirtilmektedir.
Eğer ki annenin ve bebeğin sağlığı oruç tutmaya el veriyorsa ve ortada herhangi bir risk bulunmıyorsa, anne oruç tutabilir. Böyle bir durumda oruç farz olacaktır. Fakat hamile ve emziren anneler sağlığı tehdit eden bir durumla karşı karşıya ise oruç tutmamalıdır. Fakat bir sağlık sorunu yoksa, anne oruçlu iken bir sorun yaşamıyorsa, kendini bebeğini besleyecek güçte hissediyorsa orucu tutabilir. Eğer ki anne bebeğin sağlığı için endişe ediyorsa bu mekruhtur. Böylece bir durumda annenin orucu açması gerekir. Emziren anne oruç tutmalı mı diye soracak olursanız bu sağlık durumuna ve bebeğe göre değişkenlik göstermektedir.
Emziren Anne Oruç Tutarsa Sütü Azalır mı?
Bebekler için ilk 6 ay anne sütü oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi için uzmanlar 6 ay boyunca anne sütü önermektedir. Bu süreçten sonra ise bebek ek besine geçmeye başlamaktadır. Faka aynı zamanda anneyi emmeye de devam etmelidir. Eğer bebek 6 aydan küçükse ve sadece anne sütü ile besleniyorsa, anne oruç tuttuğunda sütü azalıyorsa oruç tutmaması gereklidir.
Süt annenin tükettiği besinlerle vücut tarafından üretilmektedir. Bazı kadınlarda oruç sütü azaltmazken bazılarında azaltabilmektedir. Bazı kadınlarda uykusuzluk, açlık, susuzluk ve yorgunluk sütte azalma meydana getirmektedir. Aşırı susuz kalmak vücut fonksiyonlarını bozabilir. Bu da süt üretimi doğrudan etkiler. Bununla birlikte sütün azalması probleminin yanında içeriği de önemlidir. Bebeğin sağlıklı büyümesi için sütün magnezyum, çinko ve potasyum vitaminleri bakımından zengin olması gerekir. Bundan ötürü emziren annelerin oruç tutması için zorunluluk bulunmamaktadır. Emzirirken oruç tutmak istiyorsanız bebeğinizin ek besine geçmiş olmasını beklemeniz sağlıklı olacaktır.
Emzirmek Orucu Bozar mı?
Dinimize göre emzirmek orucu bozmaz. Bebeğiniz kaç aylık olursa olsun, emzirdiğiniz zaman orucunuz bozulmamaktadır. Oruç vücuda bir şey girdiği zaman bozulmaktadır. Bebek emzirildiği zaman vücuttan süt çıkar ve bu da oruca zarar vermez. Fakat belirttiğimiz üzere bu dönemde oruç tutmak için önemli olan annenin ve bebeğin sağlığıdır.
Emziren Anneler Oruç Tutarken Nasıl Beslenmeli?
Emzirme döneminde sütün kaliteli ve besleyici olması için sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. Emziren anneler ramazan orucu tutarken ne yemeli ve nasıl beslenmeli diye baktığımızda mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirtmemiz gerekir. Bununla birlikte protein bakımından zengin yiyecekler yenmelidir. İftar ve sahur arasında bol miktarda su tüketimi sağlanmalıdır. Gün içerisinde çok ağır iş yapmamalı ve yorulmamaları gerekir. Yağlı, tuzlu ve şekeri besilerle sahur yapmamalılar. Sahurda bol bol salatalık tüketilebilir. Domates, beyaz peynir, esmek ekmek ve yumurta yiyebilirsiniz. Ayrıca hem sahurda hem de iftar ve sahur arasında meyve tüketimi sağlayınız.