Erken yaşta saç dökülmesi problemlerinin görülmesi çeşitli hastalıklar, kalıtsal nedenler ve beslenme bozuklukları gibi pek çok nedene bağlı olarak meydana gelen bir durumdur.
Erken Yaşta Saç Dökülmesi Neden Olur?
Günümüzde birçok kişi saç dökülmesi problemleri ile karşı karşıya kalmaktadır. 20'li yaşlarda görülen dökülme problemleri genel olarak erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinmektedir. Bu dökülme türü saç kayıplarında rastlanılan ve en fazla bilinen nedenler arasında gösterilmektedir. Dış etkenlere de bağlı olarak gelişebilen bu dökülme son yıllarda oldukça sık rastlanılan bir problem olarak görülmektedir.
Erkek tipi saç dökülmesi AGA olarak isimlendirilen bir hastalıktır ve ailede birinde varsa diğer bireylerde de görülebilmesi oldukça mümkündür.
Dünyadaki her 3 erkekten birinde saç dökülmesi problemi meydana gelmektedir. Erken yaşlarda da oluşabilen bu durumu engellemek için bazı ilaç takviyeleri önerilebilmektedir. Bunun yanında saç ekimi gibi uygulamalarda yapılabilmektedir. Bu tip dökülmeler için kalıcı ve kesin bir tedavi henüz geliştirilmemiştir. Sadece bu hastalıktan ötürü değil aynı zamanda stres, yanlış beslenme gibi durumlardan ötürü de dökülme sebepleri meydana gelebilmektedir.
Erken Yaşta Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Erken yaşlarda meydana gelen saç kayıplarını önlemenin en ideal yolu doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasıdır. Doğru yöntemler ile kelleşme oranında düşüş meydana getirilebilmektedir. Eğer ki dökülme bir deri hastalığına bağlı olarak meydana geliyorsa öncelikle hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Böylece dökülme problemi de ortadan kalkacaktır. Hastalık tedavi edildikten sonra saçların geri çıkması için yöntemler uygulanır ya da saç ekimi yapılır.
Beslenme düzenine bağlı olarak meydana gelen dökülmeler daha çok 20li yaşlarda gözlemlenmektedir. Saç kökleri kılcal damarlardan gelen kan ile beslenir ve yetersiz beslenme sonucunda saçlar da tam anlamıyla beslenemezler. Bu durum sonucunda saç kaybı oluşabilir. Bu tarz durumların dışında yanlış şampuan ya da kimyasal etkisi yüksek olan kozmetik ürünlerinin kullanımı da dökülmelere neden olabilir.
Genetik Saç Dökülmesini Yavaşlatmak İçin Ne Yapmalı?
Erken yaşlarda kendini belli eden saç dökülmeleri ilerleyen yaşlarda kellik meydana getirebilmektedir. Bu durumların engellenmesi bazı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Saç derisine ve saç köklerine uygulanan bakımlar saçların yeniden gürleşmesine yardımcı olmaktadır. Dökülmeleri yavaşlatmanın en etkili yolu dökülme probleminin bulunmasıdır. Buna göre bir yol izlenmesi gerekmektedir. Örneğin kullandığınız şekillendirici bir ürün dolayısı ile kaynaklanıyorsa ürünü bırakmanız gerekir. Eğer ki saç dökülmesine neden olan herhangi bir neden yoksa ve seyrelmeler başlamışsa bu genetik sebeplerden kaynaklanabilir ve mutlaka tedavi edilmelidir. Saç köklerine uygulanan ve hücre yenilenmesine yardımcı olan birtakım bakım terapileri önerilebilmektedir.
Genetik Saç Dökülmesi Kimden Geçer?
Kellik yani genetik saç dökülmesi anne tarafından kalıtım yolu ile çocuklara geçebilmektedir. Genel olarak dökülmenin X kromozomu ile taşındığı belirtilir. Fakat buradaki asıl mesele annenin babasından kalıtsal olarak geçmesidir. Eğer ki saç dökülmesi probleminiz varsa dayılarınızda da olan bir kellik geni olabilir. Sadece erkeklerde değil dökülmeler kadınlar da görülebilir. Kadınlarda meydana gelen dökülme eğer doğum ya da herhangi özeli bir durum nedeniyle oluşmamışsa genetik miras olarak kabul edilebilir.