Haşimato hastalığı; bir tiroid rahatsızlığıdır ve bağışıklık sisteminin tiroid hücrelerini bir yabansı olarak görerek saldırması sonucunda meydana gelmektedir.
Haşimato Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Vücudun tiroid bezini sakıncalı ve zararlı algılaması sonucunda yok etmek için antikor üretmesi haşimato hastalığı olarak nitelendirilir. Bu antikorlar tiroid bezine saldırarak iltihap oluşumuna neden olurlar. Bu durum tiroid hormonunun artmasına fakat yıllar içerinde de azalmasına ve tiroid hücrelerinin zarar görmesine neden olur. Tiroid bezlerinin zarar görmesi ile birlikte hormon yetmezliği ortaya çıkar ve bu durum kendini öncelikle kendini guatr hastalığı bile belli ederek farklı rahatsızlıkların da oluşmasına neden olur.
Haşimato hastalığı, bağışıklık sisteminin parazit ve bakteri gibi zararlı maddeleri tiroid bezini yok etmek üzere yönlendirmesidir.
Son yıllarda genel olarak kadınlarda görülen haşimato hastalığı hipotiroidinin en baş nedeni olarak gösterilmektedir. Bunun yanında birçok hastalığında ilk belirtilerindendir fakat çok geç teşhis edilen bir hastalıktır. İlk ortaya çıktığında TSH, T3 ve T4 hormonları vücutta normal seviyede olurken zaman içerisinde bu hormonlarda azalma meydana gelir. Tiroit yetmezliği tam olarak bu şekilde ortaya çıkmaktadır.
Haşimato Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlığın kendine özgü bir belirtisi yoktur. Belirtileri normal zamanda pek çok insanda da görülebilen şeylerdir. Bu belirtilerin başlıcaları kilo alma ya da kilo verme, ciltte kuruluk, ses değişikliği, kramp, yorgunluk, kabızlık ve kolay üşüme olarak gösterilmektedir. Bu belirtiler normal sağlıklı bir insanda bile görülebildiği için bu hastalığın fark edilmesi maalesef zaman almaktadır.
Haşimato hastalığında adet düzensizlikleri, yüzde ve gözaltlarında şişme, unutkanlık, odaklanamama, depresyon, sinirli olmak, hareketlerde yavaşlama gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu tarz belirtilere maruz kalındığında mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir.
Haşimato hastaların kolesterol seviyesi yüksek olduğundan kalp-damar rahatsızlıklarına çok fazla rastlanılmaktadır. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak göğüslerden su gelmesi, cinsel istekte azalma gibi belirtiler söz konusu olabilir.
Haşimato Hastalığının Zararları Nelerdir?
Farklı belirtiler ile kendini gösteren haşimato hastalığının zararları vücutta farklı rahatsızlıkların ortaya çıkması olarak nitelendirilir. Kişinin günlük hayatını etkileyen birtakım yan etkiler görülmektedir. Zaman içerisinde hastalığın ilerlemesine bağlı olarak kalp rahatsızlıkları gibi daha ciddi hastalıklar meydana gelebilir. Ayrıca bu hastalık ideal kilonun sapmasına kişinin aşırı kilolu ya da zayıf olmasına neden olabilir.
Haşimatoya İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Haşimato hastaları Neler Yemeli?
Sigara içenlerde, hamilelerde ve genetik geçmişi olan kişilerde sıklıkla rastlanılabilen haşimato hastalığına iyi gelen yiyeceklerin tüketilmesi kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlamaktadır. Öncelikle bu hastalıkta iyotlu tuz kullanılmalıdır. Rafine şekerlerde ve basit karbonhidratlardan uzak durmalısınız. Tam buğday ekmekler, arpa ve yulaf gibi ürünler tüketilebilir. Su tüketimine özen gösterilmelidir. Zeytinyağı, fındık yağı gibi vücuda faydalı olan ve serbest radikal oluşumuna izin vermeyen yağlar tüketilmelidir. Tiroid hormonlarının düzelmesine yardımcı olan omega-3 tüketimi yeterli seviyede alınmalıdır. Selenyum tüketimine özen gösterilmeli ve somon, sardalya gibi balıkla tüketilmelidir. Brokoli, turp gibi besinler tüketilmemelidir. Çünkü bunlar tiroid bezinin çalışmasını engeller.