Hemoroid; makat bölgesinde oluşan ve dışkı yapımını zorlaştıran bir rahatsızlıktır.
Hemoroid Nedir? Neden Olur?
Hemoroid, dışkılamayı zor bir hale getiren durumdur. Makat bölgesinde hemoroide bağlı olarak memeler oluşur ve bunun nedeni o bölgedeki kan damarlarının genişlemesidir. Makatta oluşan meme dış bölgede görünür şekilde olduğu gibi iç bölgede de oluşmaktadır.
Hemoroid; dışkılama sırasında zorlama sonucunda oluşan ve makatta meme şeklinde bir yapı meydana getirerek acının artmasına yol açan durumdur.
Hastalığın zamanla ilerlemesine bağlı olarak evreleri bulunmaktadır. İlk evre hastada makatta oluşan kaşıntı, kızarıklık ve dışkı sırasında oluşan acılarla görülür. Kanamalar kişiden kişiye değişir. Bazı insanlarda ilk evrede kanamalar görülmektedir. Diğer evreye gelindiğinde ise hemoroit meme oluşturur ve bu meme makatın dışından sarkar ve ağrılar çoğalır özellikle dışkı yaparken hasta da kaşıntılar ve ağrılar görülür. Hastanın kesinlikle bu dönemde bir doktora başvurması ve doktor kontrolü altında tutulması gerekmektedir. Diğer evreye gelindiğinde ise makatta oluşan memeler oldukça büyür ve hasta dışkı problemini had safhada yaşar.
Basur Nasıl Olur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Basur yani hemoroit içerde ve dışarda olmak iki kısımdır. Dış basur makatın dış kısmın da ve bu bölgedeki damarların genişlemesiyle oluşur iç basur ise genellikle makatın iç bölgesinde oluşur. Hemoroit bağırsaklarla ilgili bir problemdir. Tedavi sırasında hastadan çeşitli tetkikler istenir. Bu tetkiklerden en sık yapılan kolon ve kolonoskopi yöntemiyle bağırsakları görüntülemektir. Kolon grafisi ilaçlı bir çekim olup bütün bağırsakları görüntüleyerek içerde oluşan tümör, lezyon ve divertiküle karşı doktora bilgi verir. Bazı durumlarda hastada oluşan kabızlıkların nedeni buradaki bağırsakların çalışmasıyla alakalıdır. Bu şekilde kalın bağırsak inceleme yöntemleri hemoroit tedavisinde kullanılan tetkiklerin ilk sırasında gelir.
Basur Belirtileri ve Başlangıcı Nedir?
Hemoroit belirtileri çoğu kişide aynı olup, bu belirtilerin derecesi farklıdır. Hemoroit başlangıç sürecinde kişinin makat bölgesinden kızarıklıklar ve kaşıntılar görülür. Bu kaşıntılar daha sonra hemoroide yol açar. Kişi dışkısını yaparak zorlanır ve hastalığın ilerleyen dönemlerin de daha sancılı bir ağrı olarak devam eder. Hastalık ilerledikçe anüs bölgesinde meme oluşur ve oluşan meme yine kişinin dışkıya çıkmasını zorlaştırır. Hastalığın belirtileri arasında kanamalarda söz konusudur. Kanama ilk dönemde az görülse de ilerleyen dönemlerin de daha yoğun görülmektedir.
Hemoroid Nasıl Geçer? Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?
Belirtiler kişide görülmeye başladığı andan itibaren bir doktora başvurmalıdır. Tedavi sürecinde basur henüz ilk döneminde ise kişiye gıda düzenlemesi yapılarak bağışıklık sistemi düzenlenir ve bağırsakların doğru bir şekilde çalışması sağlanır. Hastanın ağır acılı ve çok baharatlı besinlerden uzak durması gerekir. Sürekli oturan hastalara düzenli olarak spor yapması önerilmektedir. Hastalık bütün evrelerini tamamladıysa ve ilerleyen dönemindeyse cerrahi müdahale yapılmaktadır. Hastanın cerrahi müdahaleden sonra kendine çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü dikkat edilmediği takdirde hastalık tekrarlayacaktır. Diğer bir tedavi yöntemi ise skleroterapi yöntemidir. Bu yöntem ameliyata göre daha kolay bir yöntem olup hastanın iç bölgede oluşan hemoroit memelerinin içine bir kimyasal enjekte edilir. İşlem çok acısız olduğu gibi 5 dakika gibi bir sürede bitmektedir.