
Diş özünün çıkarılma işlemine kanal tedavisi denir. Hasar görmüş ve dokusu ölmüş olan pulpa çıkarılıp ölen kısma temizleme, şekillendirme ve doldurma işlemi yapılır.
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi ihtiyaç duyulan en önemli sebepler arasında yer alan derinleşmiş diş çürüğü, çatlamış olan diş ve dişte oluşan hasarları ortadan kaldırmak için uygulanır. Özellikle diş çürükleri çok yaygın olduğundan mutlaka bu uygulama yapılmalıdır. Sağlam olan dişlerde bu sayede tedavi edilmiş olur.
Kök kanallarının kapatılması yapılan bu işlemde henüz hasar görmemiş olan dişlerin bile kurtarılma olasılığı çok yüksektir. Ağız ve diş sağlığı bakımı yapılırken diş etlerine zarar vermeyen ve dişin kemik yapısını bozmayacak ağız bakım ürünleri kullanılarak diş sağlığının korunması gerekir. Ayrıca dişin doğal yapısına zarar vermeyen gıdaların tüketilmesi gerekir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Azı dişlerinde ya da arka dişlerde oyuk açılması gerekir. Diş köklerinde ve diş yüzeyinde hasar görmüş pulpalar ağızdan çıkartılır. Kanal tedavisi yapılacak olan dişler birden fazla ise birkaç seanslık işleme ihtiyaç duyulabilir. Sağlam olan dişlerin kuronlarının korunması için uygulama yapılacak olan dişin çıkarılan pulpa yerine geçici dolgu işlemi yapılır. Alınması gereken tüm dişlere seanslı bu işlem yapıldıktan sonra son seansta geçici dolgular çıkartılarak içleri doldurulur. Doldurma işleminde ihtiyaç duyulur ise bazı durumlarda plastik çubuk ya da metal dolgu tercih edilebilir.
Kanal tedavisi son işlemi ise dişler kuron ile kaplanır. Doğal görünümün elde edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra kırık olan dişlerde de önce diş dolgu yapılır normal haline getirilip ondan sonra kuron ile kaplanır. Yapılan bu uygulama doktor tarafından tamamen iyileşene kadar kontrol altında olmalıdır. Ağız ve diş sağlığının korunması için mutlaka düzenli fırçalama yapılması gerekir. Tedavi sonrasında iyileşme tamamlandıktan sonra kişi normal diş bakımına devam edebilmektedir.
Kanal Tedavi Sonrasında Ağrı Olur mu?
Dişlerdeki çürüğün sinirleri de kapsayacak şekilde çıkarılması işlemi olan kanal tedavisi sonrasında birkaç gün ağrı meydana gelebilmektedir. Bu hemen hemen herkeste özellikle canlı dişlerde görülebilen bir durumdur. Bir hassasiyet durumu olarak nitelendirilir ve doktorun önerdiği ağrı kesiciler ile hafifletilir.
Kanal Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?
Kanal tedavisi fiyatları her yıl Türk Diş Hekimleri birliği tarafından alt ve üst fiyat ile diş hekimlerine bildirilmektedir. Son yıllarda ssk ve bağkur sigortalılarına da diş kanal tedavisi uygulaması küçük bir fark ile yapılabilmektedir. Bu tedavinin özel klinikte diş hekimine yaptırmak isteyenler içinse fiyat biraz daha farklı olabilmektedir. Bu uygulamayı yapan hastanelerde anlaşmalı kurumlar dahilinde tedavi işlemine başlanabilmektedir. Uygulama yapılırken sigorta ya da bağlı kurumlarda hastalık ve tedavi içeriği yer almaktadır. Sigorta kapsamında olup olmadığı hastane tarafından bilgi verilmektedir.
Türk Diş Hekimleri Birliği ağız ve diş sağlığı için tedavi yöntemlerinin fiyatlandırmasını her yıl düzenli olarak yayınlayarak vatandaşın bilgi sahibi olmasına yardımcı olmaktadır. Ağız ve diş sağlığını koruyarak düzeni şekilde yapılan bakımlar ile erken teşhis yapılan hastalar hem psikolojik olarak hem de maddi olarak sıkıntı yaşamamaları için diş kontrollerine özen göstermeleri gerekmektedir.