Kapya biber; patlıcangiller familyasına ait olan, dünya çapında yetiştirilen, yemek yapımında, turşu kıvamında kullanılabilen, C vitamini bakımından zengin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan bir besindir.
Kapya Biberin Faydaları Nelerdir?
Antioksidan bakımından zengin olan kapya biber; her iklim ve toprakta yetişebilen, potasyum, folik asit, C ve A vitaminleri bakımından zengin olan bir besindir. Kırmızı kapya biberin faydalarına bakacak olursak eğer şunları sayabiliriz:
- Limondan daha çok c vitamini içerir. Ayrıca A vitamini bakımından da zengin olması sayesinde hücre hasarı meydana getiren serbest radikallerin giderilmesini sağlar. Damar dertliği, kalp hastalığı, eklem kireçlenmesi, eklem romatizması ve astım gibi rahatsızlıklara karşı önleyicidir.
- İçerisinde yer alan C vitamini demir mineralinin emilmesine yardımcı olmaktadır. Eğer demir eksikliği söz konusu ise demir içeren besinler ile birlikte kırmızı biber tüketiniz.
- B6 ve folat kaynağı olarak tanımlanan kapya biber, kansızlığın önlenmesi, kan damarı bütünlüğünün sağlanması gibi etkiler meydana getirmektedir.
- A vitamini bakımından zengin olması sayesinde katarakt ve sarı nokta gibi görme problemlerinin giderilmesini sağlar.
- Likopen kaynağı olan kapya biber, tam bir antioksidan kaynağıdır. Rahim ağzı, mesane, prostat ve akciğer kanserini önlemeye yardımcı olur.
- Metabolizma hızının artmasına yardımcı olarak, yağ ve kalori yakımına yardımcı olur. İçeriğinde kapsaisin bulunmamaktadır. Kalp atışını ve kan basıncını artırmadan metabolizma üzerinde hızlandırıcı etki meydana getirir. Kapya biber zayıflatır mı diye baktığımızda bu tarz bir etkisinden bahsetmek mümkündür.
- Kapya biberin cilde faydalarına baktığımız zaman hücre bozulmasını ve hasarını önlemeye yardımcı olur. Böylece kırışıklık ve çeşitli cilt hastalıklarının önlenmesini sağlar.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ederek vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
- Kemik sağlığını iyileştirir ve aynı zamanda geliştirir. Kemik kıkırdağı, kemik kolajeni, kemik mineralizasyonu için ihtiyaç duyulan manganezi içermektedir. ayrıca K vitamini içeriği sayesinde kemikleri güçlendirir ve kemik erimesini engeller.
- İçeriğinde magnezyum ve B6 vitamini sinir sistemine iyi gelmektedir. Kaygıyı azaltır ve panik atakların önlenmesini sağlar. Ayrıca kasılma ve kalp atışını düzenlemeye yardımcı olur.
Oldukça sağlıklı ve besleyici bir besin olan kapya biber suyunun faydaları da bulunmaktadır. Her açıdan insan sağlığına katkı sağlar. Gerek kahvaltılık gerekse turşu olarak tüketimi sağlanabilir.
Kapya Biberin Zararları Nelerdir?
Sağlık bakımında faydaları ile kendinden söz ettiren kapya biber, gereğinden fazla tüketildiği zaman birtakım yan etkilere neden olabilmektedir. Bu biber çeşidi midede gastrit ve reflü gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının oluşmasına neden olabilir. Eğer mide probleminiz söz konusu ise çok tüketmemelisiniz. Mide sorunu olanlarda ya da çok fazla tüketenlerde mide yanması ve ekşimesi sorunları oluşturabilir. Ayrıca hazımsızlığa da neden olabilir. Bu tarz bir durumda maden suyu tüketerek midenin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Sınırlı ve yeterli miktarda yemeye özen gösteriniz.
Kapya Biber Nasıl Soyulur?
Kendiliğinden soyma yöntemi ile kapya biberin soyulmasını sağlayabilirsiniz. Genel olarak közlenmiş kapya biberlerinin dışının soyulması pek çok insan için zahmet vericidir. Eğer ki kolay bir şekilde soymak istiyorsanız şu adımları inceleyiniz;
- Közlenmiş olan biberi üzerinde sıvı yağ gezdiriniz.
- Fırını ısıtmadan fansız fırında 250 derecede 25 dakika güzelce közleyiniz.
- Daha sonra ilk sıcağı çıktıktan sonra kabukların kendiliğinden soyulduğunu görebilirsiniz.
Bu yöntem sayesinde biber ziyan olmadan kolay bir şekilde kabukları soyulabilmektedir. Bu yöntemin haricinde közlenmiş biberin soyulması için közlendikten sonra stres folyoya doldurunuz ya da kilitli poşete koyunuz. Ağzını düzgün bir şekilde kapatıp, yarım saat kadar bekletip, sonrasında kolayca soyabilirsiniz.
Kapya Biber Kalorisi ve Turşusu
Yaklaşık olarak 100 gramı 37 kalori olan kapya biberi, besleyiciliği yüksek olan bir biber çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Metabolizma ve sindirim sistemi üzerindeki etkileri sayesinde kilo verme sürecinde rahatlıkla tüketilebilmektedir. 1 tanesi 50 grama denk gelir ve 20 kalori olarak tanımlanır. Kapya biber turşusu ise çok sık tüketilen bir lezzettir. Bu turşuyu hazırlamak için 2,5 kilo kapya biberi, 1.5 su bardağı sıvı yağ, 500 ml üzüm sirkesi (2,5 su bardağı), 2 yemek kaşığı tuz, 1 baş sarımsak, 1 küçük demet maydanoz gereklidir. Tarifi ise şöyledir:
- Kapya biberi ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartınız. Ardından dörde bölünüz ve çok küçük olmayacak parçalara ayırınız.
- Sarımsakları, maydanozu hazırlayıp kenara koyunuz.
- Derin bir tencereya yağı koyunuz ve kızdırınız.
- Daha sonra sirkeyi ekleyip, ateşi tekrar açınız.
- Ardından tuz ve biberi ekleyiniz.
- Ara ara karıştırıp, kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika kadar biberleri çok yumuşamadan kaynatınız.
- Kaynama sonrasında sarımsak ve maydanozu ekleyiniz.
- Kaynama devam ederken kavanozlara doldurunuz ve ters şekilde soğumasını bekletiniz. 1 gece beklemesi yeterlidir.
Hazırlamış olduğunuz turşuları buzdolabı ya da serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Kapya biber tarifleri oldukça çeşitlidir. Hem sağlıklı hem de lezzeti olan bu besinden dengeli tüketim sağlamayı unutmayınız.