Yaz aylarının en sevilen ve bol tüketilen meyvelerinden biri olan karpuzun, içi kadar kabuğu da oldukça faydalıdır. Karpuz kabuğu, cilt güzelliği, sağlıklı kilo verme ve hastalıklara karşı bağışıklığı geliştirme gibi pek çok etkisi bulunan bir besin kaynağıdır.
Karpuz Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
İçeriğinde bol miktarda A ve C vitaminleri, magnezyum ve potasyum gibi mineraller barındıran karpuzun kabukları da en az kendisi kadar faydalıdır. Karpuzun beyaz kısmının faydaları hakkında bilgi vermek için şu şekilde bir maddeleme sağlayabiliriz:
- İçeriğinde bol miktarda antioksidan, likopen ve flavonoid barındıran karpuz kabuğu, serbest radikallerin önlenmesini ve giderilmesini sağlar. Bu sayede cildi güzelleştirir ve kırışıklık, yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır. Karpuz kabuğunun cilde faydaları arasında antioksidan etkisi de vardır. Kısa süre içerisinde gözle görülü etki meydana getirir.
- Kalp hastalıklarının önlenmesini sağlayan bu kabuklar içeriğinde yer alan potasyum sayesinde kan damarlarında yer alan gerilmeyi giderir. Bu etkisi sayesinde kalp krizini önlerken aynı zamanda inme gibi hastalıkları engeller. Kan basıncının dengelenmesine de katkı sağlar.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan karpuz kabuğu günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %30'unu karşılamaktadır. Bağışıklığı güçlendirir ve zararlı organizmalara karşı savaş açar.
- Sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olan karpuz kabuğu lif bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde tok kalmayı sağlamaktadır.
- Karpuz kabuğunun cinsel faydaları bulunmaktadır. Libidoyu yükseltir ve cinsel performansı iyileştirir.
- Erkekler için kabus haline gelen prostat kanserini önleyen karpuz kabuğu, antioksidan ve likopen kaynağıdır.
Kronik hastalıkların önlenmesini sağlayan içeriğindeki likopenler sayesinde hücrelerde meydana gelen tahribatı önleyen bu besin aynı zamanda serbest radikalleri nötralize etmektedir.
Karpuz Kabuğunun Zararları Nelerdir?
Kansere karşı koruyuculuğu olan ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan karpuz kabuğu aşırı bir şekilde tüketilirse yan etki meydana getirebilir. Antioksidan ve likopen özelliği ile hücre yenilenmesi sağlayan bu kabuklar, eğer karpuz bozuk haldeyse yenmemelidir. Çünkü karpuzun bozulması ile meydana gelen bakteriler aynı şekilde kabuğunda da vardır. Dengeli tüketilmesi bu konuda önemlidir.
Karpuz Kabuğunu Nasıl Tüketmeliyiz?
Genel olarak pek çoğumuzun karpuzun iç kısmını tüketip dış kısmını atmaktayız. Halbuki karpuz kabuğunu kaynatıp içmek, reçelini yapmak ya da yemeğini hazırlamak da mümkündür. bununla birlikte turşusunu yapabilir, salatasını hazırlayabilirsiniz. Karpuz kabuğu nasıl pişirilir diye bakacak olursak eğer;
Malzemeler: 2 dilim karpuz kabuğu, 2 tane soğan, yarım limon, 1 çay kaşığı tane kakule, 1 tatlı kaşığı tane karabiber, çeyrek su bardağı su, çeyrek su bardağı zeytinyağı, tuz gereklidir.
Tarifi: Karpuz kabuğunun en dış kısmı olan yeşil bölümü 1-2 mm kalınlığında soyunuz. Kalan kısmını ise dilediğini şekilde doğrayınız. Soğanın kabuğunu soyunuz ve dik doğrayınız. Limon kabuğunu ince bir şekilde kıyınız. Daha sonra karpuz kabuğu, limon, soğan, tuz ve baharatları tencereye koyup üzerine suyu ilave ediniz. Orta ateşte sevdiğiniz yumuşaklığa gelen kadar pişiriniz. Daha sonra zeytinyağı ve bir yemek kaşığı limon suyu ekleyiniz. Bir taşım kaynayacak şekilde kaynatınız ve ocaktan alınız. Soğuyana kadar kapağı açmayınız. Ilık ya da soğuk bir şekilde servis yapabilirsiniz.
Karpuz kabuklarının tarifleri çeşit çeşittir. Bundan dolayı dilediğiniz şekilde tüketim sağlayabilirsiniz. Eğer karpuz kabuğu nasıl kaynatılır diye merak ediyorsanız sizlere verdiğimiz tarifi uygulayabilirsiniz. Reçelini, turşusunu yaparken normal reçel ve turşular gibi hazırlayabilirsiniz.
Karpuz Kabuğu Böbrek Taşına İyi Gelir mi?
İçeriğinde cucurbocitrin bileşeni bulunan karpuz kabuğu, kan basıncının düşürülmesini ve beraberinde böbrek fonksiyonlarının daha düzenli çalışmasını sağlar. Böbreklerinde taş ya da kum olanlar karpuzun suyunu da tüketebilir. Bu doğal besin üre ve ürat tuzlarını de temizler. Böbrek taşı için karpuz suyu da kabuğu da faydalıdır.