yeniloji.com
Zayıflama

Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyet Listesi Nasıl Yapılır?

Henüz yorum yazılmadı
Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyet Listesi Nasıl Yapılır?
Yeniloji 3110 görüntüleme

Ketojenik diyet; karbonhidrat oranı düşük, yağ miktarı yüksek, protein miktarı ise vücudun ihtiyacını karşılayacak nitelikte olan, haftalık diyet örneği şeklinde yapılan ve günlük tarifler barındıran, diyetisyenlerin sağlıklı yaşam için sunduğu bir menü örneğidir.

Ketojenik Diyet Nedir? Ne Demek?

Bu zamana kadar önerilen diyet programlarının aksine ketojenik diyet yüksek yağ içeren besinlerin tüketilmesi ile uygulanmaktadır. Karbonhidrat konusunda oldukça sınırlı olan bu diyette ekmek, undan yapılan yiyecekler ve tahıllar tüketilmemektedir. Diyetteki amaç yağlı yiyecekler ile uzun süre tokluk sağlanması ve vücut acıkma hissi meydana geldiğinde karbonhidrat ve protein bulunmadığından bu yağları yakmaya başlar ve zayıflama süreci başlar. Bu işlemin adı ise keton olarak adlandırılmaktadır.

Keto diyet listesi, kandaki glikozun dengelenmesine yardımcı olur ve insülin direncinin düşmesini sağlar.

Vücutta kilo almaya neden olan en önemli etken insülin direncinin yüksek olmasıdır. Bu durum yağlanmayı arttırır ve bunun sonucunda kilo alımı gerçekleşir. Ketojenik diyette karbonhidrat oranının azalmasına bağlı olarak kandaki insülin normale döner. Aynı zamanda düşük karbonhidrat oranı ile vücutta ketozis ismi verilen bir süreç başlar. Bu süreç vücutta depolanmış olan yağların yakılmasına yardımcı olur. Sadece zayıflama değil aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda da etkiler sunmaktadır.

Ketojenik Diyet Listesi Nasıl Yapılır? Nasıl Hazırlanır?

Bu diyet programı birtakım oran hesaplamaları yapılmaktadır. Bunlar genel olarak kişiye özel bir şekilde diyetisyenler tarafından hazırlanmaktadır. Oranlar 5/1, 4/1, 3/1 şeklinde devam eder. Burada pay yağ alımını payda ise protein ve karbonhidrat alımını temsil eder. Bu oranların hangisinin uygulanacağı kan sonuçları, vücuttaki keton cisimlerin miktarı gibi ölçütlerle hesaplanmaktadır. Kişinin bu orana tek başına karar vermesi doğru değildir mutlaka bir uzmandan destek almalıdır. Çünkü ketozislerin kanda aşırı bir şekilde olması şok etkisi meydana getirir. Bu nedenle diyeti uygulamadan önce bazı testlerin uygulanması gerekmektedir.

Ketojenik diyet listesinde amaç vücudun direkt olarak proteinleri ve yağları yakmasını sağlamaktır. Normal bir işleyişte vücut aç kaldığı zaman öncelikle karbonhidratları yakar. Ardından protein ve son olarak yağ yakımını gerçekleştirir. Bu diyet uygulamasında vücuda karbonhidrat girişi olmadığı için direkt olarak yağ yakımı sağlanmaktadır. Vücut enerjisini bu şekilde karşılamaktadır. Bu da beraberinde zayıflamayı getirmektedir.

Ketojenik Beslenmenin Zararları Nelerdir?

Vücudumuzun alışık olmadığı bir şekilde yağ yakmasını sağlayan bu diyetin yan etkileri şu şekildedir:

Bahsedilen etkiler bir ihtimaldir. Bu zayıflama diyeti örneği asıl olarak faydalıdır. Fakat yanlış oranlarda uygulamak zararlı sonuçların alınmasına neden olabilir. Bilindiği gibi her diyet programı herkes için faydalı ve etkili değildir. Her bünyenin işleyişi farklıdır.

Ketojenik Diyet Yapanların Yorumları ve Faydaları

Sağlıklı bir vücut ve bağışıklık sistemi sağlayan ketojenik diyet faydaları sayesinde diyet birçok uzman tarafından önerilmektedir. Beyin sinirlerinden kaynaklanan bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığı da bilinmektedir. Karbonhidrat ve şeker tüketimi zaman içerisinde bağışıklık sisteminin zarar görmesine ve hatta insülin direncinin yükselmesine neden olur. Bu beslenme programı son yıllarda sıkça rastlanılan alzheimer ve kanser hastalıkları için de uygulanmaktadır.

Aralarından ünlülerinden bulunduğu bu diyet yapanların yorumları incelendiğinde zayıflama konusunda oldukça etkili sonuçların alındığı gözlemlenmektedir. Sizler de uzman kontrolü altında bu beslenme örneği ile zayıflayama sağlayabilirsiniz.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Yüzdeki Siyah Noktalar İçin Çözüm

Yüzdeki Siyah Noktalar İçin Çözüm

Siyah nokta; tüm kadın ve erkekler için istenmeyen bir görüntüye sebebiyet veren bir cilt sorunudur...

Korsenin Zararları, Faydaları ve Zayıflamaya Etkisi

Korsenin Zararları, Faydaları ve Zayıflamaya Etkisi

Korse, çok eski zamanlarda bu yana ince gözükmek için tercih edilmiş ve vücuda kum saati görünümü vererek daha kıvrımlı vücut hatlarına sahip olmaya destek olan bir iç giysidir...

Erkekler Korse Giyer mi? Erkeklerde Korse Kullanımı

Erkekler Korse Giyer mi? Erkeklerde Korse Kullanımı

Korseler; esnek kumaşlar sayesinde vücudu saran ve daha zayıf gözükmeyi sağlayan iç giysilerdir...

Kalp Büyümesi Nedenleri Nelerdir? Neye Yol Açar?

Kalp Büyümesi Nedenleri Nelerdir? Neye Yol Açar?

Kalp büyümesi; kardiyomiyopati olarak da bilinen, kalbin normalden daha fazla çalışması ve kan pompalaması, kalp kaslarının zarar görmesi gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır...

Zerdeçal Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir? Zararı Var mı?

Zerdeçal Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir? Zararı Var mı?

Zerdeçal çayı; birçok faydası olan ve antioksidan açısından oldukça zengin bir bitki çayıdır...

Termal Korse ile Zayıflanır mı?

Termal Korse ile Zayıflanır mı?

Termal korse, bölgesel zayıflama konusunda oldukça etkili olan bir modeldir ve normal korselere nazaran yağ yakıcı etkisi bulunmaktadır...

Kum Saati Görünümü Veren Korse ile Bel İnceltme

Kum Saati Görünümü Veren Korse ile Bel İnceltme

Kum saati görünümü veren korse modeli, belin ince kalçanın ise normalden daha çıkık ve kıvrımlı durmasını sağlayan iç giysi olarak belirtilmektedir...

Batık Nasıl Geçer? Batık Olmaması İçin Yapılması Gerekenler

Batık Nasıl Geçer? Batık Olmaması İçin Yapılması Gerekenler

Batık; Erkeklerde de görülebilen bir cilt problemi olmasıyla birlikte sıklıkla kadınlarda görülen çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur...

Telekinezi Nedir? Nasıl Yapılır? Gerçek Midir?

Telekinezi Nedir? Nasıl Yapılır? Gerçek Midir?

Telekinezi, birtakım maddelerin düşünce gücü ile hareket ettirilmesi olarak ifade edilmektedir...

İshal Zayıflatır mı? İshal Olmak Kilo Verdirir mi?

İshal Zayıflatır mı? İshal Olmak Kilo Verdirir mi?

İshal; 1 gün içerisinde yaklaşık 3-4 defa sulu şekilde dışkılama yapma durumu olarak ifade edilmektedir...