Oldukça lezzetli ve sağlık için faydalı olan kivi, C, K, E vitaminleri ve folat, potasyum gibi mineraller bakımından zengin bir meyvedir. Antioksidan açısından yüksek değerlere sahip olan kivinin yararlarına baktığımızda aynı zamanda lif de barındırmaktadır.
Kivinin Yararları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Parlak yeşil bir rengi ve egzotik bir tadı olan kivi, gerek tadı gerekse zengin içerisi sayesinde en fazla tüketilen meyveler arasında yer almaktadır. Kivinin faydalarını sayacak olursak eğer;
- C vitamini bakımından oldukça zengindir ve içerisindeki antioksidanlar sayesinde astım semptomlarının azalmasını sağlar. Akciğerin işlevini artırı ve çocuklarda hırıltı problemlerine iyi gelir.
- Limon ve portakala göre C vitamini bakımından daha da zengindir. Bu özelliği sayesinde vücuttaki serbest radikallerin giderilmesini sağlar. İltihaplanma ve kanser gibi gibi hastalıkların giderilmesini sağlar. Bununla birlikte zararlı patojenlere karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Lif bakımından zengin olan kivi sindirim sisteminin daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Protenin parçalanmasını sağlayan actinin adında proteolitik bir enzim barındırmaktadır.
- Gebelik döneminde oldukça önemli olan folat kaynağı olarak bilinmektedir. Folat fetüsün gelişmesini sağlarken aynı zamanda büyüme çağındaki çocuklar için de yararlıdır.
- Kivi neye iyi gelir diye baktığımızda cilt için de birçok etkisi olduğunu belirtebiliriz. İçerisinde bulunan C ve E vitaminleri sayesinde cildi onarır ve yeniler. Aynı zamanda PH dengesi sağlar.
- Vücuttaki kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan bu meyve, elektrolitlerin dengede kalmasına destek olur.
- Glisemik indeksi düşük olan ve yüksek lif içeren kivi kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Vücutta yağ olarak depolanmamaktadır.
- Kivinin cinselliğe faydaları bulunmaktadır. Cinsel gücü artırır ve sperm kalitesinin de artmasına yardımcı olur.
Aç karnına kivi yemek vücut için zararlı değildir. Kabuğunu soyduktan sonra yumurta gibi yerseniz tüm vitamin ve minerallerinden faydalanabilirsiniz. Hatta kafasından ufak bir şekilde keserek kaşıkla yumurta yer gibi de tüketebilirsiniz.
Kivinin Zararları Nelerdir? Mideye Dokunur mu?
Vücuda birçok faydası olan kivinin yan etkileri de olabilmektedir. Ülser, gastrit ve reflü gibi mide problemi olan kişilerin bu meyveyi çok fazla tüketmemesi gerekir. Ayrıca tüketim öncesinde doktora danışılmalıdır. Bazen alerjik birtakım reaksiyonların oluşmasına neden olabilir. İçeriğinde potasyum olduğundan böbrek rahatsızlığı olanların tüketmemesi gerekir. Kivi günde kaç tane yenmeli diye baktığımızda 2 adet tüketilmesinin normal olduğu belirtilmektedir.
Kivinin Kalorisi Ne Kadar?
10 gram kivinin kalorisi 60-9 kcal olarak hesaplanmaktadır. 1 adet küçük kivinin %91 karbonhidrattır. Yaklaşık %2'si proteindir. %8'i ise yağdır. Küçük boy kivi 48 kalori olarak nitelendirilmektedir. Düşük kalorisi, Yüksek lif özelliği sayesinde diyet sürecinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Sindirim sistemini düzenleyen bu meyve sayesinde etkili zayıflama sağlayabilirsiniz.
Kivi Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Genel olarak kabuğunu soyarak yediğimiz kivinin kabuğu meyvesinden 3 kat daha fazla antioksidan içermektedir. İltihap karşıtıdır ve anti alerjik özellikler göstermektedir. Bu meyvenin suyunu içerken blenderdan kabuklarını da geçirmeyi deneyiniz. Kivinin kabuğu yüze sürülür mü diye araştırıyorsanız, cilt problemleriniz için öncelikle uzman hekime başvurunuz. Cildiniz için alerjik bir reaksiyon gelişebilir.