Miyop; yakında nesneleri net görebilirken, uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü, çok sık rastlanılan bir göz hastalığıdır.
Miyop Nedir, Ne Demek?
Uzakta nesneler net olarak görememek ve yakındaki nesneleri rahat bir şekilde görebilmek şeklinde tanımlanan miyop; uzağı görme kusuru olarak belirtilmektedir. Miyop derecesine göre uygun bir tedavi yöntemi uygulandığında kişi günlük hayatta normal bir şekilde yaşamına devam edebilmektedir. Eğer ki miyopsanız ve farkında değilseniz, günlük hayatınız sizler için zorlu olabilir. Net göremediğiniz için gözlerinizi daha fazla yorabilirsiniz.
Hemen her yaşta görülebilen miyop, çocuklarda genel olarak 6-13 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir şekilde müdahale edilmediği zaman ergenlik döneminde daha fazla artış göstermektedir. Derecenin yükselmesine bağlı olarak kişiler gözlerini daha da kısarak uzağa bakarlar ve bu da baş ağrısı gibi problemlere neden olabilir.
Miyop dereceleri bulunmaktadır. Eğer ki 3 derecenin altındaysa hafif miyop, 3-6 derece arasındaysa orta miyop, eğer ki 6 derecenin üzerindeyse yüksek miyop olarak adlandırılır. Eğer ki kişi telefon gibi teknolojik aletleri normalden çok fazla kullanırsa derece sürekli artış gösterebilir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
Miyop Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Gözümüz kornea ve lens olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Kornea gözün açık yüzeyi, lens ise şeffaf yapısıdır. Bu odaklanma elemanları normal bir gözde normal bir eğriliğe sahiptir. Bu şekilde sağlıklı olan bir göz, göze gelen ışığı kırar ve düzgün bir şekilde odaklama sağlar. Eğer bu yüzey düzgün bir kavis şeklinde değilse, göz ışığı olması gerektiği gibi kıramaz ve görme problemleri ortaya çıkar. Miyop, yani uzağı görme problemi, korneanın normalden fazla kavisli olması ve göz küresinin gereğinden fazla uzun olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda ışık retinada değil retinanın dışında odaklanır ve bu da görme probleminin oluşmasına sebebiyet verir. Bulanık görme problemi tam olarak böyle şekillenir.
Birçok kişide rastlanılan miyop nedenlerine baktığımızda ilk olarak genetik faktörü sayabilir. Ebeveynlerden herhangi birinde miyop olması, çocuğa geçmesine de neden olabilmektedir. Eğer hem annede hem de babada varsa oluşma riski daha da yüksektir. Aşırı kitap ve okuma ve devamlı olarak yakın mesafede çalışma bu görme rahatsızlığının diğer bir sebebidir. Özellikle çocukluk döneminde çok fazla telefonla ilgilenme, aşırı kitap okuma gibi durumlardan kaynaklanabilir. Son olarak çevresel faktörlerdir. Yapılan bazı incelemelere göre dışarıda geçirilen zamanın normalden az olması miyop riskini arttırmaktadır.
Miyop Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Bu görme rahatsızlığının genel olarak birtakım belirtileri bulunmaktadır. Uzaktaki nesneleri bulanık görme, net görebilmek için gözü kısma ihtiyacı hissetmek, gözlerin yorgun olması ve bundan ötürü baş ağrısı oluşması, araç kullanırken görme problemi yaşamak ve hatta özellikle gece görmede zorlanmak miyop belirtileri olarak sayılabilmektedir. Miyop daha çok çocukluk döneminde fark edilmektedir. Çocuğunuz devamlı gözlerini kapatıp açıyorsa, ovuşturuyorsa, uzaktaki nesneleri görmeden hareket ediyorsa, okulda yazılanları okuyamıyorsa, televizyon izlerken ya da herhangi bir şeye bakarken yakın oturmak istiyorsa, gözlerde inatçı bir şaşılık söz konusuysa miyop olabilir. Mutlaka doktora götürmelisiniz.
Miyop Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şikayetleriniz üzerine ya da genel muayene için doktora gittiğinizde, miyop olup olmadığınız belirli testler ile teşhis edilebilmektedir. Doktor derecenize göre sise lens ya da gözlük önerebilmektedir. Lazer göz ameliyatı, yapay lens implantları, kornea içi halkalar gibi yöntemler uygulanır. Bu tedaviler yaşa göre uygulanmaktadır.