Müslümanlıkta olduğu gibi Hristiyanlıkta da dini bayramlar bulunurken paskalya bu bayramlardan birisidir.
Paskalya Nedir? Ne Anlama Gelir?
Bu kutsal bayramın tarihi çok eskilere dayanırken günümüze kadar çok fazla değişime uğramadan gelmeyi başarmıştır. İbraniceden dünya dillerine gelen bu kelime "dokunmadan geçmek" anlamını taşımaktadır. Birçok kaynağa göre Hristiyanlığın en önemli bayramı olarak gösterilmektedir. Bu bayramda insanlar Hz. İsa'nın çarmığa gerilmesinden 3 gün sonra tekrar dirilişini kutlamaktadır.
O dönemde kullanılan takvimler günümüzdeki takvimlerden farklı olduğundan tam olarak kutlanıldığı bir tarih bulunmamaktadır. Belirli bir düzen içerisinde Paskalya kutlanır ancak bu tarih her sene farklı bir döneme denk gelir. Aynı sebepten dolayı Müslümanlıktaki bayramlar da her sene farklı günlerde kutlanılmaktadır.
Paskalya Ne Zaman Kutlanır?
Hristiyanların en önemli bayramı olarak gösterilen Paskalya, her sene Mart ayının sonu ile Nisan ayının sonu arasındaki süreçte kutlanmaktadır. 21 Mart tarihinde artık kış resmi olarak bitmiş olur. Bu tarihte dolunay görülür ve dolunaydan sonraki ilk Pazar günü Paskalya bayramının kutlanılmaya başladığı gündür. Bayramın kapsadığı dönemde her gün aktif bir şekilde geçmez. Genel olarak Pazar günleri insanlar kiliselerde bir araya gelerek bu bayramı kutlamaktadır.
Bu bayram özel olarak diriliş günü ya da kıyam yortusu isimleriyle de anılmaktadır. Ortodoks kiliseleri ile Katolik kiliseleri, farklı tarihlerde bu bayramı kutlarlar. 2018 senesinde batıda yer alan Katolik kiliseleri 1 Nisan tarihinde kutlamaya başlayacaklardır. Doğuda yer alan Ortodokslar ise bu bayramı 1 hafta sonrasındaki Pazar günü kutlarlar. Bu da 8 Nisan 2018 tarihine denk gelmektedir. 2017 yılında ise bu bayram 16 Nisan 2017 tarihinde ortak olarak kutlanmıştır. 2019 Paskalya Bayramı ise 21 Nisana denk gelmektedir.
Paskalya Bayramı Nasıl Kutlanır?
Dini bir bayram olmasına rağmen paskalya bayramında kutlanıldığı ülkeye göre değişikler görülebilmektedir. Kiliselerde her Pazar günü ayinler gerçekleştirilerek bu bayram kutlanmaktadır. Kilisenin dışında ise insanların farklı adetleri vardır. Genelde insanlar, çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ya da Paskalya yumurtalarını birbirlerine vererek bu önemli günü kutlarlar. Paskalya pazarı olarak isimlendirilen gün geldiğinde evlerde herkesin ortak olarak tüketebilmesi için çörekler yapılırken sonrasında yumurtalar kaynatılır ve boyanır. Bunun ardından mumlar yakılarak dualar edilir.
Paskalya Ülkemizde Kutlanır mı?
Türkiye'de din konusunda insanlar özgür bir biçimde kararlarını verebilirler. Bu durumda diğer insanların haklarına saygısızlık olmayacak şekilde herkes kendi dii bayramını kutlayabilmektedir. Ayrıca ülkemizde yabancı uyruklu insan sayısı da son derece fazla olduğundan bu tarz kutlamalar ortaya çıkmaktadır. Paskalya, Hristiyanlık için çok önemli olduğundan farklı dinlere mensup olan din ve devlet adamları bu dönemde Hristiyanların bayramını kutlayarak nezaket göstermektedir. Ülkemizde de düzen bu şekilde işlemeye devam etmektedir. Hristiyanlar için bayram denildiğinde akla gelen ilk bayram olan Paskalya, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Hristiyan vatandaşlarımız tarafından kutlanmaktadır.