Sars virüsü; şiddetli akut solunum yolu sendromu olarak ifade edilen, akciğerleri ve üst solunum yollarını etkisi altına alan bir enfeksiyon hastalığı olarak nitelendirilmektedir.
Sars Virüsü Nedir, Ne Demek?
İlk olarak 21. yüzyılda ortaya çıkan, halk arasında gizemli zatürre olarak da ifade edilen sars virüsü, bulaşıcı bir hastalıktır. 2002 yılında Çin'de çıkan bu hastalık daha sonra küresel seyahatler ile dünya üzerinde diğer ülkelere yayılmıştır. Yaklaşık olarak 37 ülkeyi etkisi altına almıştır. Pek çok kişinin ölümüne neden olmuş olan bu virüs, 2003 yılında kontrol altına alınmıştır. Fakat son zamanlarda Çin'de bu virüsün yayılm gösterdiğine dair duyumlar ve haberler de bulunmaktadır.
Zoonotik bir viral enfeksiyon şeklinde tanımlayacağımız sars virüsü, omurgalı hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Coronaviridae virüsü ailesine ait olan sars, ciddi akut solunum yetmezliği meydana getiren bir enfeksiyondur. SARS-CoV gibi farklı bir isimle de anılabilmektedir. İnsanlarda oldukça ağır belirtiler ve semptomlar meydana getiren bu virüsü çevreleyen bir protein yapısı bulunmaktadır. Elektron mikroskobun altında incelendiğinde taç şeklinde bir görüntüsünün olduğu belirlenmiştir.
Zatürre ve solunum yetmezliği meydana getiren bu virüs, ara ve ana konaklarla temas eden insanlara bulaşabilmektedir. Virüsü taşıyan hayvanın kesilmesi ya da sütünün, etinin tüketilmesi gibi durumlar virüsün bulaşmasına ve sonrasında yayılmaya neden olmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yaygınlığı çok fazla gözlemlenmiştir.
Sars Virüsü Bulaşıcı mı?
Hayvandan insana bulaşabilen ve sonrasında temas, damlacık yolu ile insandan insana bulaşan sars virüsü bulaşıcı özelliklere sahip, tehlikeli bir enfeksiyondur. Ağır bir solunum yolu enfeksiyonu olarak kendini gösteren bu virüsün anlaşılabilmesi için kişinin virüsün etkin olduğu bölgede ya da burada bulunmuş bir kişiyle temas halinde olması durumu kontrol edilmektedir. Virüsün enfekte olduktan sonra kuluçka süresi 2-7 gün arasında değişmektedir. Bazı durumlarda 10 güne kadar uzayabilmektedir. Grip hastalığı ile benzerlik göstermektedir.
Sars virüsünün bulaşması 3 şekilde gerçekleşmektedir. Hava yolula, damlacıkla ve ağız, burun salgıları ile olmaktadır. Görülen vakaların çoğunda damlacık yolu ile enfekte olduğu gözlemlenmiştir. Virüsü taşıyan bir hastanın öksürmesi, hapşırması bu bulaşma riskini ve oranını arttırmaktadır. Damlacığın ağız, burun ya da göz mukozasına gelmesi ile kişi enfekte olabilir. Ayrıca hasta kişinin bulunduğu ortamdaki nesnelere dokunulması ve sonrasında ağız ya da buruna temas edilmesi bulaşın gerçekleşmesine neden olur.
Sars Virüsü Öldürür mü? Belirtileri Nelerdir?
Yüksek ateş semptomu ile kendini gösteren sars virüsü belirtileri, yorgunluk, baş ağrısı, huzursuzluk, kuru öksürük, nefes darlığı, ishal gibidir. Daha önceki yıllarda pek çok kişinin ölümüne sebep olan bu virüs özellikle kronik hastalar ve bağışıklığı düşük kişiler için tehlikelidir. Bundan dolayı kesinlikle dikkat edilmesi gerekir.
Sar Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bilinen kesin bir yöntem olmadığı için sars virüsü tedavisi semptomlara yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Hastalığın belirtilerinin azaltılmasına yönelik tipik ve atipik pnömoni için birtakım antibiyotikler kullanılmaktadır. Antiviral ajanlar, Kortikosteroid ilaçlar da kullanılabilmektedir. Ayrıca solunum sıkıntısını çözmeye yönelik birtakım teknikler uygulanmaktadır. Bu tarz yöntemlerin dışında geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Hasta kişinin yanında olmamak, temas etmemek, el hijyenine dikkat etmek ve maske kullanmak tedbirler arasında yer almaktadır.