Sigara; içerisinde bulunan zararlı ve kimyasal bileşenler nedeniyle akciğere ve genel vücuda zarar veren, bağımlılık meydana getiren bir tütün maddesidir.
Sigara Nelere Yol Açar?
Günümüzde birçok insan sigara kullanmaktadır. Her ne kadar sigaranın zararlı bir alışkanlık olduğunu bilmeyen yoksa da yine de her 10 saniyede 1 insan sigara ve beraberinde getirdiği komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. İçinde 4000'den fazla zararlı maddenin bulunduğunu (ki bu maddelere fare zehri, egzoz gazı ve hatta tuvalet temizleyici olarak kullanılan kimyasallarda dahil olmak üzere) düşünmek gerekirse sigara hem kişisel sağlığınız hem de çevrenizdekilerin sağlığı için çok büyük bir tehdit oluşturuyor. Siz içerken aynı zamanda ortamdaki dumanı soluyan herkes pasif içici konumunda en az sizin kadar zarar görüyorlar.
Sigaranın Vücuda Zararları Nelerdir?
- Kalp ve damar hastalıkları
- Akciğer rahatsızlıkları, KOAH ( hayatınızdan nefes eksiltir derken ciddiydim)
- Damarlarda tıkanma sonucu felç
- Her türlü mide hastalığı
- Ciltte sararma, erken kırışma, cilt kanseri
- Ağız kokusu ve dişlerde sararma
Aynı zamanda bu listeden belirtmediğimiz diğer zararları da kanser çeşitleridir. Sigara kansere yakalanma olasılığınızı normal bir insandan 22 kat daha fazla arttırır. Bıraktıktan sonra vücudunuzdan 2 gün içerisinde atılabilecek olan sigaranın size kattığı kimyasallardan aslında gözünüzde çok büyütmeden kolayca kurtulabilirsiniz.
Sigarayı Bırakmak İçin Ne Yapmalıyım?
Birtakım ilaçlar sigarayı bırakmak için çözüm olsa da ben size ilaç değil irade gücü en önemlisidir. Ne böbreklerinizi yorar ne de başka bir zararı olur. Hem kendi iradenizle bıraktığınızda hayatınızda belki de gerçekten bir kere olsun üzerinde kendi kontrolünüzün olduğu bir karar vermiş ve bu kararı emin adımlarla uygulamış çevrenizin size hayranlık duyacağı ve pek çoğuna örnek olacağınız çok güçlü bir insan olmuş olursunuz. İşte siz güçlü bireyler için aşağıda bazı yapılabilecek küçük tüyolar:
- Bırakma tarihi belirleyin.
- Çevrenizdekilere sigarayı bırakacağınızı söyleyin.
- Karşılaşabileceğiniz zorluklara karşı plan yapın.
- Bırakmanın yararlarını düşünün.
- Yeni ilgi alanları geliştirin.
Sigara sizi bağlayan bir kelepçe olmasın. Eğer inanırsanız, kendinizi ve beyninizi buna hazırlarsanız siz de dumansız bir hayata merhaba diyebilirsiniz.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Olan Değişiklikler
Sigara vücuda oldukça zararlı olan bir maddedir ve zaman içerisinde birçok hasara yol açmaktadır. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk süreçte kan basıncı ve nabız normale döner. Kandaki oksijen düzeyi ilk 8 saat içerisinde normale döner ve kalp krizi riskinde azalma meydana gelir. Vücut yaklaşık olarak 1 gün içerisinde karbonmonksitten arınmaktadır. 2 gün içerisinde kandaki nikotin düzeyi azalır ve tat alma duyuları düzelmeye başlar. 72 saat sonra daha rahat nefes almaya başlanır. Zaman içerisinde kalp ve akciğer sağlığı daha çok düzelme sağlar. Yaklaşık olarak 10-15 sene sonra akciğer kanserine yakalanma riski sigara içmeyenlerle hemen hemen aynı orana yaklaşır. Sigaranın zararları sadece içen kişinin vücudunda değil pasif şekilde dumana maruz kalan bireylerde de meydana gelebilmektedir.