Unutkanlık; tiroid bezi hastalıkları, vitamin eksikliği, beyin tümörü, inme, kafa travması, stres, metabolik bozukluklar gibi pek çok nedeni olabilen ve hafızanın güçsüzleşmesine yol açan bir durumdur.
Unutkanlığa Ne İyi Gelir?
Hemen herkesin başına gelmesi mümkün olan unutkanlık bazen bir hastalık bazense dönemsel olabilmektedir. Bu durumun en önemli sebebi beyne giden kanın az olmasıdır. Beyne az kan gitmesi beynin oksijensiz kalmasına neden olur. Bu durumda hafızada zayıflık ve unutkanlık meydana getirir. Unutkanlığı gidermek için ise beyne oksijen gitmesini sağlayan birtakım vitamin ve minerallerden yararlanmak, sağlıklı beslenmek gerekmektedir.
Unutkanlığı önlemek ve iyileştirme için B12, omega-3 içeren yiyeceklerin tüketilmesi ve aynı zamanda kişinin günlük hayatındaki stres, yoğun çalışma temposu gibi etkenleri azaltması gerekmektedir.
Unutkanlık problemlerinin önüne geçmek için kepek içeren gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Bu tarz besinlerdin damarların tıkanmasını önler ve beyne kan ve oksijen gitmesini sağlar. Omega-3 açısından zengin olan deniz ürünler unutkanlık problemlerinin önlenmesi için etkili olan en sağlıklı besinlerdir. Bu besinler unutkanlığa sebep olan eksikliklerin giderilmesine yardımcı olacaktır. Yeşil çay, içerisinde bulunan kafein ile zihnin açılmasını sağladığı için unutkanlık problemlerinin önlenmesine yardımcı olan bir bitki çayıdır. Elma, ıspanak, domates, yaban mersini gibi farklı gıdalarda unutma sorunlarının önüne geçer ve hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.
Unutkanlığa Ne Sebep Olur?
Çoğu zaman normal görünen unutkanlık, birtakım hastalıklar ya da hormon dengesizliği gibi nedenlerden ötürü meydana gelebilmektedir. Bu durum bazen beyinden kaynaklanırken, bazense vitamin eksikliği, hormon salgısı yetersizliği gibi sebeplerden ötürü meydana gelebilir.
Unutkanlık nedenleri incelendiğinde B12 eksikliği sık görülen sebepler arasında gösterilir. Bu vitamin sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresi üretimi için gereklidir. Eksik olduğunda ise iletkenliği azaltır ve hafıza problemleri meydana gelir. Vücutta üretilemeyen bu vitamin deniz ürünleri, kırmızı et, balık, karaciğer, süt ve süt ürünleri gibi pek çok besinden karşılanmaktadır. Gerekli görüldüğü taktirde takviye olarak verilebilir. D vitamini eksikliği de aynı şekilde unutkanlık sebepleri arasındadır. Depresyon gibi zihinde yıkım meydana getiren ve dikkat eksikliğine yol açan hastalıklar stres, aşırı sinirlilik gibi olgularla birlikte unutkanlık da meydana getirir. Unutkanlığın en önemli nedenlerinden biri alzheimer ve demans gibi beynin yaşlanması ve silinmesi olarak ifade edilen nöropsikolojik hastalıklardır.
Her Unutkanlık Alzheimer mıdır?
Günlük hayatta çoğu zaman bir şeyleri unutabilir. Birini aramayı, bir işi yapmayı gibi pek çok şeyi unutabiliriz. Her unutkanlık alzheimer değildir ve dalgınlık sonucu da oluşabilir. Alzheimer belirtileri sürekli tekrarlar ve farklılık içerir. Gün içerisinde dalgın olmak, yoğun çalışmak, stres altında olmak ya da o gün üzün bir durum yaşamak unutkanlık meydana getirebilir. Eğer ki normal dışı unutkanlık oluşuyorsa ve tekrarlıyorsa, hayatı olumsuz etkiliyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
Genç Yaşta Unutkanlık Neden Olur?
Unutkanlık her ne kadar yaşlılarda görülse de genç yaşlarda da meydana gelebilmektedir. Sağlıksız beslenme, vitamin eksikliği, uyku bozukluğu ve teknolojinin ilerlemesi ile yoğun bir şekilde kullanılan telefon ve bilgisayara gibi farklı etkenler bu durumun nedeni olabilir. Bunların yanında önemli hastalıklardan kaynaklanan unutkanlıklar da görülebilir. Beyindeki hücreler devamlı olarak birbiriyle etkileşim halindedir. Yaşlanmaya bağlı olarak azalan beyin hücreleri bilişsel fonksiyonları etkiler. Genç yaşlarda bu tarz durumlardan dolayı unutkanlık meydana gelebilmektedir. Genel olarak alzheimer ve demans genç yaşlarda görülmez. Eğer ki çok fazla unutma etkisi meydana geliyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.