Yumurtalık kanseri; yumurtalıklarda bulunan epitelyum hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonrasında meydana gelen bir durumdur. Genel olarak menopoz sonrasında meydana gelen bu kanser türünü %80 oranda epitelyum dokuda oluşmaktadır. 20 yaş altında görülen yumurtalık kanseri türleri ise %60 oranda embriyonik tümörlerden dolayı meydana gelmektedir.
Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Meydana gelen tümör dokusunun bölünmeye devam etmesi ve diğer organlara yayılım göstermesi sonucunda meydana gelen kanser, yumurtalıklarda oluştuğu zaman yumurtalık kanseri olarak tanımlanmaktadır. Çoğunlukla başlangıç döneminde belirti vermeyen bu rahatsızlık sindi bir şekilde ilerleme göstermektedir. Erken dönemde belirti vermemesinin nedeni kanserin karın içi boşlukta büyümesi ve bundan dolayı hastayı uzun bir süre rahatsız etmemesidir.
Karın şişliği, kasıklarda ve karında ağrı bu kanser türünün belirtisi olarak tanımlanabilir. Bazı hastalarda gaz problemi ve sindirim sorunu oluşturabilmektedir. Vajinal kanama görülebilir. Kasıklarda dolgunluk hissi ve ağrı meydana gelebilir. İlerleyen evrelerde ise aşırı şekilde kilo kaybıdır. Yumurtalık kanseri ultrasonda belli olur mu diye bakacak olursak eğer, ultrasonografide yumurtalıklar detaylı bir şekilde incelenir ve aynı zamanda kanser teşhisi için CA-125 isimli maddeye bakılmaktadır.
Yumurtalık Kanseri Neden Olur?
Kesin ve net bir sebebi olmayan yumurtalık kansernin nedenleri genetik, çevresel ve hormonal olarak meydana gelebilir. Ailesinde meme ya da yumurtalık kanseri olan kişilerde bu risk artmaktadır. Son yıllarda meydana gelen genlerde değişim durumu bu kanserin görülme olasılığını artırır. Yumurtlamanın artması için ilaç kullanan kişilerde over kanserinin görülme riski artar. Doğum kontrol hapları bu kanserin oluşum riskini azaltır. Doğum yapan kadınlarda görülme olasılığı hiç doğum yapmamış kadınlara göre daha azdır.
Yumurtalık Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Erken tanı her kanser türünde önemli olduğu gibi yumurtalık kanserinin tedavisi için de önemlidir. Yumurtalık kanseri teşhisi için tek bir tanı yöntemi bulunmamaktadır. Hastaların bir kısmında tanı başka nedenler ile yapılan araştırma ve cerrahi işlemler sırasında koyulmaktadır. Ameliyat sırasında çıkartılan sokula patolojik incelemeye gönderilir ve sonrasında tanı konulur. Ultrasonografi ve Ultrasonografi benzeri görüntüleme teknikleri uygulanır. Hastalığın tedavisinde ise ilk cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Erken tanı da yumurtalıkta meydana gelen tümörün çıkartılması için evreleme ameliyatı uygulanmaktadır.
Hastalığın ilerleyen evrelerin uygulanan tedaviler daha farklıdır. Ameliyat ile karın boşluğu içerisinde yer alan tümör çıkartılır. Gerek olursa ameliyat sırasında bazı bağırsak parçaları da çıkartılabilir. Çok erken dönem hastaları haricinde diğer hastalara ameliyat sonrasında kemoterapi uygulanmaktadır. Yani ameliyat yanı sıra aynı zamanda ilaç tedavisi de gereklidir. Yumurtalık kanseri ölüm oranı hastalığın teşhisine bağlı olarak değişir. Erken evrede tedavi %80-90 oranında yanıt verir. İleri evreler bu %50'lere kadar düşmektedir.
Yumurtalık Kanseri Yaşayanlar ve Yorumlar
Normal bir kadının hayatı boyunca yumurtalık kanseri yakalanma riski yaklaşık olarak %1,-,1,8 oranındadır. Yumurtalık kanseri olanların yorumlarına baktığımızda zor bir süreç yaşadıklarını fakat iyileşen sayısının yüksek olduğunu da belirtmek gerekir. Yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız ve uzun bir süredir devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurunuz. Erken teşhis hayat kurtarır...