Zahter çayı; vücuttan yüksek oranda toksin atmaya yardımcı olan, vücutta yenileme özelliği meydana getiren bir bitki çayıdır. Zahter çayının faydaları ve zararları hakkında bilgi almak, zayıflamaya etkilerini öğrenmek ve hamilelikte içili mi sorusuna yanıt bulmak için yazımızı okumaya devam ediniz.
Zahter Çayının Faydaları Nelerdir?
vücut direncinin yükselmesine yardımcı olan zahter çayı; mevsim geçişlerinde ne normal zamanlarda hastalıklara karşı vücudun korunmasını sağlamaktadır. Peki zahter çayı neye iyi gelir ve vücuda etkileri nelerdir? Bu soruların cevaplarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ağız ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ağız kokusu önlemek ve taze, ferah bir nefes sağlamak için sabahları bu çaydan içebilirsiniz.
- A vitamini bakımından zengin olan bu bitki çayı, göz hastalıklarını giderir ve aynı zamanda göre duyusunu iyileştirir. İleri yaşlarda meydana gelen katarakt gibi hastalıkların önlenmesine destek olur.
- Solunum yolu hastalıklarına iyi glemektedir. Mevsim geçişlerinde sıklıkla gözlemlenen bademcik şişmesi gibi rahatsızlıklarda oldukça etkilidir. Kuru öksürük sorununu gideren bu doğal içecek aynı zamanda solunum yolunu yumuşatır ve rahat nefes almayı sağlar.
- Enfeksiyon giderici etkisi bulunan zahter çayı, vücuttaki mikropların temizlenmesine destek olur. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarını da giderir. Sık sık idrara çıkma ve terleme yolu ile bakterilerin atılmasını sağlar.
- Vitamin ve mineral açsısından zengin olan bu bitki çayı vücuttaki serbest radikallerle savaşarak onları yok eder. Kanserli hücrelerin yayılmasını önler ve ilerlemesini durdurmaya yardımcı olur. Vücut direncini korur.
- Antioksidan özelliği sayesinde cildi arındıran ve daha canlı gözükmesini sağlayan zahter çayı, siyah nokta, leke ve sivilce için faydalıdır. Çayın içerisindeki mineraller cildin temizlenmesini sağlar. ayrıca bu etkisi sayesinde mantar enfeksiyonunu yok etmektedir. Ayaklardaki ve tırnaklardaki mantarı yok etmek için kullanabilirsiniz.
- İştah açıcı özelliğe sahip olan zahter çayı, kilo alamayan kişiler için olumlu etkiler sağlar. ayrıca hastalık sonrasında da iştahı açmak için etkilidir.
- Sindirim sisteminin düzenler ve bağırsakların daha aktif daha düzenli çalışmasını sağlar.
Vücuda enerji veren zahter çayı, gün içerisinde kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Gerek kokusu gerek lezzeti gerekse uyarıcı etkileri ile dinç olmayı sağlar.
Zahter Çayının Zararları Nelerdir?
İlaçlarla birlikte alınmaması tavsiye edilen zahter çayı, aynı zamanda kronik hastalığı olan kişiler tarafından kullanılırken dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Öncesinde mutlaka uzman bir doktora danışmak gerekir. Guatr hastalığınız varsa aynı şekilde dikkatli tüketmeniz gerekir. Zahter çayı tansiyonu yükseltirmi diye bakacak olursak genel olarak düzenleyici etkisi olduğu söylenebilir. Son olarak hassas bir bünyeye ve vücuda sahipseniz eğer, bu çay mide bulantısı yapabilir.
Zahter Çayı Zayıflatır mı?
Doğrudan kilo verme etkisi olmayan zahter ile zayıflama sağlamak için diyet ve egzersiz ile desteklemeniz gerekmektedir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile zahter çayı içerseniz metabolizma hızınızın daha da artmasını sağlayabilirsiniz. Bağırsak hareketlerini düzenleyen ve yağ yakmaya yardımcı olan bu çayın iştah açıcı etkisi unutulmamalıdır. İştahınız açık olduğunda yağ yakan besinler yemeye özen göstermelisiniz. Bu şekilde ideal kiloya ulaşabilirsiniz.
Zahter Çayı Hamilelikte İçilir mi?
Gebelik döneminde tüketilen bazı bitki çayları rahim kaslarını gevşetebilir ve düşüğe sebep olabilir. Gebelik dönemi için oldukça riskli olan zahter çayı bu süreçte tüketilmemelidir. Gebelikte zahter zararları bebek için risklidir. Bu konuda mutlaka doktorunuzda bilgi alınız.
Zahter Çayı Nasıl Yapılır? Ne Kadar Tüketilmeli?
Doğal içerikli zahter çay tarifi için öncelikle 1 bardak miktarında suyu kaynatınız. Demleyeceğiniz süzgecin içine 1 tatlığı kaşığı zahteri koyunuz ve üzerine suyu ekleyiniz. Bu aşamada çıkan suyu döküp hemen yeni bir sıcak su ekleyiniz. Bu şekilde zahterin üzerindeki suyu atıp, siyah suyu temizleyebilirsiniz. İkinci defa sıcak suyu ekleyince 5 dakika demlenmesini bekleyiniz. Daha sonra süzerek ve içerisinde dilerseniz bir limon dilimi atarak içebilirsiniz. Zahter çayı günde 2 bardaktan fazla içilmemelidir. Yemeklerden sonra midenizin rahatlaması için içebilirsiniz. Demlenme aşmasını çok uzatmayınız ve genel olarak taze bir şekilde tüketmeye özen gösteriniz.