İnsanlar, her zaman duyu organlarına büyük özen gösterirken kulak tıkanıklığı problemleri, duymayı etkilediği için kişilerin gündelik hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Kulak Tıkanması Neden Olur?
Kulak tıkanıklığı, her yaştan kişide rahatlıkla görülebilmektedir. Bu rahatsızlık bazı durumlarda çok basit bir sebepten dolayı oluşurken bazı durumlarda ciddi rahatsızlıkların ya da işitme kayıplarının habercisi de olabilmektedir. Genel olarak insanlar, kulaklarında tıkanma hissini yaşamaya ya da belirli oranda duyma kaybı yaşamaya başlarlarsa bu durumda birkaç gün bekleyerek sonrasında tedavi için adımlar atmaktadır. Tedavi aşamasında tıkanıklığa sebep olan durum ortadan kaldırılarak sorun ortadan kaldırılabildiği gibi farklı hastalıklar buna sebep oluyorsa uzun bir tedavi süreci de öngörülebilir.
Kulak Tıkanıklığının Sebepleri Nelerdir?
İnsanların kulaklarında yaşanan tıkanmaların en sıklıkla görülen nedeni kulak kiridir. Bilindiği üzere kulak, dış ortama açılan bir duyu organı olurken kulağın pisliklerden korunması için çok büyük bir kısım bulunmaz. Bu sebeple de çevresel etmenler sebebiyle kulağa kir rahatlıkla ulaşabilir. Temizlemek için kullanılan ürünler de bu kirleri daha fazla dibe doğru itebilirken böylece tıkanmalar meydana gelmektedir.
Çocukların soğuk algınlığına yakalanması genel olarak kulak tıkanmasına sebep olmaktadır. Bu olumsuz durum sıklıkla görülebilmektedir. Soğuk algınlığı durumunda kulağın önemli bölümlerinden birisi olan östaki borusu şişer ve bulunduğu bölgeyi tıkar. Bu sebeple de kişilerin duyma yetileri belirli oranda azalmaktadır.
Kulak Tıkanması Nasıl Olur?
Orta kulak iltihabı olarak belirtilen rahatsızlık insanlarda tıkanmanın en sık görülen nedenlerinden birisidir. Bu rahatsızlık yaşandığında insanların olta kulaklarında bir iltihap ortaya çıkar ve bu deri bozulması kulağı tıkayabilir. Buna ek olarak iltihap ile oluşan sıvı hastalığın geçiş sürecinde ortaya çıkarken bu sıvı da kulağı tıkayarak duyma kaybına sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra insanların günlük hayatlarında yaşadıkları ani yükseklik değişimleri kulaklarının tıkanmasına sebep olmaktadır. Genel olarak uçağa binildiğinde bu his sıklıkla yaşanmaktadır. Nadiren olsa da karayolu ulaşımlarında da yaşanabilmektedir. Buna ek olarak deniz ya da havuzda dalış yapan kişilerde de ani basınç değişimi olurken kulağın içerisine çok fazla su da dolabilir. Bu çevresel etmenler, insanlarda kulak tıkanıklığı sorununa sebep olmaktadır.
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Açılır? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kulak tıkanıklığının atlatılmasında en kolay yöntem kulak-burun-boğaz doktoruna görünmektedir. Bu kişiler, hastane içerisinde yer alan özel cihazlar ile belirli düzeyde basınçlı hava kullanarak kulağın içerisinde yer alan pisliği çekeceklerdir. Buna ek olarak eğer sorun kulak kiri değilse buna sebep olan hastalığın tedavisi için belirli ilaçlar reçetelere yazılır. Genel olarak damlalar ve iltihap kurutucu haplar ile birlikte bu tedavi işlemi gerçekleşmektedir. Eğer basınç değişimi sebebi ile kulakta tıkanmalar olmuşsa aynı gün içerisinde basıncın düzelmesi ya da belirli bir süre sabit kalması ile kulak tıkanıklığı geçebilmektedir. Kulağın adaptasyon süreci boyunca kulaklar belirli oranda tıkalı kalacaktır.