Kişinin kanındaki glikoz miktarı azaldığında kendini çok aç hisseder ve acilen bir şeyler yeme hissine kapılır. Bu durum açlık krizi olarak adlandırılmaktadır.
Açlık Krizi Belirtileri Nelerdir?
Açlık krizinin ne olduğuna açıklık getirdikten sonra açlık krizi belirtileri aşırı acıkma hissi, vücutta aşırı halsizlik durumu ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini hissettirmektedir. Bu his yemek yedikten 2-3 saat sonra bile hissedilebilir. Açlık krizi sonrasında kişi yemek yeme ihtiyacını acilen gidermek istediği ve sonrasında da tüketim yaptığı için düzensiz beslenme gerçekleştirmiş olacaktır.
Kişinin metabolizmasında gerçekleşen yemek yeme hissi sonucunda beyne bir uyarı gider ve kişinin acil yemek yeme ihtiyacı hissetmesine neden olur. Bunun yanı sıra kişinin uzun süre durması sonucunda mide asit oranı artacaktır. Bu durumun kişiyi oldukça rahatsız etmesi de yemek yeme ihtiyacını ortaya koyan diğer sebeplerdir.
Açlık Krizi Nasıl önlenir?
Açlık krizinin yaşandığı ilk andan itibaren midenin boş bırakılmaması gerekmektedir. Bu şekilde bastırılan açlık krizlerinde beslenme düzenine de dikkat edilmesi gerekir. Bu durum nasıl önlenmeli birlikte inceleyelim:
- Katı ve donmamış yağlar yerine kesinlikle sıvı yağlar tüketilmelidir. Omega 3 ve Omega 6 değerlerini içinde barındıran yağ çeşitlerinin kullanılması oldukça faydalı olacaktır.
- Şeker metabolizmanın dengesizleşmesine etki eden en zararlı bir yiyecektir. Bu yüzden şeker tüketimine dikkat edilmeli, hatta tamamen sıfırlamalıdır.
- Tükettiğimiz gıdalar her ne kadar katkı maddeleri ile dolu olsa da, katkısız gıdaları tüketmeye özen gösterin. Örneğin; tatlı ihtiyaçlarınızda pakette satılan gıdaları değil, meyve tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra konserve ve diğer paket ürünlerinin yerine doğal sebze tüketimine öncelik verilmelidir.
- Kişinin metabolizmasını dengede tutacak yiyeceklerin tüketilmesine öncelik verilmelidir. Yoğurt, kefir, çemen, ginseng, tarçın ve yeşil çay gibi gıdalar oldukça önemli açlık krizi önleme gıdalarıdır.
Açlık Krizini Bastıracak yöntemler Nelerdir?
Sağlıklı bir beslenmenin başı kahvaltıdır. Sabahları kahvaltı yapmamak, açlık krizlerini önemli ölçüde tetiklemektedir. Bu yüzden vücudunuzun gıdaya ihtiyaç duyduğu sabah saatlerinde kesinlikle çok yağ ve tuz içermeyen, aynı zamanda da vücudu yormayan hafif ürünlerle mideyi çok doldurmadan kahvaltı yapmak açlık krizlerinin yaşanmasını büyük ölçüde önleyecektir. "Düşük glisemik indekse sahip olan gıdalar" vücuttaki glikoz seviyesi üzerinde etkili olan gıdalardır. Bu gıdaları tüketmeniz halinde tokluk hissi yaşayacaksınız. Aynı zamanda bu gıdaların tüketilmesi aniden ortaya çıkan açlık hislerinizi de azaltacaktır. Lahana, ıspanak, brokoli, çilek, elma ve tam tahıllı ürünler içerdiği maddeler ile vücutta oluşacak ani açlık krizlerine engel olabilecek gıdalar arasında yer alır.
Açlık Krizinin Nedenleri Nelerdir?
İnsan vücudundaki kan şekeri oranı yaklaşık 2-3 saatte bir düşüşe geçmektedir. Bu durum sonucunda kişinin acıkması oldukça normal olarak görülebilir. Ancak çok uzun süreli mide boşalmasından sonra meydana gelen yüksek dereceli açlıklarda gün içerisinde kesinlikle ara öğünlerle önem verilmelidir. Açlık krizi günün herhangi bir saatinde meydana gelebilir. Bahsettiğimiz nedenler haricinde farklı bir sebebi de olabilir. Eğer çok sık böyle bir sorunlar karşılaşıyorsanız bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederiz.