Altı parmaklılık; polidaktili olarak da ifade edilen, insanlarda, kedilerde ve köpeklerde görülen genetik bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Çok parmaklılık olarak da adlandırılan altı parmaklılık mutasyon mudur kalıtsal mıdır sorularına cevap bulabilmek için makalemizin detaylarını inceleyebilirsiniz.
Altı Parmaklılık Nedir? Hangi Kromozomla Taşınır?
Doğuştan görülen altı parmaklılık, el ve ayak parmaklarında 5 taneden daha fazla parmak olması durumu olarak tanımlanır. Henüz anne karnındayken el ve gelişiminde parmaklar ilk başlarda yapışık durumdadır. Daha sonra dokuların erimesi ile birlikte parmak araları ayrılır. Bu sırada parmakların ayrılması sırasında meydana gelen bir hata sonucunda altı parmaklılık söz konusu olabilir. Hemen hemen her 500 doğumdan birinde görülür ve çoğunlukla genetik kabul edilir. 6 parmaklılık hangi kromozomla taşınır diye baktığımızda, her insan vücudunda 22 çift otozom kromozom vardır. Polidaktili bu kromozom ile aktarılmaktadır.
Altı parmaklılık farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Küçük parmağın ya da baş parmağın yanında ufak bir şişlik olarak veya bir parmağın ucunda iki uç şeklinde çatallanma gibi olabilir. Bunun yanı sıra el kenarında hareketsiz ufak bir şekilde karşımıza çıkabilir. Tüm bunlarla beraber aynı zamanda tüm gelişimi tamamlamış ve hareket halinde olabilen bir fazladan bir parmak da olabilir.
6 Parmaklılık Kalıtsal mıdır?
Çoğunlukla genetik olarak aktarıldığı belirtilen altı parmaklılık mutasyon mudur ya da kalıtsal mıdır diye sıklıkla sorulmaktadır. Bu durum mutasyon olarak kabul edilmektedir. Bu mutasyonun aile içinde kişiden kişiye geçebileceği belirtilmektedir. Bu durum aynı zamanda kalıtsal olduğunu da gösterir. Ek parmaklarını çok verimli şekilde kullanan altı parmaklı insanların olduğu bilinmektedir. Bir çeşitlilik olarak kabul edilen bu durum hastalık olarak nitelendirilmemektedir. 6 parmak durumu haricinde bir parmak eksik olup 4 parmaklı insanlar da bulunabilmektedir.
Altı Parmaklılık Neden Olur?
Çoğu zaman genetik faktörlü olduğu belirtilen altı parmaklılık sebepleri bazen herhangi bir neden yokken de oluşabilir. Yapışık parmak durumu şeklinde görülebilir. Ama bilimsel olarak çok sayıda farklı genin sebep olduğu bir durum olarak nitelendirilmektedir. Bazı insanlarda eklemsiz olan bu fazla parmak bazılarında ise eklemlidir ve işlevi bulunmaktadır. Genel olarak henüz anne karnındayken meydana gelir.
Altı Parmaklılık Ameliyatı Var mı?
Dünya üzerinde birçok kişide meydana gelebilen altı parmaklılık bazen diğer parmakların kaymasına ve gelişim bozukluğu oluşmasına neden olur. Böylece durumda ameliyat edilmesi gerekir. Bu ameliyatın yapılabilmesi için en uygun evre 6-12 aylık zamanıdır. Cerrahi işlem sırasında diğer parmakların dolaşımına zarar vermeden fazla olan parmağın alınması işlemi uygulanır. Eğer ameliyat henüz bebekken yapılacaksa genel anestezi ile yapılır. Polidaktili genel olarak iyileştirilebilir bir durumdur. Nadir olarak kalıcı bozukluk oluşabilir.