Demirhindi şerbeti; susuzluğun giderilmesi, mide bulantısının iyileştirilmesi için etkili olan Ramazan Ayı'nın gelmesi ile birlikte sıklıkla tüketilen içecekler arasında yer alana bir Osmanlı şerbetidir.
Demirhindi Şerbeti Tarifi Nedir?
Şifalı etkileri sayesinde çok eski zamanlardan bu yana severek tüketilen demirhindi şerbeti orijinal tarifi şu şekildedir:
Malzemeler: 100 gram kadar demirhindi meyvesi, 1 litre içme suyu, 2 tane karanfil, 1 adet çubuk tarçın, yarım su bardağı kadar toz şeker, 1 yemek kaşığı bal, 2 dal adaçayı, 1 tutam kadar ıhlamur, 1 baş zencefil.
Yapılışı: Demirhindi meyvelerinin kabuklarını temizleyiniz ve tencereye atınız. Sonrasında üzerine 1 litre su koyup 1 gece bekletiniz. Daha sonra tencerenin içerisine çubuk tarçın, karanfil, adaçayı, ıhlamur, bal, zencefil ve toz şeker ekleyip kaynatınız. 1 saat boyunca kısık ateşte kaynattıktan sonra ocaktan alınız ve soğumaya bırakınız. Soğuma sonrasında süzünüz ve buzdolabında 3-4 saat bekletip tüketebilirsiniz.
Şekersiz demirhindi şerbeti de yapabilirsiniz. Tarifte şeker yerine bal ekleyerek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Oruç tutarken hem kan şekerinin dengelenmesi hem de susuzluk etkisinin giderilmesi için bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
Demirhindi Şerbetinin Faydaları Nelerdir?
C vitamini, karoten, protein, folat, niasin, tiamin, bakır, potasyum, kalsiyum, demir, selenyum, fosfor, çinko ve magnezyum gibi mineralleri içeren demirhindi meyvesinden elede edilen demirhindi şerbeti lifli içeriği sayesinde birçok fayda sağlamaktadır. Bunları sıralayacak olursak eğer;
- Susuzluğun giderilmesini sağlar. Vücuttaki sıvı oranının dengelenmesini sağlayarak böbreklerde meydana gelen taş ve kum gibi oluşumların önüne geçer. İftar ve sahur arasında 2 bardak içilmesi, gün boyu su tüketilmemesi sonucunda meydana gelen susuzluk etkisini giderir.
- İçerisinde yer alan antioksidanlar sayesinde mide asidini dengeler ve mide ekşimesi problemlerinin önüne geçer. Bununla birlikte bağırsakların yumuşamasını sağlar ve sindirim problemlerinin önüne geçer. Ramazan ayında sık görülen kabızlık gibi problemleri giderir.
- Metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak besinlerin kana çabuk bir şekilde karışmasını sağlayan bu doğal şerbet, aynı zamanda vücuttan toksin atılmasını sağlar.
- Çevresel faktörlere bağlı olarak meydana gelen sinir hücrelerinin deforme olması durumunu ve hücrelerdeki toksinleri azaltan, psikolojik hastalıklara yakalanmayı önleyen bu şerbet, konsantre gücünü artırır ve yorgunluk gibi sağlık problemlerinin önlenmesine destek olur.
- C vitamini açısından zengindir. Bu özelliği sayesinde damarlarda meydana gelen kan akışını kolaylaştırır. Bu sayede kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Ayrıca damarlardaki basınç nedeni ile meydana gelen yüksek tansiyonu da önler.
- Anti-mikrobiyal özelliği bulunan ve vücuttaki zararlı parazitlerin azaltılmasına yardımcı olan demirhindi şerbeti, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayarak vücudu kansere karşı korumaktadır. Bununla birlikte bağırsak kurtlarını da ortadan kaldırır.
- Karaciğerin toksinlerden arınmasını sağlar. Karaciğer yağlanması problemlerini önlemektedir.
- Boğaz ağrısının giderilmesini sağlar ve aynı zamanda öksürüğü keser.
Faydaları ile kendinden sıklıkla söz ettiren demirhindi şerbeti hamilelikte içilir mi gibi soruları beraberinde getirmektedir. Uzmanlarda 5 aylık bebeklerin ve hamile kadınların bu şerbeti içebileceğini belirtmektedir. Fakat demirhindi şerbeti emziren anneler için daha farklıdır. Bebeği 5 aydan küçük olan annelerin tüketmemesi ve tüketim öncesinde doktora danışması gerekir.
Demirhindi Şerbeti Zararları Nelerdir?
Çoğunlukla faydaları ile kendinden söz ettiren demirhindi şerbeti, gereğinden fazla tüketildiği zaman midede yanma ve kusma etkisi meydana getirmektedir. Bu tarz etkilerin oluşmaması için tüketim miktarında dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra aşırı tüketildiği zaman karaciğeri olumsuz yönde etkileyerek tahribat etkisi meydana getirebilir. Uzun süre içildiği zaman karaciğer fonksiyonlarının kaybolması söz konusu olabilir. Demirhindi ne kadar tüketilmeli diye bakacak olursak eğer, günde 2 bardak yeterli olmaktadır. Fazlası zararlıdır.
Demirhindi Şerbeti Kalorisi Kaçtır? Fiyatı Ne Kadar?
1 porsiyon kadar demirhindi şerbetinin kalorisi 280-290 arasındadır. Eğer ki şerbeti şekersiz yaparsanız kalori değeri biraz daha düşmektedir. Evde hazırlanıp tüketilebilen bu şerbet aynı zamanda hazır olarak da satılmaktadır. Demirhindi şerbeti fiyatı çok pahalı değildir. Dilerseniz marketlerden, internet üzerinden satın alabilirsiniz.