Huzursuz bağırsak sendromu; kalın bağırsağı etkileyen, ishal, kabızlık, şişkinlik ve kramp gibi belirtileri ile kendini gösteren bir tür sindirim sorunudur. Toplumun yaklaşık olarak %15'ini etkileyen huzursuz bağırsak sendromu bitkisel tedavisi ve diyeti hakkında bilgi vereceğimiz yazımızda aynı zamanda ne iyi gelir sorusuna da cevap bulacağız.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?
Bir tür gastrointestinal bozukluk olarak tanımlanan huzursuz bağırsak sendromu; hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleri ile de bilinen, kronik bir hastalıktır. Fonksiyonel sindirim problemlerine neden olan bu rahatsızlık bağırsak hareketlerinde anormallik meydana gelmesi ile oluşur. Daha çok gençlerde ve 45 yaş altı bireylerde meydana gelmektedir. Ani değişiklikler, yoğun stres, enfeksiyon ve beslenme düzeni sonrasında gelişen bu rahatsızlık çevresel faktörlerin tetiklemesi ile meydana gelebilmektedir. Huzursuz bağırsak sendromu nedenlerine baktığımızda; enfeksiyon, gıda intoleransı, lifsiz beslenme, stres, antibiyotik, antiasit ve ağrı kesici ilaçlar, alkol ve sigara tüketimi gibi durumlar sonrasında gelişebilmektedir.
Huzursuz Bağırsak Sendromuna Ne İyi Gelir?
Genel olarak günlük hayatta uygulanan bazı değişiklikler ve diyet, huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelmektedir. Genel anlamda huzursuz bağırsak sendromuna çözüm için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller, fındık gibi lif açısından zengin olan yiyecekler bu hastalıkta görülen kabızlığın giderilmesi için etkilidir.
- Azar azar ve sık sık yemek yemek şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.
- Yiyeceklerin uzun süre ve yavaş yavaş çiğnenmesi gaz şikayetlerinin giderilmesi için faydalı olur.
- Düzenli egzersiz yaparak hem bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini hem de endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, stres azalır ve stres kaynaklı belirtilerde azalma görülür.
- Huzursuz bağırsak sendromu kefir tüketimi ile hafiflemektedir.
IBS olarak kısaltılan huzursuz bağırsak sendromu beslenme kriterleri bakımından oldukça önemlidir. Şikayetlerin ve semptomların azaltılması için bu detaylara dikkat etmeniz etkili olacaktır.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Her hastada farklı belirtiler gösteren huzursuz bağırsak sendromunda en yaygın görülen belirtiler; dışkılama sonrasında ortadan kalkan ağrı, kramp ya da şişkinlik, aşırı gaz problemi, ishal ya da kabızlık, dışkıda mukus olması gibidir. Hastalarda zaman zaman şiddetli ataklar da görülebilir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Bitkisel Tedavisi Var mı?
Bağırsaklarda gaz, şişkinlik ve kramp meydana getiren huzursuz bağırsak sendromu bitkisel çözümler ile iyileştirilebilir. Bunlar şöyledir:
Papatya çayı: Bağırsaklardaki krampı azaltan bu doğal çay, aynı zamanda enflamasyonu ve spazmları da giderir. Kabızlık ve ishal için etkilidir. Beraberinde stres ve kaygıyı da giderir.
Lavanta çayı: sinir sisteminin rahatlamasını sağlayan bu doğal çay, stres giderici etki meydana getirir ve semptematik sinir sisteminin düzenler.
Passiflora: Huzursuzluk, sinirlilik, stres, anksiyete ile bağlantılı olan sindirim sistemine bağlı kas spazmlarını azaltan bu bitki, aynı zamanda IBS semptomlarını da giderir.
Nane: Sindirim sisteminin bakteri florasını düzenler ve krampların, ağrıların azalmasına yardımcı olur.
Yukarıda saydıklarımızın haricinde meyan kökü, rezene ve aynısefa bitkisi de aynı şekilde IBS şikayetlerinin hafiflemesi için etkilidir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Diyeti Nasıl Yapılır?
Bu hastalıkta herkesin uygulayabileceği tek ve özel bir diyet yoktur. Hastalığın belirtilerini ve semptomlarını azaltmak için bazı kriterlere dikkat ederek beslenmelisiniz. Yemeklerinizi taze malzemeler ile evde hazırlayınız. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler, onları tetikleyen besinleri keşfetmeli uzak durmalıdırlar. Probiyotik özelliği bulunan lahana turşusu, ev yoğurdu, tarhana tüketimi sağlanmalıdır. Düzenli keten ve yulaf tohumu tüketimi sağlanmalıdır. Sorbitol isimli tatlandırıcıdan uzak durulmalıdır. Eğer ishal söz konusu ise kahverengi ekmek, kahverengi pirinç, fındık ve baklagiller gibi yüksek lifli besinler tüketilmemelidir. Kabızlık varsa eğer bol lifli besinler yenmelidir. Bu rahatsızlık için fodmap diyeti uygulanabilir.