Işkın otu; dağlık ve yüksek yerlerde yetişen, C vitamini açısından zengin olan, vücuda birçok faydası bulunan doğal bir ottur. Ekşi bir tada sahip olan bu ışkın otu kanser tedavisi başta olmak üzere pek çok hastalık için şifa özelliği taşımaktadır.
Işkın Otu Nedir? Ne İşe Yarar?
Hücre yenileyici özelliği bulunan ışkın otu; doğal bileşenlere sahiptir ve vitamin, mineral açısından oldukça zengindir. Vücutta hasar görmüş hücrelerin yenilenmesini sağlayan bu bitki kanser tedavisi için tercih edilen doğal bir yöntemdir. Adeta doğal bir ilaç olarak nitelendirilmektedir Son zamanda ışkın otu kanser tedavisi adı altında sıklıkla kullanılmaktadır. Bilimsel olarak vücuda sağlamış olduğu pek çok etkisi kanıtlanmış olan ve uçkun adıyla da bilinen bu bitki A, B1, B2, K ve E vitaminleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Kırmızı ve kahve rengi çiçeklere sahip olan ışkın otu, ülkemizde daha çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yetişmektedir.
Tat olarak kiviyi andıran ışkın otunun kökü tüketilmektedir. Genel olarak etrafındaki yapraklar iyice soyulur. Çünkü yapraklarının zehirli olduğu belirtilmektedir. İçeriğindeki polifenol bileşeni sayesinde kanserli hücrelerin iyileşmesine yardımcı olan bu bitki aynı zamanda mide hastalıklarına, şeker ve tansiyon gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Pişirilerek tüketildiği zaman etkisi daha da artan bu bitki kuzukulak familyasına aittir. Işkın otu suyu doğal bir ila. gibi tüketilebilmektedir. Bitkinin içerisinde bileşenler ve özellikler, cilt sağlığının korunması, iyileşmesi gibi etkiler meydana getirebilmektedir.
Uçkun Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?
Kandaki şeker oranının dengelenmesini sağlayan ışkın otu kökü, özellikle şeker hastaları için oldukça yararlıdır. Çünkü bu bitki kandaki ani yükselmeleri ve düşmeleri önlemektedir. Kandaki insülin değerini düzenlemektedir. Uçkun otunun suyu içildiği zaman astım hastaları için şifalı olmaktadır. Eğer ki sürekli yaşanan bir öksürük problemi söz konusuysa bu bitkiden yararlanmak faydalı olacaktır.
Mide asidini dengeleyerek midenin korunmasını sağlayan ışgın otu, midenin delinmesini önler ve aynı zamanda yemek borusu kanseri gibi rahatsızlıkların önüne geçer. Bununla birlikte iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Fakat aşırı yemek tüketimi değil dengeli tüketim sağlamaktadır.
Işkın otunun günde 300 gram tüketilmesi, yetişkin bir kişinin C vitamini ihtiyacının yaklaşık %50'sinin karşılanmasına anlamına gelmektedir. Bu vitamin değeri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan bu bitki hem ciltteki kırışıklıkları ve lekeleri giderir hem de vücutta ciddi hastalıklara neden olan serbest radikallerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Vücut için arındırıcı etkisi bulunan ışkın otu, halsizlik, uyku ve stres gibi etkilerin giderilmesine de etki eder.
Işkın Otu Kökü Nasıl Kullanılır? Nasıl Tüketilir?
Bu bitkinin tamamı değil kökü tüketilmektedir. Yaprakları zehirli olabileceği için güzelce temizlenip kökünün tüketilmesi gerekmektedir. Erzurum, Malatya, Bitlis, Sivas, Bingöl, Muş, Van, Elazığ, Hakkari, Mardin ve Tunceli illerimizde bol miktarda yetişen ışkın otu çayı ya da suyu tüketilebilen bir bitkidir. Bol su ile yıkayıp çiğ tüketebilir, pişirebilir ya da suyunu, çayını içebilirsiniz.
Işkın Otunun Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Genel olarak faydaları ile kendinden söz ettiren ışkın otunun zararları aşırı tüketildiği zaman oluşabilmektedir. Gereğinden fazlasını tüketmek, bağırsak problemlerine yol açar ve ishal gibi sorunlar meydana gelir. Yaprakları zehirli olabileceği için köküne kadar soyulup tüketilmesi gerekir. Aksi durumda farklı sonuçlar meydana gelebilir. Ayrıca çocukların tüketimi için etkili olmadığı da belirtilmektedir.