Mantar zehirlenmesi; içerisinde zehirli maddelerin bulunduğu mantarların çiğ ya da pişirilerek tüketilmesi sonucunda meydana gelen, ölümle sonuçlanabilen ve ciddi semptomlar meydana getiren bir sağlık sorunudur. Çoğunlukla yağışların arttığı İlkbahar ve sonbahar aylarında artış gösteren mantar zehirlenmesi vakaları, cinsi ve türü bilinmeyen mantarların tüketilmesi sonucunda meydana gelir.
Mantar Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Doğada yüzlerce mantar çeşidi bulunmaktadır. Mantar konusunda ne kadar uzman olursanız olun zehirlenme ve ölüm gibi sonuçların görülmesi oldukça olasıdır. Dünya üzerinde yetişen mantar türlerinden pek çoğu zehirlidir. Mantar zehirlenmesi belirtilerine baktığımızda;
İlk 2 arasında görülen semptomlar şöyledir:
- Sersemlik ve uykuya meyilli olmak söz konusu olur.
- Tansiyon düşüklüğü meydana gelebilir.
- Bulanık görme ve görüş netliğinin kaybolması durumu oluşur.
- Yüz ve boyun bölgesinde kızarma görülür.
- Nabzın yükselmesi söz konusu olur.
- Ağızda metal bir koku oluşur.
- Bulantı ve kusme görülür.
İlk 6 sonrasındaki semptomlar:
- Bulantı ve kusma meydana gelir.
- İshal ve yüksek ateş söz konusu olur.
- Nabız yükselir.
- Karın ağrısı meydana gelir.
- Karaciğer ve böbrek yetersizliği söz konusu olur.
- Koma ve ölüm meydana gelebilir.
Mantar zehirlenmesi öldürür mü diye merak ediyorsanız; çokluk organ yetmezliği meydana getirerek ölüm gibi sonuçlara neden olabilir.
Mantar Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Yukarı belirtilen semptomlar meydana geldiği zaman vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Mantar tüketirken yediğiniz mantarın türünü unutmayınız. Çünkü her mantarın etkisi farklı olmaktadır. Doktora yenilen mantar hakkında detaylı bilgi verilmesi gerekmektedir. Hastanın oksijen kaybetmemesi için etrafının kalabalık olmaması gerekir. Oksijen miktarının azalması akciğer problemlerine neden olabilir. İçerisinde muscarin bulunan mantar, sinir sistemini uyarır ve tansiyonun düşmesine, göz bebeklerinin büyümesine, bulanık görmeye ve nefes darlığına neden olur. Vücudun parasempatik sistemini uyarır ve zehirlenme meydana gelir. Fallotoksin ya da amatoksin zehri içeren mantarlar karaciğer ve böbreğin çürümesine neden olabilir. Psilosin zehri içerenler sanrı ve hezeyanlar meydana getirir. Musimol zehri içeren mantarlar ağrı duyusu ile sinir sistemini etkilemektedir.
Mantar zehirlenmesine evde çözüm sağlamak yerine doktora gitmeniz gerekir. Yoğurt ile mantar yemek zehirlemez diye düşünüyorsanız bu doğru değildir. Ya da iyi pişmiş mantar zehirlemez diye düşünüyorsanız bu da doğru değildir. Konserve mantar zehirler mi diye baktığımızda eğer ki içerisinde zehir varsa her ne şekilde olursa olsun zehirlen söz konusu olabilir.
Mantar Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Birtakım belirtiler ile hastaneye gittiğiniz zaman öncelikle birtakım tahliller yapılmaktadır. Zehirlenen kişide çok fazla sıvı kaybı meydana gelmektedir. Sıvı kaybını önlemek için ilaç tedavisi uygulanır. Böbrek ve karaciğer testi de yapılmaktadır. Değerlerin normal çıkmaması halinde düzelene kadar tedavi uygulanır. Mantar zehirlenmesinde ne yapılır diye soracak olursanız, zehirlenmenin şiddetine bağlı olarak mide yıkanır ve serum desteği sağlanır. Doğru tedavi ile zehirlenme etkisi vücuttan atılır ve ölüm gibi sonuçlar engellenir. Erken teşhis bu konuda önemlidir. Eğer karaciğer ve böbrek yetersizliği söz konusu olursa vücutta amonyak birikir ve bu da hastanın hayatını kaybetmesine neden olur.
Mantar Zehirlenmesi Öldürür mü?
Erne müdahale yapılmadığı zaman mantar zehirlenmesi öldürücü olabilir. Hangi mantarın ne kadar tüketildiği bu konuda önem arz etmektedir. Zehirli mantarlar doğada her yerde bulunabilir. Mantar yerken tarihi geçmemiş kültü mantarı yemeye dikkat ediniz. Bununla birlikte diğer mantar türleri ile kesinlikle uzman olan kişilerden destek alarak toplayıp tüketiniz.