
İçinde sıvı olan kesecikler olarak ifade edilen kistler, memedeki süt kanalında bezlerde meydana geldiği zaman meme kisti olarak tanımlanır. Memede kist belirtileri hakkında bilgi almak ve neden olur, çeşitleri nelerdir öğrenmek için yazımızın içeriğinden faydalanabilirsiniz.
Memede Kist Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Oval ya da yuvarlak şekilde olan kolay hareket edebilen yumru şeklinde oluşumlar şeklinde ifade edilen meme kisti; 1 cm'den küçük ya da büyük şekilde meydana gelen oluşumlardır. Her 14 kadından birinde meydana gelebilen meme kisti, genel olarak 40-49 yaş aralığında görülmektedir. Süt emziren kadınlarda içi süt ile dolu olan galaktosel kistler görülebilmektedir. Memede kist çeşitleri iyi huylu ya da kötü olarak meydana gelir. Basit olarak meydana gelen kistlerin çoğu ilk 1 yıl içerinde kaybolurken, %12si 5 yıl sonra bile görülebilmektedir. Basit kistler düzgün ince cidarlı iken, kompleks kistler, solid katı kısımlar içere, böleli, sıvı içeriği yoğun, cidarı düzgün olmayan yapıdadır. USG/MMG'de ele gelmeyen basit kistler eğer bir semptom meydana getirmiyorsa takip gerektirmemektedir.
Adet döneminde büyüyüp küçülebilen kistler ele geliyorsa ve ağrılıysa kistlerin içerisindeki sıvılar enjektörler ile boşaltılır. Bu sıvı kanlı bir yapıda ise sürekli tekrarlıyorsa, patolojiye gönderilir. Eğer patolojiye giden kist oluşumu 3 ayda tekrarlamıyorsa ve içinde kan yoksa basit bir kisttir. Kist içeriği kanlı olduğunda kanserli bir yapıdan söz etmek mümkün olabilir. Bu tarz durumlarda cerrahi işlemler ile kötü kistler çıkartılmaktadır. Bunun yanı sıra solid yapıda olan kompleks kistlerde kanser görülme riski solid yapısı azse yüzde 0.3, eğer fazlaysa %23 oranda seyreder. Bu kistlerin dikkatli bir şekilde incelenmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir.
Memede Kist Neden Olur?
Kadınlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan meme kisti, özellikle menopoz öncesinde kadınlarında yaklaşık olarak üçte birinde görülmektedir. Meme de iki temel doku bulunmaktadır Bunlar bağ dokusu ve süt bezleridir. Bu organda bağ dokusu ile sarılı halde bulunan süt bezleri yer almaktadır. Bağ dokusunda artış meydana geldiği zaman süt kanalları tıkanır ve kist oluşumu meydana gelir. Kadınların pek çoğunda meydana gelen meme kisti sebepleri genel olarak bu şekildedir. Bu yapıların kanser ile ilişkisi yoktur ve bundan dolayı Fibrokistik yapı olarak tanımlanır. Nedenleri ile psikolojik, hormonal, çevresel ya da beslenme ile ilgilidir. Meydana gelen kistin içeriği farklı ise o zaman kanser hastalığından bahsedilebilir. Memede kist kaç cm tehlikelidir diye baktığımızda bu yapıların çaplarının birkaç mm'den 10 cm'ye kadar ulaşabildiğini belirtebiliriz. Kisti değerlendirirken büyüklüğü değil, özellikleri ve yapısı tehlikeli olup olmadığını göstermektedir.
Memede Kist Belirtileri Nelerdir?
eğer kistler çok büyük değilse ve yüzeysel yerleşimde değillerse elle muayene ile anlaşılması güçtür. Elle muayene sırasında anlaşılması için yüzeyde olması ya da biraz büyük olması gerekir. Memede kist görüntüleri ultrasonografide anlaşılır Memede kist var mı yok mu bu şekilde ortaya çıkar. Elle muayene edildiğinde dokular settir ve çıkıntılar vardır. Genel olarak memede kist olduğunda adet dönemlerinde ağrısı çok daha fazla artan meme ve koltuk altı ağrıları söz konusu olur. Memede kist ve kitle arasındaki fark ise kistler daha yumuşak, kitleler ise daha sert yapıda olabilmektedir. Kistlerin yapısı büyükse ve sayıları çoksa eğer ağrı şikayetleri çok daha fazla görülür. Eğer kist iltihaplı ise varlığı daha da belirgin bir şekilde hissedilir.
Memede Kist Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Yaklaşık olarak 100-150 dakika süren meme kisti ameliyatları, meydana gelen kistin yapısına ve oluşumuna bağlı olarak gerçekleşir. Memede kist kendiliğinden geçer mi diye soracak olursanız basit bir kist ise evet geçebilir. Fakat bazı durumlarda cerrahi işlemler gereklidir. Ağrı, hassasiyet, estetik kusur söz konusu ise, kistin içerisinde ya da duvarında şüpheli lezyon varsa, takip sırasında memede şüpheli lezyon varsa fibrokistik memeye ameliyat yapılabilir. İyi huylu kistler çoğunlukla genetik ve çevresel faktörler ile oluşur. Erken teşhis kanser gibi hastalıkların önlenmesi için önemlidir. bundan dolayı ihmal etmeyiniz.