Pelin otu; sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olan, papatyagiller familyasına ait ve Anadolu'da doğal bir şekilde yetişen bir bitkidir. Genellikle Akdeniz Bölgesi'nde yetişen ve artemisia ismi ile de bilinen bu bitki, kırmızı çiçeklere sahiptir.
Pelin Otunun Faydaları Nelerdir?
Yurdumuzun Kuzey bölgelerinde, Güney bölgesinde ve İç Anadolu'da yabani bir şekilde yetişen pelin otu, daha çok zengin kültür topraklarını tercih eden bir bitkidir. Çok eski zamanlardan bugüne ilaç yapımında kullanılan pelin otu, bu konuda oldukça etkilidir. Normal olarak tüketiminin de vücut için birçok faydası bulunmaktadır. Bunları şu şekilde nitelendirmek mümkündür:
- Safra kesesi ve karaciğer için oldukça faydalıdır. Bu iki organın da dengeli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
- Vücutta kan dolaşımının dengelenmesine katkı sağlamaktadır.
- İçeriğinde yüksek oranda antioksidan barındırmaktadır. Bu özelliği vücutta detoks etkisi meydana getirmektedir.
- Ciltte meydana gelen yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır. Ayrıca tahriş ve cilt üzerindeki ağrıların giderilmesinde de etkilidir.
- Midenin sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlayarak, sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.
- Bağırsak sağlığını iyileştiren bu bitki, bağırsak spazm durumlarında sıklıkla tercih edilmektedir.
- Ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır. Yüksek ateşli hastalıklarda bu özelliği sayesinde fayda sunmaktadır.
- Cinsel isteği ve performansı arttırıcı etkisi vardır.
- Kadınlarda adet döneminde görülen ağrı, mide bulantısı, iştahsızlık ve bitkinlik gibi etkilerin giderilmesini sağlar. Bunun yanında adet söktürücü özelliği de bulunmaktadır.
Pek çok hastalığın ve vücuda rahatsızlık veren durumun giderilmesinde etkili olan pelin otu bitkisi aynı zamanda sakinleştirici özelliği ile stres giderici olarak da kullanılmaktadır. Bunun yanında bağırsak parazitlerinin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sistemini koruyan ve güçlendiren özelliği sayesinde vücutta adeta koruyucu bir kalkan görevi üstlenmektedir.
Artemisia Ne İşe Yarıyor?
Ödem, yağlanma ve enfeksiyon hastalıkları için faydalı olduğu bilinen artemisia, kış aylarında artış gösteren romatizma hastalıkları için faydalıdır. Ayrıca böbrek hastalıklarında da yararlı etkiler sunmaktadır. Sindirim sistemi hastalıkları için faydalı olan bu ot, mide ülseri, midede yanma ve ekşime gibi rahatsızlıkların giderilmesine katkı sağlar. İçerisinde yer alan bileşenler sayesinde tıbbi alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bedeni güçlendirici tonik etkisi bulunan bu bitki, idrar söktürücü özelliğe de sahiptir. Bu etkileri sayesinde birçok hastalık için kullanılmaktadır.
Pelin Otu Nasıl Tüketilir?
Birçok faydası bulunan pelin otu kullanımı oldukça kolaydır. Bir cezvenin içerisine tam veya yarım tatlı kaşığı pelin otu koyup üzerine kaynamış su eklemektir. Eğer ki kaynamış su değil de soğuk su eklerseniz tadı oldukça acı olur ve tüketmekte güçlük çekersiniz. 10-15 dk. demlenme sağlandıktan sonra tüketime hazır hale gelecektir. Gün içerisinde 2 ya da 3 bardak tüketim sağlayabilirsiniz. En fazla 3 hafta kullanınız ve ardından 2 hafta ara veriniz. Buna dikkat edilmezse zehirlenme yaşanabilir. Eğer tadı çok acı gelirse içerken 1-2 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Pelin otunun bu şekilde demlenerek tüketilmesi tüm faydalarından yararlanmayı sağlayacaktır.
Pelin Otunun Zararları Nelerdir?
Ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman oldukça faydalı olan pelin otunun zararları fazla tüketim ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Ayrıca tüketmemesi gereken risk grupları da bulunmaktadır. Hamile kadınların ve çocukların kesinlikle tüketmemesi gerekmektedir. Çünkü şifası olduğu kadar zehirli bir yapısı da bulunmaktadır. Sağlığınız için belirli ölçülerde ve dikkatli tüketim sağlayınız.