Rota virüsü; bağırsak enfeksiyonu olarak nitelendirilen, ishal gibi semptomlara neden olan ve bulaşıcılığı oldukça yüksek olan bir rahatsızlıktır.
Rota Virüsü Nedir, Ne Demek? Nasıl Bulaşır?
Dünya üzerinde oldukça sık rastlanılan rota virüsü, çocuklarda ve bebeklerde ishal başlangıcının ana nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda oluşan bu hastalık bağırsak iltihabı şeklinde kendini göstermektedir. Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocukların çoğu en az 1 kere bu virüse yakalanmaktadır. Yüksek ateş, ishal ve kusma ile kendini gösteren rota virüsü, ağız ve dışkı yolu ila bulaşma göstermektedir. Daha çok kış ve ilkbahar aylarında yayılım göstermektedir. İshal ve kusmaya bağlı olarak vücutta önemli ölçüde sıvı kaybı meydana gelebilir ve küçük çocuklarda bu durum ölüm gibi sonuçlar meydana getirebilir. Virüsün vücutta kuluçka süresi yaklaşık olarak 2 gündür. İyileşme süresi ise 1 haftadır.
Rota virüsü için geliştirilmiş ilaç değil bir aşı bulunmaktadır. Bu aşı ile hastalıktan korunma sağlanabilmektedir.
Genel olarak rota virüsü nasıl bulaşır sorusu herkes tarafından merak edilmektedir. Bulaşması oldukça hızlıdır. İnsandan insana bulaşabilen rota virüsü, yetişkinlerde sık görülmemektedir. Kusma ve dışkı gibi etkenler ile bulaşma meydana getiren bu virüs aynı zamanda öksürük ile de bulaşabilmektedir. Hasta olan çocuk ile temas ve yakınlık bulaşma riskini oldukça arttırmaktadır. Hastalık genel olarak ayakta tedavi edilirken aynı zamanda hastanede tedaviler de sağlanmaktadır.
Rota Virüs Belirtileri Nelerdir?
Virüs vücuda efekte olduktan sonra yaklaşık olarak 2-3 gün boyunca bir kuluçka dönemi meydana gelir. Bu süreç sonrasında ishal ve kusma ile kendini bellir. Beraberinde ateş de bu semptomlara eşlik eder. Bol sulu bir ishal meydana gelir. Virüs sadece hastalık sırasında değil öncesinde ve sonrasında da dışkıda bulunabilmektedir. İshal nedeniyle karın krampları meydana gelir ve bu da bebekleri oldukça huzursuz yapmaktadır. Bulantı, kusma ve ishal nedeniyle vücutta sıvı kaybı oluşur. Vücudunda sıvı eksikliği meydana gelen bebeklerin gözlerinde çökme, aşırı derecede huzursuzluk, göz yaşının azalması, derinin pörsümesi, idrara az çıkma, bıngıldak çökmesi, bitkinlik ve hızlı nefes alıp verme gibi durumlar meydana gelmektedir. Hastalığın ne kadar ciddi ölçüde olduğunu vücuttaki sıvı kaybı belirlemektedir. Yaklaşık olarak 3-9 gün içerisinde iyileşme meydana gelmektedir.
Rota Virüsü Olanlar Ne Yemeli?
Beslenme düzeni bağışıklık kuvvetlenmesi için oldukça önemlidir. Hastayken dengeli ve sağlıklı beslenme daha kısa sürede iyileşme meydana getirmektedir. Rota virüsü olanlar probiyotik ve çinko desteği almalıdır. Çocuklara öğünlerde yoğurt, pirinçli yoğurt çorbası, muz ve patates gibi ishali engelleyecek yiyeceklere verilmelidir. Bebeklere ise anne sütü ve beraberinde birtakım özel mamalar verilmelidir. Bu şekilde bağışıklığın güçlendirilmesi ve hastalığın yenilmesi sağlanır.
Rota Virüsü Tedavisi ve Aşısı
Belirli bir ilacı olmayan rota virüsü tedavisi için antibiyotik gerekli görülmemektedir. İshal kesiciler tavsiye edilmemektedir. Çünkü bunlar ishalin süresini uzatmaktadır. Hastalığın tedavisi için gerekli olan kusmanın kesilmesi ve vücuttaki sıvı kaybının engellenmesidir. Eğer ki ateş varsa ateş düşürücüler kullanılabilir. Yağlı yiyecekler ve inek sütü verilmemelidir. Ek besin alamayan bebekler emzirilmeye devam edilmelidir. Eğer ki kusma çoksa sıvı kaybının önlenmesi için hastaneye gidilmelidir. sıvı kaybı çoksa damar yolu ile vücuda sıvı verilmektedir. Ülkemizde 2006 senesinden bu yana rota virüsü aşısı uygulanmaktadır. Aşının fiyatı kullanılan aşı türüne göre değişmektedir.