Salisilik asit; cilt sağlığı için oldukça önemli olan ve beta hidroksi asiti olarak bilinen, yağda çözünebilen, gözeneklere nüfuz ederek tıkanıklığı gideren ve yağı kiri temizleyen bir bileşendir.
Salisilik Asit Nedir? Neye İyi Gelir?
Kozmetik ürünlerinin pek çoğunda yer alan salisilik asit; tıkalı gözeneklerin derinlemesine temizlenmesini sağlayan, anti-bakteriyel özelliğe sahip olan bir içeriktir. Çeşitli cilt sorunlarının tedavi edilmesinde önemli olan salisilik asit tonik olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Cilt üzerinde ölü hücrelerin temizlenmesini sağlarken aynı zamanda siyah nokta oluşumlarının önüne geçer. Ayrıca hafif ve orta dereceli sivilce problemleri için de etkili olmaktadır.
Salisilik Asit Ne İşe Yarar?
Birçok meyve ve sebzenin içerisinde doğal olarak yer alan salisilik asit cilde faydaları açısından değerlendirildiği zaman;
- Siyah nokta oluşumunu önlemektedir. Gözeneklere nüfuz ederek, cildin alt katmanlarında temizleyici etki meydana getiren bu asit, siyah noktaların giderirken aynı zamanda gözeneklerin küçülmesine de etki etmektedir.
- Cilt lekelerini giderilmesine yardımcı olur. Çeşitli sebeplerden meydana gelmiş olan cilt lekelerini ciltte meydana getirdiği yenileme ve deri soyma etkisi ile gerçekleştirmektedir.
- Peeling özelliği sayesinde cildi ölü deriden arındıran salisilik asit, cildi rahatlatır ve oldukça ferah bir etki meydana getirir.
- Cildin yağ dengesini koruyan ve düzenleyen bir etkiye sahiptir. Cilt üzerinde fazla sebumu giderir. Bu etkisi sayesinde karma ve yağlı ciltler için akne oluşumunun önüne geçer.
- Erken yaşlanması önler ve kırışıklık, ince çizgi gibi oluşumları giderir. Düzenli kullanımda etkileri fark edilebilir.
- Ciltte meydana gelen kızarıklıkların yatıştırılmasına etki sağlar.
- Sivilceler üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Halihazırda çıkmış olan sivilcelerin söndürülmesini sağlar.
Salisilik asit içeren kremler ya da tonikler kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Cildiniz çok hassas ve kuruysa yukarıda bahsetmiş olduğumuz faydalı etkileri göremeyebilirsiniz.
Salisilik Asit Cilde Zarar Verir mi?
Cilt için oldukça faydalı olmasının yanı sıra salisilik asit peeling etkisi nedeniyle hassas ciltlerde tahriş meydana getirebilir. Bundan dolayı cildi hassas olan kişiler bu asidi içeren ürünleri kullanmamalıdır. Normal ciltlerde ise kuruma yapabileceği için nemlendirici ile kullanılması gerekmektedir. Alerjik bir etki ya da yan etki görülmemesi için kullanım öncesinde doktora danışmak gereklidir.
Salisilik Asit Nelerde Bulunur?
Sebze ve meyve gibi pek çok gıdanın içerisinde yer alan salisilik asit içeren besinler hakkında bilgi verecek olursak eğer;
Meyveler: Limon, yaban mersini, portakal, kivi, şeftali, muz, kayısı, domates, ananas, erik, üzüm, çilek, avokado, böğürtlen, nar, karpuz, mango greyfurt ve limon şeklindedir.
Sebzeler: Karnabahar, brokoli, enginar, salatalık, mısır, turp, patates, patlıcan, ıspanak, mantar, biber sebzelerde bulunmaktadır. Ayrıca turşu ve konserve ürünlerde de bulunur
Yukarıda saydıklarımızın haricinde fıstık, Antep ve yer fıstığı, kabak çekirdeği gibi kuru yemişlerde ve çay, kahve ve meyve suyu gibi içeceklerde de bulunur. Bunlarında yanı sıra kozmetik alanında salisilik asit içeren ürünler ve peelingler de vardır.